Pzkpfw IV auf. H - Trumpeter - 1:16

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Pzkpfw IV auf. H - Trumpeter - 1:16

Postprzez DarkWing » wtorek, 2 czerwca 2015, 13:10

Witam

Przy okazji prezentacji okrętu King Georg'a V zostałem skrzyczany (na sąsiednim forum) za zdradę pancerki.... Aby udowodnić, że nic takiego nie nastąpiło rozpoczynam (z zamiarem skończenia, bo np. Tygrys II leży ciągle rozgrzebany) tytułowy model
PanzerKampwagen IV auf. H od Trumpetera w skali 1:16.

Obrazek

Zawartość pudła jak przystało na Trumpka zapakowana bardzo gustownie....
Obrazek

Natomiast wewnątrz każdego pudełka porażająca ilość części.... Porażająca oczywiście w dobrym znaczeniu tego słowa
Obrazek

Początek - standardowo - silnik. Kolory są tylko wstępne, pryśnięte końcówką farby w spray'u. Właściwe malowanie nastąpi farbami acrylowymi Vallejo z aerografu.
Obrazek

W tym miejscu chciałbym napisać kilka słów o jakości modelu. Jest to najnowszy wypust Trumpetera i trzeba przyznać, że jest zauważalna poprawa jakości. Przede wszystkim łączenie ramki z częściami, jest znacząco cieńsze i tak sprytnie zaprojektowane, że dość łatwo się je odcina. Polega to na tym, że ramka łączy się z częścią jej spodnią stroną. Po odcięciu od spodu, mamy czysty i nie wymagający szlifowania bok..... Nie wiem jak to umiejętnie i precyzyjnie opisać ale jak ktoś weźmie do ręki od razu zrozumie o co mi chodzi... :). Znacząco wzrosła również precyzja odlania szczegółów, a co za tym idzie ich ilość. Jakość widać dobrze na przykładzie kół i kółek zębatych, nawet tych najmniejszych o śr. kilku mm.
Mam tez wrażenie, że sam producent jest pod wrażeniem swojej jakości ponieważ w modelu dużo jest drobnych elementów które po głębszej analizie wydaja się bezsensowe....
Obrazek

... przykładem jest poniższe zdjęcie. Po lewej stronie widać duże koło zębate w osłonie (osłona to blaszka), które zazębia się z małym kołem zębatym, które całkowicie jest schowane w osłonie.... Przy okazji, model jest bardzo bogato, jak na standard, wyposażony w blaszki oraz aluminiową lufę (oczywiście jest również lufa plastikowa)
Obrazek

Obrazek

Kolejny przykład przerostu formy nad treścią.... Szafki na amunicję posiadają piękne półki z blaszek fototrawionych. W szafkach są składowane pociski (plus za to, że łuski są odlane w jednej części - nie trzeba ich w końcu sklejać z dwóch połówek), które posiadają precyzyjne spłonki z właściwym oznaczeniem - blaszki...
Obrazek

Co z tego, skoro na koniec szafki sa całkowicie zamknięte ?!?!?
Obrazek

Dla "zabawy" pomalowałem jeden pocisk, żeby zobaczyć jak ładnie by wyglądał, gdyby był widoczny....
Obrazek

i wspomniana spłonka. Zostawię jedna szafkę otwartą, żeby chociaż to było widać... :)
Obrazek

Dolna płyta podłogowa ze ścianka ogniową.
Obrazek

Teraz wszystko do malowania i będzie możliwy dalszy montaż.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Pzkpfw IV auf. H - Trumpeter - 1:16

Postprzez Marek Jaszczołt » wtorek, 2 czerwca 2015, 14:03

Dziwne właz ewakuacyjny jest zaznaczony od dołu kadłuba ale pominięty w środku :?:
BTW przy malowaniach wozu "531" z Pz.Rgt.16 - numery taktyczne powinny być za drzwiczkami ekranów (na których nie było zresztą krzyży), a nie przed nimi patrząc z boku.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez DarkWing » sobota, 6 czerwca 2015, 06:48

Marek Jaszczołt napisał(a):Dziwne właz ewakuacyjny jest zaznaczony od dołu kadłuba ale pominięty w środku :?:
BTW przy malowaniach wozu "531" z Pz.Rgt.16 - numery taktyczne powinny być za drzwiczkami ekranów (na których nie było zresztą krzyży), a nie przed nimi patrząc z boku.

Mam wrażenie, że ta wypowiedź pomyliła posty, bo za nic nie mogę jej dopasować do tego co pokazałem... ;)

U mnie ciąg dalszy prac, tym razem malowanie.
Główny silnik
Obrazek

Obrazek

Silnik pomocniczy - lub jak kto woli - silnik wieźy
Obrazek

Obrazek

Skrzynia biegów
Obrazek

Obrazek

i na koniec płyta podłogowa z zaznaczonym przedziałem załogowym i silnikowym wraz z zamontowanymi szafami amuniyjnymi.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Malowanie jest docelowe ale po wmontowaniu wszystkiego na miejsce oraz osadzeniu w kadłubie dołożę jeszcze troszkę pigmentów jako ostateczne wykończenie.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Korowiow » sobota, 6 czerwca 2015, 11:26

Fajny model może z tego być.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Marek Jaszczołt » sobota, 6 czerwca 2015, 13:14

DarkWing napisał(a):
Marek Jaszczołt napisał(a):Dziwne właz ewakuacyjny jest zaznaczony od dołu kadłuba ale pominięty w środku :?:

Mam wrażenie, że ta wypowiedź pomyliła posty, bo za nic nie mogę jej dopasować do tego co pokazałem... ;)

Trumpek wyraźnie zapomniał o włazie, a ty robisz z pudełka, więc faktycznie nie pokazałeś.
Obrazek

Druga uwaga była luźna :twisted:
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez DarkWing » środa, 10 czerwca 2015, 10:13

OK, dzięki za uwagę, ja nawet nie zwróciłem na to uwagi - zwłaszcza, że robię PZP i nie staram się o wierność historyczną...

Zamontowałem wszystkie elementy na płycie podłogowej i całość osadziłem w kadłubie
Obrazek

Obrazek

Przed zamknięciem tyłu chcę jeszcze dorobić pasy klinowe.
"Udekorowałem" zadupek - tłumik póki co nie jest wklejony, nastąpi to w końcowym montażu, po jego waloryzacji....
Obrazek

Przy okazji - tak wyglądają rury wydechowe w osłonach...
Obrazek

... a tak znikają po zamontowaniu tłumika :)
Obrazek

W tym modelu mnóstwo jest takich drobnych elementów, które po kolejnych etapach gdzieś tam znikaja całkowicie. Z jednej strony wydaje się bez sensowne ich wykonywanie, ale z drugiej strony na tym polega znaczenie modelu redukcyjnego... Jest chyba jeszcze kwestia biznesowa - troszkę więcej plastiku w pudle i można wywindować cenę za całość...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 22 czerwca 2015, 13:59

Po nieco dłuższej przerwie wstawiam najnowsze zdjęcia z postępu budowy modelu. Brak postów z relacji budowy modelu nie oznacza bynajmniej, że nic się nie działo....
Przede wszystkim został zamknięty tył
Obrazek

Zrobiłem jakąś tam imitację pasów klinowych.... w efekcie końcowym i tak nie będzie ich widać, dlatego też pewnie producent je pominął. Z drugiej strony troszkę to dziwne, ponieważ są inne elementy które całkowicie znikają w procesie budowy - będzie o nich mowa jeszcze w tym poście...
Obrazek

Szafki z amunicją dostały zamknięcia
Obrazek

Przód i kompletny układ przeniesienia napędu
Obrazek

Dokładny widok na jeden z elementów od strony wewnętrznej,
Obrazek

a tak to wyglada od strony zewnętrznej - precyzyjnie odwzorowana przekładnia planetrana, która....
Obrazek

znika całkowicie po zamontowaniu koła napędzającego :mrgreen:
Obrazek

W weekend udało mi się zmontować obie gąsienice. Jedna strona składa się z 99 ogniw. Póki co wstępnie pomalowane czarnym matem - oryginalnie plastik jest w kolorze brązowym. W sumie pomysłowe ponieważ w czasie malowania nie musimy być bardzo dokładni - przebijający brąz może doskonale udawać zabrudzenie ziemią...
Same ogniwa są odlewane po 2 szt, bardzo precyzyjnie i ich odcięcie jest łatwe, nie pozostawiające śladów. Łączenie odbywa się za pomocą plastikowych szpilek.
Obrazek

I na koniec malutka przymiarka.... Czarne bandaże kół jezdnych to czarny plastik. Ten żółtawy poblask obręczy to kolor bazowy (DunkelGleb 1943) którym wymalowałem już wew. strony kół.
Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Browarek90 » poniedziałek, 22 czerwca 2015, 15:55

Podoba mi się będę zaglądał :!:
Browarek90

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 22 czerwca 2015, 18:27

Wydaje mi się, że źle wkleiłeś element mocujący koło napinające (jak również regulujący naciąg gąsienicy) do kadłuba - powinien być on skierowany do dołu i tym samym górna krawędź koła napinającego powinno być poniżej górnej krawędzi kół podtrzymujących gąsienicę.

Rzuć okiem na położenie tego elementu:

http://data3.primeportal.net/tanks/jan_ ... _of_10.jpg

http://data3.primeportal.net/tanks/dmit ... _of_97.jpg
Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 czerwca 2015, 19:17 przez bartek72, łącznie edytowano 1 raz
bartek72

Postprzez Paweł Leszczyński » poniedziałek, 22 czerwca 2015, 19:03

Fajnie pomalowane, ślady eksploatacji tez niczego sobie.
Jedna uwaga mam wrażenie że blok skrzyni biegów jest krzywo zamocowany.
Paweł Leszczyński

Postprzez DarkWing » piątek, 24 lipca 2015, 22:40

bartek72 napisał(a):Wydaje mi się, że źle wkleiłeś element mocujący koło napinające (jak również regulujący naciąg gąsienicy) do kadłuba - powinien być on skierowany do dołu i tym samym górna krawędź koła napinającego powinno być poniżej górnej krawędzi kół podtrzymujących gąsienicę....

Naciągi są OK, nie są one jeszcze ostatecznie zablokowane, póki co są osadzone mimośrodowo. Po założeniu gąsienicy i jej odpowiednim naciągnięciu będą zablokowane.

Teraz mała aktualizacja, w zasadzie tylko po to aby się przypomnieć Wam i pokazać, że warsztat nie umarł....
Prace posuwają się baaardzo powolnie z przyczyn niezależnych od modelu i moich chęci :( ale na pewno model będzie ukończony, co najwyżej odbije się to troszkę na jakości prowadzenia warsztatu.

Stan aktualny
Obrazek
Co zostało zrobione: wykończone wszystkie przedziały (brakuje tylko amunicje w szafkach), zamontowane błotniki oraz zamocowane na nich szafki na amunicję, wklejona przednia górna płyta pancerna, zamontowana chłodnica.

Obrazek

Obrazek

Błotniki nie posiadają uchylnych końcówek, posiadają jednak ich imitację w postaci sprężyn.
Obrazek

Obrazek

W tak zwanym międzyczasie przygotowałem również górną część kadłuba (nic szczególnego - pomalowana od środka) oraz radiostacje która będzie montowana pod sufitem w przedniej części między stanowiskiem kierowcy i strzelca.
Na zdjęciu jest w pozycji odwróconej , będzie jeszcze udekorowana kalkami oraz zostaną pomalowane kątowniki w których są osadzone radiostacje. Rama (kątowniki) są wykonane z blaszek - wyposażenie standardowe modelu.
Obrazek

Przygotowany również do malowania karabin strzelca - MG-42
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » środa, 29 lipca 2015, 13:24

Amunicja gotowa, poukładana na wieszakach w szafach...

Obrazek

Obrazek

... radio wykończone....
Obrazek

można więc zamknąć "dach"
Obrazek

Obrazek

Gdy już model będzie gotowy, tak będzie widać wnętrze przez np. właz przedni - stanowisko strzelca-radiotelegrafisty
Obrazek

Obrazek

Teraz uzupełnianie drobnicy na zewnątrz kadłuba, tej którą można wkleić przed malowaniem kadłuba...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez bartek72 » czwartek, 30 lipca 2015, 15:01

Naciągi są OK, nie są one jeszcze ostatecznie zablokowane, póki co są osadzone mimośrodowo. Po założeniu gąsienicy i jej odpowiednim naciągnięciu będą zablokowane.

Chodzi o to, że oś koła musi być poniżej osi mechanizmu napinającego. Na Twoich zdjęciach jest wyżej.
bartek72

Postprzez DarkWing » środa, 9 września 2015, 13:39

Witam wszystkich którzy śledzili, pamiętają relację z budowy oraz oczekują ciągu dalszego.
Minęło sporo czasu od ostatniej aktualizacji ale było to spowodowane względami innymi niż modelarskie. Przeprowadzka oraz zmiana lokalizacji mojego" warsztatu" troszkę trwała i trzeba było się od nowa meblować oraz przystosowywać. Niestety zmieniły się również warunki oświetleniowe, co ma jakiś tam wpływ na jakość zdjęć - mam nadzieję, że nie straciły one dużo na jakości. Wpisu do relacji nie było długo ale od czasu do czasu udawało mi się posiedzieć przy modelu i coś tam porobić. Stan aktualny przedstawiam na zdjęciach poniżej, teraz model czeka już tylko na malowanie i końcowy montaż. W zasadzie to chyba najciekawszy etap budowy każdego modelu ponieważ od niego zależy ostateczny efekt....
Póki co jednak pokazuję to co już jest.

Kadłub kompletnie wyposażony oraz uzbrojony w uchwyty do płyt ochronnych. Niektóre elementy (wydech boczny, kosz na koła zapasowe) są lużno wstawione i będą ostatecznie wklejone po malowaniu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podstawa wieży
Obrazek

Obrazek

Armata
Obrazek

Obrazek

Właz dowódcy
Obrazek

Obrazek

Top wieży
Obrazek

Obrazek

Złożona na sucho cała wieża...
Obrazek

Obrazek

oraz wieża z kadłubem :)
Obrazek

Obrazek

Cóż... teraz już "tylko" malowanie, wykończenie i Pztka gotowa. Niestety nie mogę obiecać szybkiej aktualizacji ale postaram się wrzucić kilka fotek z malowania i detalizowania zanim będzie końcowa galeria.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » piątek, 30 października 2015, 22:35

Wita i przypominam się ze swoim warsztatem. Ostatnia aktualizacja była.... dość dawno.... Niestety prace przy modelu posuwają się w ślimaczym tempie (praktycznie ostatnio jest to raz w tygodniu) ale ważne, że wciąż trwa budowa.
Powoli, powoli widać koniec. Ostatnio wszystkie elementy były w podkładzie, gotowe do malowania. Dzisiaj przedstawiam model już pomalowany na kolor bazowy z położonym kamuflażem. Są też zrobione zaczątki śladów eksploatacyjnych oraz lekkie podbrudzenie. Brakuje jeszcze kilku elementów (anteny, karabinu na wieży, osłon) oraz trzeba dokończyć efekt zużycia (zacieki, rdza itp.).
Generalnie miałem już nie wrzucać zdjęć z budowy tylko dać gotową galerię, zmieniłem jednak zdanie, ponieważ jest to jeden z ostatnich momentów kiedy widać czołg bez osłon. Po zakończeniu budowy wiele szczegółów będzie trudno dostępnych - np. całe wyposażenie montowane na błotnikach.
Tak więc na chwilę obecną tak to wygląda:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przypominam, że model jeszcze nie jest wykończony. Brakuje rdzy, zacieków, przykurzenia i okopceń. Całość będzie też wykończona matowym verniksem który ostatecznie nada fakturę powierzchni oraz odpowiednio zmatowi błyszczące w tej chwili elementy. Mam nadzieję, że już niedługo uda mi się go skończyć i zrobić ostateczna galerię.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat