CR. 714 Cyclone

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: CR. 714 Cyclone

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 7 maja 2015, 23:46

Ja bym chciał. żeby oryginalne części pozostawiono bez zmian jako relikty, a do tego dobudowano te brakujące części, nowiutkie i czyściutkie. Takie połączenie pozwoliłoby pokazać i wygląd całości samolotu. i zachować oryginał w stanie nienaruszonym.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Postprzez jasio-g » piątek, 8 maja 2015, 17:36

Inauguracja Caudrona w Krakowie:
Obrazek
Dyrektor Krzysztof Radwan zapowiedział, iż konserwacja i odbudowa 714 będzie pod nadzorem konserwatora zabytków i Muzeum Fińskiego, powłoka lakiernicza pozostanie w całości zachowana (barwy fińskie), a jedynie niezbędne ubytki będą uzupełnione tak jak to się robi przy konserwacji obrazów. Uzupełnienia wymaga silnik z łożem, dolne okapotowanie silnika i przedni wlot powietrza do silnika wraz ze śmigą. Uzupełnienia wymaga kabina, ale większość przyrządów jest już zakupiona/zamówiona. Silnik - albo zostanie pozyskany oryginał, albo zostanie zastosowany jego niemiecki licencyjny odpowiednik Argus (są 2 w muzeum). Samolot można oglądać do września - później idzie do konserwacji na 1,5 roku około. Samolot jest depozytem wieloletnim za przeprowadzony remont. To tak po krótce.
Obrazek
Obrazek
jasio-g

Postprzez FranekS » piątek, 8 maja 2015, 18:21

Tyle ma ten As-410 czy As-411 wspólnego z Caudronem CR.714, że Renault produkował As-411 za okupacji i po wojnie...
No i ten współczesny pokrak "Caudron JN 760" F-AZJY/F-WNJY, co bardziej podobny jest do D-520 niż CR.760 lata z Renault/SNECMA 12T( czyli francuskim Argusem)...
Znalezienie oryginalnego Renault 12R będzie graniczyć z cudem. Znany eksponat wystawiany w Le Bourget to makieta silnika R12 Special, tak dla zainteresowanych...
Ale ciekawy pomysł ;o)

Pozdr.
FranekS
FranekS

Postprzez quest » piątek, 8 maja 2015, 20:38

radoslaw6363 napisał(a):bezcenny :!: Dla mnie wart więcej niż 3 wraki Bostona świeżo wydobyte prosto z bałtyku :P

Dla mnie też.
w dniach 8–11 czerwca 1940 roku Polacy na tym cudaku :-/ zestrzelili łącznie 12 samolotów wroga na pewno (4 samoloty bombowe Dornier Do 17, 3 samoloty myśliwskie Messerschmitt Bf 109 i 5 samolotów myśliwskich Messerschmitt Bf 110) i 2 prawdopodobnie.

No niestety nie do końca, musisz zaktualizować swoją wiedzę.
Pzdr.
quest

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 8 maja 2015, 21:01

quest napisał(a):
radoslaw6363 napisał(a):bezcenny :!: Dla mnie wart więcej niż 3 wraki Bostona świeżo wydobyte prosto z bałtyku :P

Dla mnie też.
w dniach 8–11 czerwca 1940 roku Polacy na tym cudaku :-/ zestrzelili łącznie 12 samolotów wroga na pewno (4 samoloty bombowe Dornier Do 17, 3 samoloty myśliwskie Messerschmitt Bf 109 i 5 samolotów myśliwskich Messerschmitt Bf 110) i 2 prawdopodobnie.

No niestety nie do końca, musisz zaktualizować swoją wiedzę.
Pzdr.

Sorry fakt nie było mnie przy tym :lol: Moja wiedza ogranicza się do tego co przeczytam, a papier cierpliwy jest ;o)
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez rotpol13 » piątek, 8 maja 2015, 21:36

radoslaw6363 napisał(a):...Moja wiedza ogranicza się do tego co przeczytam...

...na portalu jamniczek.pl :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 9 maja 2015, 13:29

Kamil idź sobie na Plotek .pl albo Pudelek, ostatecznie na bezużyteczny, ewentualnie Wiocha pl.
Ostatnio edytowano niedziela, 10 maja 2015, 15:38 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez quest » niedziela, 10 maja 2015, 10:40

Sorry fakt nie było mnie przy tym :lol: Moja wiedza ogranicza się do tego co przeczytam, a papier cierpliwy jest ;o)

Nie musisz przepraszać.
Toć ja grzecznie radzę byś właśnie przeczytał coś nowego. ;o)
Ps. Zaskoczę Cię: Mnie też nie było przy tym.
quest

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 10 maja 2015, 12:03

Ja już się boję czytać nowe książki :cry: Jak tak dalej pójdzie to niedługo może się okazać że walczyliśmy po stronie III rzeszy :!: I jeżeli jakiś samolot w ogóle zestrzeliliśmy to to był aliancki :oops:
radoslaw6363

Postprzez Sherman » niedziela, 10 maja 2015, 14:19

radoslaw6363 napisał(a):Ja już się boję czytać nowe książki :cry: Jak tak dalej pójdzie to niedługo może się okazać że walczyliśmy po stronie III rzeszy :!: I jeżeli jakiś samolot w ogóle zestrzeliliśmy to to był aliancki :oops:

To popełnij sepuku. Będzie prościej i mniej boleśnie dla nas wszystkich.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 10 maja 2015, 15:07

Sherman napisał(a):
radoslaw6363 napisał(a):Ja już się boję czytać nowe książki :cry: Jak tak dalej pójdzie to niedługo może się okazać że walczyliśmy po stronie III rzeszy :!: I jeżeli jakiś samolot w ogóle zestrzeliliśmy to to był aliancki :oops:

To popełnij sepuku. Będzie prościej i mniej boleśnie dla nas wszystkich.

Rozumiem że moje poczucie humoru nie do każdego dociera. To nie mój problem.
Jak coś Cię boli to mam dla Ciebie dobrą radę :!: Dla ludzi z bolesnymi problemami takimi jak Twoje jest już możliwość pomocy :idea:
Wschłuchaj się w porady udzielane w tym filmiku to może poczujesz się lepiej :idea:
http://www.youtube.com/watch?v=eesnw3WcbD8

I taka prośba nie wypowiadaj się w imienu wszystkich , nikt Cię do tego nie upoważnił :!:
radoslaw6363

Postprzez FranekS » wtorek, 12 maja 2015, 00:05

piotr dmitruk napisał(a):Ja bym chciał. żeby oryginalne części pozostawiono bez zmian jako relikty, a do tego dobudowano te brakujące części, nowiutkie i czyściutkie. Takie połączenie pozwoliłoby pokazać i wygląd całości samolotu. i zachować oryginał w stanie nienaruszonym.

Nic dodać, nic ująć! Lepsza dobra makieta niż coś na siłę udające coś czym nie jest! A kolorki : TO JEST JEDYNY I CHYBA OSTATNI "FRANCUZ" z oryginalną powłoką lakierniczą z 1939/1940!!!
Coś mało entuzjazmu ludziska, za dużo chorych emocji w wątku widzę. Kupujcie książki, czytajcie i myślcie (to nie do Ciebie Piotrze), bo literatura jest, nie tylko w PDF do oglądania obrazków!!! A ja lubię tą CindiRellę 714! Pewnie za naszych żywotów (101 lat wszystkim !) nic się takiego wielkiego nie zdarzy!
Pzdr.
FranekS
FranekS

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 25 maja 2015, 00:33

Ja ruszyłem się do Krakowa obejrzeć Cyclone, kilka prostych zdjęć znajdziecie niżej:

http://fromreconstructiontodeconstructi ... olish.html

Po wizycie w krakowskim Muzeum po ok 2 latach nieobecności jestem niesamowicie zbudowany i mile zaskoczony tym co zobaczyłem. Jest porządek, samoloty coraz bardziej zadbane, sensownie eksponowane. Są nowe eksponaty (L-29 chociażby) i widać, że dobrze się dzieje.

Fajnie! Brawo.
Kuba P.

Postprzez FranekS » wtorek, 26 maja 2015, 23:34

Byłem, Widziałem, jest piękny...choć szczęki i Tego Charakterystycznego Uśmiechu mu brak..
PzDr.
FranekS
FranekS

Postprzez Kuba P. » środa, 27 maja 2015, 01:50

Kawał historii lotnictwa. Mnie zaskoczyło w jak dobrym stanie zachowała się powłoka lakiernicza zarówno wewnątrz płatowca jak i kamuflaż. No i te przebijające Hakaristi :)

Sam samolot nieco mnie przeraża bo obok stoi P.11c i francuski gagatek jest jak z innej, dużo tańszej bajki :)
P.11 przy nim to klasa i elegancja oraz porządne wykonanie bo ten Cyclone to taki jest ... tandetny.
Kuba P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste