RWD-8 w 1:72

Re: RWD-8 w 1:72

Postprzez spiton » środa, 1 lipca 2015, 17:26

RAV napisał(a):Pieniądze, które płacę za RWD-8, nie mają żadnych wad. Chciałbym, żeby model też ich nie miał.

znakomite zdanie. Bardzo mi się podoba.

Niestety(to taka uwaga na marginesie) obecnie używany pieniądz-dłużny-fiducjarny ma masę wad.
Co nie umniejsza klasy tego zdania.
spiton

Reklama

Postprzez Izydor » środa, 1 lipca 2015, 18:10

:idea: Zamawiajcie za pobraniem i wciskajcie doręczycielom skancerowane banknoty :idea:
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez Tenzan » środa, 1 lipca 2015, 19:10

Witam,
jeżeli model Panom nie "pasi", wystrugajcie lepszy, i zaprezentujcie na PWM.

Na marginesie, wiadomo wszem i wobec, iż RWD-8 PWS różniła się w szczegółach i w zarysie od RDW-8 DWL.

Pozdrawiam,
Tenzan

Postprzez greatgonzo » środa, 1 lipca 2015, 19:30

Ach, opcja pieniądze. Roger, out!
greatgonzo

Postprzez spiton » środa, 1 lipca 2015, 20:12

Tenzan napisał(a):Witam,
jeżeli model Panom nie "pasi", wystrugajcie lepszy, i zaprezentujcie na PWM.

Na marginesie, wiadomo wszem i wobec, iż RWD-8 PWS różniła się w szczegółach i w zarysie od RDW-8 DWL.

Pozdrawiam,

Oj zostało nam z PRL to i poszanowanie dla dziadostwa. I absolutny szacunek dla ludzi pracy. Nie ważne co, ale ważne że zrobił....PRL niby dawny nieżywy, ale tak szybko jego "zapaszek" z nas się nie ulotni.
spiton

Postprzez Sherman » środa, 1 lipca 2015, 21:24

Izydor napisał(a)::idea: Zamawiajcie za pobraniem i wciskajcie doręczycielom skancerowane banknoty :idea:

Wielbię.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez caughtinthemiddle » środa, 1 lipca 2015, 21:28

spiton napisał(a):Oj zostało nam z PRL to i poszanowanie dla dziadostwa. I absolutny szacunek dla ludzi pracy. Nie ważne co, ale ważne że zrobił....PRL niby dawny nieżywy, ale tak szybko jego "zapaszek" z nas się nie ulotni.

Paradnie brzmi taka wypowiedź ze strony osoby, która całkiem niedawno raczej obcesowo zareagowała na wszelkie komentarze o choćby delikatnie negatywnym zabarwieniu dotyczące własnej "tfurczości"...

spiton napisał(a):Hobby boss robi całkiem przyzwoitego FM-2. Wiem, ze dla wielu modelarzy to nie są modele ,-)) ale z po kilku drobnych przeróbkach z HB można uzyskać bardzo przyzwoity model.

...a w zderzeniu z tym jest jeszcze śmieszniej...
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez spiton » czwartek, 2 lipca 2015, 00:50

caughtinthemiddle napisał(a):
spiton napisał(a):Hobby boss robi całkiem przyzwoitego FM-2. Wiem, ze dla wielu modelarzy to nie są modele ,-)) ale z po kilku drobnych przeróbkach z HB można uzyskać bardzo przyzwoity model.

...a w zderzeniu z tym jest jeszcze śmieszniej...

Blokowy model FM-2 HB jest znacznie bliższy oryginałowi niz RWD-8. A jego błędy (złe rozmieszczenie klapek wentylacyjnych przy silniku) banalnie proste do usunięcia. Potrafię to i owo dorobić samodzielnie. Ale przeróbka skrzydła RWD, żeby wyglądało dobrze w porównaniu z przeróbką FM-2 HB to niebo i ziemia. FM-2 to godzina roboty. Sam sobie odpowiedź ile czasu potrzeba na poprawienie skrzydła. Pewnie nie wiesz, ale możesz spytać RAVa, on poprawiał skrzydło do erwudy 5. to wie.
spiton

Postprzez HK » czwartek, 2 lipca 2015, 09:39

RAV napisał(a):Widzę, że część towarzystwa zaszokowana innym sformułowaniem powiedzenia "płacę i wymagam"...

Nie możesz dowolnie wymagać abstrahując od ceny którą płacisz oraz od informacji o towarze. Pytanie, czego się spodziewałeś kupując model. Czy producent/sprzedawca obiecywał coś co okazało się nieprawdą? Czy zestaw ma wady uniemozliwiające zbudowanie modelu?
Jeśli kupuję pomidory które okazują się być nadgniłe w środku, mam prawo protestować i czuć się oszukanym. Ale jeśli nadają się do jedzenia, tyle że są pozbawione smaku i aromatu a w dodatku wybrałem najtańsze, to trudno. Trzeba było wybrać droższe, a jeśli alternatywy nie było (jak w przypadku RWD) to nie kupię ponownie u tego sprzedawcy. A jeśli nie mogę w ogóle kupić smacznych pomidorów, to ich nie jem.
Generalnie masz prawo krytykować towar i producenta, być niezadowolonym z usługi, uważać że towar niewarty jest swojej ceny. Ale spodziewanie się, że towar zaspokoi wszystkie lub prawie wszystkie oczekiwania tylko dlatego, że zdecydowałeś się go kupić to przesada. Bycie rozczarowanym z zakupu nie oznacza złej woli producenta, nie oznacza, że zostałeś oszukany.
Wciskanie zdezorientowanym emerytom przeciętnych garnków za olbrzymie pieniądze jest nieetyczne i oszukańcze. Ale model RWD to nie ten przypadek.
Hendryk
HK

Postprzez RAV » czwartek, 2 lipca 2015, 10:35

HK napisał(a):
RAV napisał(a):Widzę, że część towarzystwa zaszokowana innym sformułowaniem powiedzenia "płacę i wymagam"...

Nie możesz dowolnie wymagać abstrahując od ceny którą płacisz oraz od informacji o towarze. Pytanie, czego się spodziewałeś kupując model. Czy producent/sprzedawca obiecywał coś co okazało się nieprawdą? Czy zestaw ma wady uniemozliwiające zbudowanie modelu?

Płat modelu nie ma praktycznie żadnych cech płata RWD-8. Błędny obrys, profil, odwzorowanie konstrukcji wewnętrznej, części ruchome... Wszystko źle. Poprawki równają się wyrzeźbieniu płata od podstaw z deski. Podobnie bezużyteczne są kalkomanie (w wersji pws zresztą niezgodne z pudełkiem) - brak pochylenia liter na płacie. Czy wobec tego ten produkt jest modelem samolotu RWD-8, jak głosi napis na pudełku? Moim zdaniem nie. Sytuacja jest analogiczna, jakbyś zamówił wycieczkę do Włoch (tu folder ze zdjęciami Rzymu, Wenecji, plaż itp.), po czym zostałbyś wywieziony pod Warszawę (a te zdjęcia z folderu możesz dostać na pamiątkę).

Nie zajmuję się modelarstwem od wczoraj i wiem, co można kupić za 25 zł. Nie wymagam rozpracowania najdrobniejszych szczegółów. Ale jeśli takie błędy nie wynikają z lekceważącego podejścia do opracowywania modelu, to niech mi ktoś powie, z czego wynikają. Na pewno nie z oszczędności, bo zrobienie tego dobrze nie byłoby ani trochę droższe. A kiedy ktoś w firmie wreszcie zauważył błąd (ciekawe, kiedy to nastąpiło), to pozostało już tylko "Eee, ciemny lud wszystko kupi" i wysyłka do sklepów.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez HK » czwartek, 2 lipca 2015, 11:19

RAV napisał(a):Płat modelu nie ma praktycznie żadnych cech płata RWD-8. Błędny obrys, profil, odwzorowanie konstrukcji wewnętrznej, części ruchome... Wszystko źle. Poprawki równają się wyrzeźbieniu płata od podstaw z deski.

No i masz prawo czuć się sfrustrowany. Miałeś rozsądne oczekiwania, model ich nie spełnił. Ale to nadal model RWD-8, choć z błędami. Pytanie, dlaczego go kupiłeś zamiast poczekać na recenzje.
RAV napisał(a):A kiedy ktoś w firmie wreszcie zauważył błąd (ciekawe, kiedy to nastąpiło), to pozostało już tylko "Eee, ciemny lud wszystko kupi" i wysyłka do sklepów.

Ale modelarze nie są "ciemnym ludem" i producent dobrze o tym wie. Wprowadził produkt na rynek, bo może już było za późno by poprawiać. A skoro nie zauważył pomyłek na etapie projektowania, to może nie zauważył ich w ogóle? To bład i powinniśmy reagować tak, aby takich będów nie popełniali. Czekajmy na recenzje, nie kupujmy modeli z rażącymi nieścisłościami, krytykujmy. Przykład Eduarda pokazuje, że to działa. Ale nie wyciągajmy od razu wniosków, że producent nas celowo lekceważy. Modele to coraz bardziej niszowy produkt. Tu nie ma dużych pieniędzy i świadome lekceważenie klienta się nie opłaca. Nie wierzę, że jakikolwiek producent może to robić z premedytacją. Niedbalstwo, brak odpowiedniej kontroli jakości, szukanie oszczędności tam, gdzie nie trzeba - owszem. Ale to się zdarza wszystkim i nie tylko na rynku modelarskim.
Model RWD-8 to produkt dla polskich modelarzy. Nie sądzę by mogli liczyć na jakąś znaczącą sprzedaż za granicą. Krytykujmy, nie kupujmy i naciskajmy (bez obrażania się i oskarżeń) a kto wie, może wypuszczą poprawkę?
Hendryk
HK

Postprzez RAV » czwartek, 2 lipca 2015, 11:52

HK napisał(a):Ale to nadal model RWD-8, choć z błędami.

Ile jeszcze należałoby w nim zmienić, żeby przestał być modelem RWD-8?

HK napisał(a):Pytanie, dlaczego go kupiłeś zamiast poczekać na recenzje.

Dla mnie to nie majątek, a jest szansa na poprawny płat od AH. Liczyłem na sympatyczny modelik, który szybko trafi do gablotki, a wyjdzie kolejny półkownik, który będzie czekał, nie wiadomo jak długo, na zestawy korygujące, a potem... może kiedyś się za niego wezmę. No ale firma swoje skasowała i zadowolona, biznes się kręci na ustalonych zasadach.

Ale już Ana-28 czy jego klonów nie kupiłem, chociaż chciałbym mieć taki model. Podobnie wtryskowego Orlika, RWD-13 i Sokoła, zamiast których wybrałem ok. 3 razy droższe żywice.

HK napisał(a):Ale modelarze nie są "ciemnym ludem" i producent dobrze o tym wie. (...) Model RWD-8 to produkt dla polskich modelarzy.

Na pewno dla modelarzy? Oni są wybredni. A może raczej dla dzieci na zajęcia praca-technika albo na wieczór z tatą? Sklepy zabawkowe wchłoną każdą ilość, a na żebra nikt nie będzie patrzył... Niestety, od dawna nasi producenci nie potrafią odróżnić tych dwóch grup (lub z premedytacją celują w większą z nich, co jest rozsądne z biznesowego punktu widzenia). Od czasów, kiedy MasterCraft oferował Avię S-199 jako Bf 109 G minęło już pewnie ze 20 lat, a podobne numery wciąż przechodzą. Czesi czy Ukraińcy robią postępy (choć nie bez błędów, ale jednak), a u nas wciąż to samo. Pewne nadzieje widzę w AH, byle ich tylko nikt sądami nie straszył.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Paweł Leszczyński » czwartek, 2 lipca 2015, 12:32

RAV napisał(a):Czy wobec tego ten produkt jest modelem samolotu RWD-8, jak głosi napis na pudełku? Moim zdaniem nie.

Osobiście mam bardzo wyśrubowane podejście do detali w modelu i dla mnie 99,9% miniatur jest "niegodna" napisu na pudełku :lol: Tylko trzeba mieć zdrowy rozsądek i przymknąć oko (no chyba że trafimy na mydełko Orlik tudzież podobne dzieła), poprawić co większe babole i się cieszyć ukończonym modelem. Inaczej pozostaje dłubanie od podstaw, albo wieczne poprawianie a'la Mariusz72.

RAV napisał(a):Na pewno dla modelarzy? Oni są wybredni.

Modelarze w większości nie są wybredni.

RAV napisał(a):Niestety, od dawna nasi producenci nie potrafią odróżnić tych dwóch grup (lub z premedytacją celują w większą z nich, ...

Polecam zaopatrzyć się w nowe modele "pancerki" IBG a potem wypisywać opinie.

Podsumowując:
RAV napisał(a):Liczyłem na sympatyczny modelik, który szybko trafi do gablotki, a wyjdzie kolejny półkownik, który będzie czekał, nie wiadomo jak długo, na zestawy korygujące, a potem... może kiedyś się za niego wezmę.

znaczy talentu w łapkach brak(?) i stąd cała afera?
Paweł Leszczyński

Postprzez RAV » czwartek, 2 lipca 2015, 13:24

HK napisał(a):Mi się wydaje, że te czasy dawno minęły i producenci na taką klientelę nie liczą. W sklepach zabawkowych ciężko znaleźć półkę z modelami, a jak już, to będą komplety Airfixa czy Italeri z klejem, farbkami itp. Może tatusiowie czasem z sentymentu zajdą do modelarskiego i kupią dla (niezainteresowanego specjalnie) małolata modelik z szachownicą, kierując się ceną. Ale wydaje mi się, że to dziś margines.

W hipermarkecie, gdzie robię "domowe" zakupy, jest półka z modelami. W dziale zabawkowym. Głównie Revell (z farbami i bez), MasterCraft i ZTS Plastyk. Co tydzień jest tam nieco inny skład, więc ludzie kupują, a oferta jest uzupełniana. W sklepach modelarskich, które odwiedzam rzadziej, nie widzę tak szybkiej rotacji na półkach (wiem, że handlują też wysyłkowo, ale mówimy o "zachodzących tatusiach").

Ja i mój syn co jakiś czas w prezencie od kogoś z rodziny dostajemy jakiś model. Przeważnie jest to MasterCraft z hipermarketu. Rodzinka nawet nie wie, gdzie są sklepy modelarskie.

HK napisał(a):Albo trafisz z produktem do modelarzy (którym 25, 50 czy 100 zł za wyczekany i dobry model nie czyni wielkiej różnicy), albo wtopisz kasę. Mogę się mylić, trzeba by było spytać sprzedawców.

Robiąc bubel znacząco zwiększasz szansę wtopy. Słusznie prawisz, że cena jest mniej istotna na wymagającym rynku. Ale z RWD-8 problem nie jest w tym, że jest zbyt tani, żeby być dość dobry. On po prostu był nieuważnie robiony. Jak się wydało, to firma mogła albo zainwestować kasę w poprawki (co by podniosło cenę i biznes mógłby się nie dopiąć), albo wypuścić bubel tak jak jest (co może obniżyć sprzedaż tak, że biznes też się nie dopnie). Tak źle i tak niedobrze. A wystarczyło patrzeć, co się robi.

Paweł Leszczyński napisał(a):Polecam zaopatrzyć się w nowe modele "pancerki" IBG a potem wypisywać opinie.

O ile wiem, IBG macza palce w serii modeli "wargamingowych" pt. "First to Fight". Mam wszystkie, kilka zrobiłem. Pojazdy to u mnie margines, więc ta gazetkowa seria mi pasuje. Wiem, że robią też poważniejsze zestawy, ale ciekawe, jak się rozkładają dochody IBG z obu źródeł.

Paweł Leszczyński napisał(a):Podsumowując:
RAV napisał(a):Liczyłem na sympatyczny modelik, który szybko trafi do gablotki, a wyjdzie kolejny półkownik, który będzie czekał, nie wiadomo jak długo, na zestawy korygujące, a potem... może kiedyś się za niego wezmę.

znaczy talentu w łapkach brak(?) i stąd cała afera?

Nie mierzyć mi się talentem z niektórymi tutaj, ale raczej nie o brak talentu tu chodzi, co o nadmiar lepszych modeli czekających na zrobienie. Wolę robić lepsze.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Sherman » czwartek, 2 lipca 2015, 15:51

RAV napisał(a):Nie zajmuję się modelarstwem od wczoraj i wiem, co można kupić za 25 zł. Nie wymagam rozpracowania najdrobniejszych szczegółów. Ale jeśli takie błędy nie wynikają z lekceważącego podejścia do opracowywania modelu, to niech mi ktoś powie, z czego wynikają. Na pewno nie z oszczędności, bo zrobienie tego dobrze nie byłoby ani trochę droższe. A kiedy ktoś w firmie wreszcie zauważył błąd (ciekawe, kiedy to nastąpiło), to pozostało już tylko "Eee, ciemny lud wszystko kupi" i wysyłka do sklepów.

Chyba jednak się zajmujesz modelarstwem od wczoraj. Z dużą dozą prawdopodobieństwa te byki wynikają właśnie z oszczędności. O ile to, że z technologicznego punktu widzenia koszt zrobienia dostępnego modelu RWD 8 oraz zdecydowanie bardziej poprawnej miniatury tego samolotu byłby mocno zbliżony, o tyle wydaje się, że absolutnie pomijasz koszt zaprojektowania formy. Osobiście obstawiam, że formy były zaprojektowane na szybko, bez odpowiedniego grzebania w materiałach źródłowych - i tutaj właśnie kłania się oszczędność. Rzetelne opracowanie miniatury kosztuje. I to że matryca do modelu ze złymi lub dobrymi skrzydłami będzie kosztować tyle samo nie ma tu nic do rzeczy.

Zapewne napiszesz, że jak robili na szybko to zlekceważyli klienta. Twoje prawo. Weź jednak pod uwagę, że to jest biznes i czasem coś trzeba zrobić na szybko. Skąd wiesz jakie warunki w momencie projektowania modelu miała firma IBG? Może z przyczyn "trzecich" musieli model opracować i wydać szybko? Zdarza się.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RWD / PWS