Orlik 1/48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Orlik 1/48

Postprzez HK1885 » piątek, 19 czerwca 2015, 15:54

Kuba P. napisał(a):No i zaczynamy dochodzić do sedna sprawy: nie jest to może model wyjątkowej urody i jest relatywnie drogi.

Może inaczej - objechaliśmy sedno dookoła i wróciliśmy do punktu wyjścia z wczorajszego dnia: model jest kiepskiej jakości i 300 pln ma się nijak do tego co zastajemy w pudełku.

:D

Natomiast kwestię czy dla mas czy nie dla mas (i dlaczego ewentualnie) porzuciłbym jako nic nie wnoszącą do tematu jakości samego modelu.

Kuba P. napisał(a):aż go chyba dziś rozbabram :mrgreen:

No to babraj... :mrgreen:
HK1885

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » piątek, 19 czerwca 2015, 16:05

No i git. W tym temacie więcej już sensownego się nie dowiemy.
Teraz wystarczy pokazywać model w budowie i dyskutować ewentualne korekty. Wcześniej było w temacie o osłonie kabiny i kształcie wycięcia pod ramę w przedniej części. Reszta wyjdzie pewnie w budowie.

Szkoda, że Potez wkurzony na Orlika, bo jakby i on zaczął pracę to jako stary wyjadacz wiele by pewnie też powiedział.
Kuba P.

Postprzez rotpol13 » piątek, 19 czerwca 2015, 21:12

Kuba P. napisał(a):aż go chyba dziś rozbabram :mrgreen:

Byleby nie wyglądał jak wyciągnięty z bagna :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Kuba P. » piątek, 19 czerwca 2015, 22:14

rotpol13 napisał(a):Byleby nie wyglądał jak wyciągnięty z bagna

znaczy co bo nie rozumiem?
Kuba P.

Postprzez grzegorz75 » piątek, 19 czerwca 2015, 22:54

Chodzi o to żeby nie wyglądał jak pomalowany przez noba- malarza- guru coś tam coś tam .
Obrazek
grzegorz75

Postprzez Kuba P. » sobota, 20 czerwca 2015, 05:29

Acha, to spoko. Bo już się bałem, że wątek zacznie być o zgrozo na temat. :mrgreen:
Kuba P.

Postprzez pavlo » sobota, 20 czerwca 2015, 09:03

Drunkmaster napisał(a):kolega chciał zabłysnąć bardzo? Po tym wpisie z cała pewnością mogę stwierdzić że nie tylko to nie ja mam "pierwszy raz w życiu" w rękach taki model, ale zwyczajnie Ty nie miałeś żadnego innego poza tym.

Błyszczeć?? Ja?
O nie nie, sa inni od błyszczenia.

Chciałem zwrócić Ci jedynie uwagę na kilka spraw o których najwyraźniej nie masz pojęcia pisząc to co piszesz. I jak to piszesz...

Technologia idzie do przodu ale nigdy nie otrzymujesz produktu idealnego. Krytykujecie technologię z lat 80 - ale np cyfrowo przygotowywanych dronów Arma Hobby nie złożysz bez poprawek bo np. ogon nie pasuje do kadłuba, a drukowana głowica wirnika się po prostu rozsypuje... Ale jak ktoś chce i umie to może zrobić świetny model drona!

Jeżeli dla Ciebie tak wielkim problemem są rzeczy wymagające prostych poprawek... Z Orlikiem największy problem to kalki, te nieststey wypada sobie wydrukować samemu :/

Aczkolwiek na rynku są firmy, które bez żenady sprzedają ewidentne gnioty, których za nic nie poprawisz – np. za całkiem niezłą sumkę – nieważne jaka to firma, dla przykładu daję - 150 zeta możesz sobie nabyć komplet mutantów o twarzach neandertalczyków choć są w mundurach, a pudełko sugeruje XXw. Tego już nie skorygujesz...

Obrazek
pavlo

Postprzez Paweł Leszczyński » sobota, 20 czerwca 2015, 09:38

pavlo napisał(a):Technologia idzie do przodu ale nigdy nie otrzymujesz produktu idealnego. Krytykujecie technologię z lat 80 - ale np cyfrowo przygotowywanych dronów Arma Hobby nie złożysz bez poprawek bo np. ogon nie pasuje do kadłuba, a drukowana głowica wirnika się po prostu rozsypuje... Ale jak ktoś chce i umie to może zrobić świetny model drona!

Wpadki technologiczne (domyślam się że firma wyciąga wnioski i w kolejnych modelach będzie coraz lepiej) a nie zwykłe partactwo i niechlujstwo jak przy omawianym Orliku. Nie krytykujemy technologii a jakość rodem z tamtych lat.

pavlo napisał(a):Jeżeli dla Ciebie tak wielkim problemem są rzeczy wymagające prostych poprawek... Z Orlikiem największy problem to kalki, te nieststey wypada sobie wydrukować samemu :/

W modelu za 300zł oczekuję jakości a nie poprawek i drukowania kalkomanii.

pavlo napisał(a): Tego już nie skorygujesz...

Jak to nie skorygujesz? Bierzesz masę rzeźbiarską i lecisz z tematem
Ostatnio edytowano sobota, 20 czerwca 2015, 11:39 przez Paweł Leszczyński, łącznie edytowano 1 raz
Paweł Leszczyński

Postprzez pavlo » sobota, 20 czerwca 2015, 11:17

Paweł Leszczyński napisał(a):Wpadki technologiczne (domyślam się że firma wyciąga wnioski i w kolejnych modelach będzie coraz lepiej) a nie zwykłe partactwo i niechlujstwo jak przy omawianym Orliku. Nie krytykujemy technologi a jakość rodem z tamtych lat.

A na jakiej podstawie kwalifikujesz błąd w modelach Arma Hobby do kategorii wpadek technologicznych a nie partactwa i niechlujstwa?!!!??

Toż to wyraźna informacja, że sobie rozrysowali wydrukowali potem spasowali i ze świadomością że model jest nieskładalny wypuścili na rynek (W przeciwieństwie do Orlika gdzie wszystko możesz wyłapać przy pierwszym obejrzeniu drony Arma Hobby kupujesz i niemiłą niespodziankę masz dopiero przy składaniu). Czy niedotrawione blaszki dołączane do modelu też uważasz za wpadkę technologiczną a nie partactwo?? Tylko o tym nikt na forach nie jojczy na AH bo osoby które kupują te modele są sczęśliwe że można coś takiego kupić - bierzemy się do roboty i to co trzeba korygujemy.

Ja też mam nadzieję, że obaj producenci wyciągają wnioski ze swoich błędów i Bilmodel będzie robił lepsze kalki a Arma lepiej składalne modele.
pavlo

Postprzez Paweł Leszczyński » sobota, 20 czerwca 2015, 11:34

pavlo napisał(a):A na jakiej podstawie kwalifikujesz błąd w modelach Arma Hobby do kategorii wpadek technologicznych a nie partactwa i niechlujstwa?!!!??

Zluzuj majty, a ty na jakiej podstawie twierdzisz że to partactwo i niechlujstwo?
pavlo napisał(a):(...) obie rozrysowali wydrukowali potem spasowali i ze świadomością że model jest nieskładalny wypuścili na rynek

Niezły zarzut. Na pewno z premedytacją tak zrobili, to niepoważna firma... .
pavlo napisał(a): drony Arma Hobby kupujesz i niemiłą niespodziankę masz dopiero przy składaniu).

I ty się masz za eksperta od żywicy?
pavlo napisał(a):Czy niedotrawione blaszki dołączane do modelu też uważasz za wpadkę technologiczną a nie partactwo?

Nazwę to niedopatrzeniem, przy trawieniu i pakowaniu.
pavlo napisał(a):Tylko o tym nikt na forach nie jojczy na AH bo osoby które kupują te modele są sczęśliwe że można coś takiego kupić - bierzemy się do roboty i to co trzeba korygujemy.

A ty to co?

PS
pavlo napisał(a):(W przeciwieństwie do Orlika gdzie wszystko możesz wyłapać przy pierwszym obejrzeniu

Sam widzisz że niechlujstwo rzuca się w oczy zaraz po po otwarciu pudełka :D
Paweł Leszczyński

Postprzez Drunkmaster » sobota, 20 czerwca 2015, 11:45

pavlo napisał(a):mam nadzieję, że ... Arma lepiej składalne modele.

pavlo napisał(a):Zasadniczo nie jest to model dedykowany dla początkujących modelarzy

Słabo wyszło co? Tak to jest, kiedy pisze się zbyt emocjonalnie. A tutaj nie da się tego ukryć, tym bardziej że każdy kto zna stakora, wie że to modelarz, który poświęciłby się w obronie dobrego imienia firmy BM. Tymczasem firma BM wrzuciła słaby inbox i nie udziela się w ogóle w tym temacie. Każdy już sobie wyrobił zdanie i nie potrzebna już jest obrona Częstochowy przez samotnego rycerza udowadniającego zawartość masła w margarynie.

Dalsza dyskusja nie ma żadnego sensu, jeśli nabyłeś figurki, które Ci się nie podobają, model drona, który Ci się nie podoba i chcesz się podzielić wrażeniami, to załóż nowy temat. Chyba że:

pavlo napisał(a):Skoro juz nabyłeś model to proponuję Ci założyć wątek warsztatowy, sądzę, że znajdą się osoby mające większe doświadczenie z żywicami, które Ci pomogą w budowie.

O. i znowu autowspółporada ! :lol: :lol:
Drunkmaster

Postprzez pavlo » sobota, 20 czerwca 2015, 12:43

Czemu słabo? Wyszło tak jak miało wyjść ;)
Bardzo mało mnie znasz Kamilu, aczkolwiek znamy się dłuuuugo ;P

Ja przede wszystkim jestem klientem. KLIENTEM.

To ja decyduję na co chcę wydać swoje 3 stówki, najpierw się napalam, oglądam w pudle i zbierając opinie decyduję czy jestem w stanie wykonać dany model czy nie. Ew, czy kupić odłożyć i poczekać aż moje umiejętności wzrosną.

Absolutnie nie pisałem nigdzie, że nabyłem model drona, który mi się nie podoba - bardzo się cieszę, że drony wyszły i jestem ich oddanym kibicem. Podałem to jedynie jako przykład przeczący przytaczanym wyżej stwierdzeniom, że technologia 3D jest rozwiązaniem wszystkich problemów. Wygląda dużo ładniej ale w praktyce wymaga tak samo nakładu pracy do zrobienia niezbędnych poprawek.
pavlo

Postprzez Paweł Leszczyński » sobota, 20 czerwca 2015, 13:27

pavlo napisał(a):(...) jako przykład przeczący przytaczanym wyżej stwierdzeniom, że technologia 3D jest rozwiązaniem wszystkich problemów.

Strzel no jakimś cytatem takowych stwierdzeń.
Paweł Leszczyński

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 20 czerwca 2015, 16:13

pavlo napisał(a):Toż to wyraźna informacja, że sobie rozrysowali wydrukowali potem spasowali i ze świadomością że model jest nieskładalny wypuścili na rynek (W przeciwieństwie do Orlika gdzie wszystko możesz wyłapać przy pierwszym obejrzeniu drony Arma Hobby kupujesz i niemiłą niespodziankę masz dopiero przy składaniu). Czy niedotrawione blaszki dołączane do modelu też uważasz za wpadkę technologiczną a nie partactwo?? Tylko o tym nikt na forach nie jojczy na AH bo osoby które kupują te modele są sczęśliwe że można coś takiego kupić - bierzemy się do roboty i to co trzeba korygujemy.

Że co?
Mam cztery modele zrobione i dwa wstępnie obrobione w pudełkach. Nieskładalne modele? Nie stwierdziłem takich rzeczy. Potrafisz to udowodnić?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez caughtinthemiddle » sobota, 20 czerwca 2015, 20:47

pavlo napisał(a):Czemu słabo? Wyszło tak jak miało wyjść ;)
Bardzo mało mnie znasz Kamilu, aczkolwiek znamy się dłuuuugo ;P

Czy ktoś tu ma jakąś obsesję?

~kamil
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie