Aktualizacja.
Niewiele się dzieje w moim warsztacie, bo ciągle coś mnie odciąga od roboty.
Nie mam tu na myśli codziennego narzekania mojej piękniejszej połowy
Tydzień temu był wyjazd do Gliwic, w tym tygodniu Kraków.
Prace nad Ford'em trwają i idą wielowątkowo.
Wątek 1: wnętrze. Tutaj jest mnóstwo roboty, bo zachciało mi się pootwierać drzwi i bagażnik.
Po przymiarce wnętrza do kasty zrobiłem "odcisk" szczelin między tymi elementami. Odcisk z Magic Sculp'a.
Jak wyschło, wyjąłem wnętrze z kasty i zgrubnie obrobiłem twardą masę.
Na chwilę obecną wygląda to tak:

Po szpachlowaniu i dopasowaniu do drzwi, zrobię zawiasy i dopiero wtedy pomaluję na gotowo.
Równolegle robię inne elementy wnętrza. Powstają w bólach boczki tapicerki. W bólach, bo praktycznie zostały zeszlifowane do zera i teraz próbuję upodobnić je do oryginału.
Tutaj wstępnie pomalowane golasy:

Pracuję również nad lewarkiem zmiany biegów, pedałami i dywanikami. Skoro dorabiam lewarek, to znaczy, że skrzynia manualna i trzeba dorobić pedał sprzęgła. Tak naprawdę to dorobiłem pedał gazu, a wcześniej zrobione dwa pedały (okrągłe) będą robić za sprzęgło i hamulec.

Szykuję również zawiasy do klapy bagażnika:
Wątek 2: zawieszenie. Tu dzieje się niewiele. Większość rzeczy jest przygotowywana i planowana.
Np. dopasowuję sprężyny tylnego zawieszenia:

Szykuje się niezła robótka, żeby upodobnić to, co proponuje Revell do rzeczywistości :benc:
Wątek 3: maska silnika. Główny zawias maski jest w ostatniej fazie prób. W dwóch miejscach delikatnie przyciera i zdrapuje farbę. Myślę, że małe poprawki wystarczą, żeby działał prawidłowo.
Wątek 4: silnik. Faza początkowa i już sporo kłopotów.
Pracuję nad pokrywami zaworów, a raczej robię je od podstaw.
Dodatki żywiczne MCG nijak nie pasowały do blaszek, więc nie pozostało mi nic innego jak do przygotowanego kawałka polistyrenu:

przykleić blaszki:

i obrobić całość według wzoru:

Pozostaje tylko dokleić i obrobić paski imitujące kołnierze pokryw, poszpachlować i będzie OK. No, może jeszcze dorzucę tutaj kilka śrubek
Starczy na dziś