Węgierski Grippen

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Węgierski Grippen

Postprzez Kuba P. » środa, 20 maja 2015, 22:54

Wybaczcie post pod postem, ale znalazłem takie prorocze zdjęcie:

Obrazek

Niemal jak z filmu Omen!

Obrazek
Pan na zdjęciu (nie ten w kabinie, ten obok) to własnie kierowca Gripena w Caslav. Miał chłop szczęście.
Kuba P.

Reklama

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 20 maja 2015, 23:07

Kuba P. napisał(a):Jakie fotele mają czeskie/węgierskie Gripeny - MB10 ale jaka wersja?

Nie wiem jakie ale żeby cokolwiek napisać ;) zwrócę uwagę że między czeskimi a węgierskimi jest różnica.Czesi mają fabrycznie nowe C/D a Węgrzy A/B doprowadzone do standardu C/D z wyzerowanym resursem.

potez napisał(a):pomimoe, że mi się Migacze podobają jako samoloty, to prawda jest okrutna- należałoby sie by ich natychmiast pozbyć

Pozbywać MiGów się będą Słowacy. Nowy dom mają znaleźć w ... Malborku.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez potez » środa, 20 maja 2015, 23:15

Z tego co mowia zorientowani w temacie to nirpe tylko... Podobno zaimportujemy równiez z Bułgarii ich zapasy :shock:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Kuba P. » środa, 20 maja 2015, 23:23

OK może obok tematu Gripena ale jak ktoś (podatnik, czytac ja, Arek i Jacek też) włożyliśmy hajs w modernizację MiGów to może ma sens utrzymanie ich w stanie używalności. Pytanie czy na zasadzie kanibalizacji czy remontów płatowców?
Inna sprawa - Słowacy myślą o JAS 39 a my będziemy donaszaczami ciuchów po kolegach czyli zlew wszystkich MiGów z okolicy...
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 20 maja 2015, 23:30

Kuba P. napisał(a):OK może obok tematu Gripena ale jak ktoś (podatnik, czytac ja, Arek i Jacek też) włożyliśmy hajs w modernizację MiGów to może ma sens utrzymanie ich w stanie używalności. Pytanie czy na zasadzie kanibalizacji czy remontów płatowców?
Inna sprawa - Słowacy myślą o JAS 39 a my będziemy donaszaczami ciuchów po kolegach czyli zlew wszystkich MiGów z okolicy...

Modernizacja, jak na razie, poprawia komfort pracy awiatora i ułatwia obsługę ale nie zwiększa możliwości bojowych a te są jak na razie bardzo słabe. Nieużywane są od kilku lat R-27 z uwagi na pokończone resursy. Podobno w styczniu rozpisano przetarg na ich reanimację.

potez napisał(a):Z tego co mowia zorientowani w temacie to nirpe tylko... Podobno zaimportujemy równiez z Bułgarii ich zapasy :shock:

Pierwsze słyszę - podobno Bułgarzy szukują kasy na remont 2 szt w Bydgoszczy. Rozumiem że później kupimy malezyjskie :lol:
Jacek Bzunek

Postprzez radoslaw6363 » czwartek, 21 maja 2015, 07:42

Mamy MIGi poniemieckie, poczeskie :lol: to można jeszcze dodać Słowackie czy jakie tam są na zbyciu ;o)
We wrześniu 2003, za symboliczną opłatę 1€ za sztukę, w związku z wycofaniem ze służby Polska odkupiła od Luftwaffe 23 używane i myślę że wtym wypadku nie przepłaciliśmy :mrgreen:
Samolot Mig-29 jest na wyposażeniu jeszcze ponad 20 krajów ;o) sprawą podstawową jest to w jakim stanie są w/w maszyny.
Czy ktoś zadbał wcześniej o części i uzbrojenie. Na Słowacji podobno bida i knibalizacja. Z modernizacją i remontami jakoś dajemy radę, ostatnio Bułgarzy są zainteresowani modernizacją swoich myśliwców w Polsce. Minister obrony Bułgarii Nikolay Nankov Nenchev, po spotkaniu z wicepremierem Tomaszem Siemoniakiem, wyraził zainteresowanie remontem samolotów MIG-29 w bydgoskich zakładach.
Ja bym MIGów tak całkiem nie skreślał :lol: Lepiej dozbroić i zmodernizować pod względem możliwości bojowych.
Tym bardziej że na wyposażeniu tych z Mordoru na wschodzie są takie same maszyny :mrgreen:
Wydaje mi się że jak trzeba jakieś samoloty pilnie zastąpić to Su-22 jest dla mnie pierwszym kandydatem :lol
W Europie już nikt na tym nie lata. Chyba jeszcze latają na tym gdzieś w Azji czy w Afryce :P
Może lepiej byłoby kupić używane F-16 :idea: No chyba że czekają na F-35 startujący do akcji z polanki w lesie :lol:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez quest » czwartek, 21 maja 2015, 08:38

Kuba P. napisał(a):OK może obok tematu Gripena ale jak ktoś (podatnik, czytac ja, Arek i Jacek też) włożyliśmy hajs w modernizację MiGów to może ma sens utrzymanie ich w stanie używalności. Pytanie czy na zasadzie kanibalizacji czy remontów płatowców?

Generalnie masz racje, ale tutaj Kuba chodzi o kadry. Tzn. by przesadzić ludzi z Su-22, tak by nie było dramtu na przyszłe czasy, że zostajemy z 60 pilotami jetów (po wycofaniu 22 i 29).
6 esk bojowych to trochę mało, nie mówiąc już o trzech, nawet latających na F-16....
Z tego samego powodu zastopowano wycofywanie Suk, inna sprawa jak to zrobiono :-|
Co do modernizacji (awionika - czyt radar, uzbrojenie, silnik + struktura) to przy dużej ilości 29-tych, ta może wyjść o wiele taniej niż zakup używanych F-16, nie mówiąc o nowych, czy F-35.
Ogólnie temat rzeka
Pzdr.
quest

Postprzez potez » czwartek, 21 maja 2015, 09:08

radoslaw6363 napisał(a):Lepiej dozbroić i zmodernizować pod względem możliwości bojowych.

po co?
paliwożerny samolot z minimalnym promieniem działania, kompletnie niekompatybilny ze standardami UZBROJENIA NATOwskich samolotów?
Przecież trzeba by wywalić wszystkie flaki ze środka i włożyć nowe + to zintegroiwać i uruchomić, to jak budowa nowej wersji...coś jakby SMT z zachodnia awioniką...Rosjanie nam to zrobią? :mrgreen:

W 2015 roku, ponad 30 lat po ich wejściu do służby, ten samolot jest już po prostu przestarzały. Lata się na nich " bo trzeba na czymś latać" ale jeśli chodzi o jego wartość jako elementu uzbrojenia to niestety :cry:

Całe doposażenie to radiostacje, komputer misji i kilka innych dodatków. Ale to nie zmienia faktu, że na dzisiaj MiG-29 to ładnie wyglądająca platforma z działkiem, rakietami krótkiego zasięgu, niekierowanymi rakietami i zwykłymi bombami. I tyle, nic więcej...one po prostu nie bardzo maja czym walczyć...

Jak się powiedziało A to trzeba powiedzieć B. Nie ma sensu kupowanie używanych F-16 bo są to wersje gorsze od naszych i łatanie dziury na chwilę. Nalot naszych pilotów to w tej chwili standard NATO czyli min 170h rocznie. W jakim czasie zajedziemy te używki?

Najlepsze rozwiązanie to dodatkowe min 48 F-16 Block 52+ mod. 2016 8-) a potem ok 2022 48 szt F-35. Nic lepszego nikt nie wymyślił. Nikt nas do żądnego programu produkcyjnego nie zaprosi , bo Eurofightery i Rafałki już rozpisane, więc kupujmy najlepsze dostępne uzbrojenie a nie róbmy mocarstwowości na papierze. :roll:
potez

Postprzez Seweryn » czwartek, 21 maja 2015, 10:21

O i polać mu bo dobrze prawi. :mrgreen: Szkoda się bawić w te szroty 29.
Seweryn
Seweryn

Postprzez alex_stela » czwartek, 21 maja 2015, 10:48

Wracając do rozbitego Gripena, to wg Altaira był to numer 42:
http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=16487

Jeśli to prawda, to jakieś 2 miesiące temu zrobiłem jego model w 1/72 z zestawu Bilka:

Obrazek

:(
alex_stela

Zimna Wojna 1

Postprzez potez » czwartek, 21 maja 2015, 11:00

To co teraz? Będziesz robił update wg stanu na 19.05 8-)
potez

Postprzez KRL » czwartek, 21 maja 2015, 11:05

potez napisał(a):To co teraz? Będziesz robił update wg stanu na 19.05 8-)

Także się zastanawiam czy aby teraz nie pojawi się jakiś zestaw do waloryzacji modelu. ;o)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez macias13_84 » czwartek, 21 maja 2015, 15:10

Już od dawna do nabycia :mrgreen:
Obrazek
macias13_84

Postprzez alex_stela » czwartek, 21 maja 2015, 15:21

macias13_84 napisał(a):Już od dawna do nabycia :mrgreen:

Ale w instrukcji niestety nie piszą do jakiej to skali...

Obrazek

;o)

To jeszcze mój "42" z drugiej strony, zeby nie było, że offtop... 8-)

Obrazek
alex_stela

Zimna Wojna 1

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 21 maja 2015, 19:35

Obrazek
Jacek Bzunek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste