German 3ton 4x2 cargo truck OPEL BLITZ 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

German 3ton 4x2 cargo truck OPEL BLITZ 1:35

Postprzez Fahoo » środa, 1 lipca 2015, 18:13

Witam
Nazywam się Jędrek i jestem z Białegostoku.
NIe jestem modelarzem ale kiedys w dziećiństwie ...chyba 6 czy 7 klasa podstawówki skleiłem kilka modeli samolotów i ze 2 helikoptery.
Jakoś w życiu dorosłym zawsze było brak czasu na takie zabawy w zwiazku z tym że w pracy bawię sie prawdziwymi zabawkami z żelaza.
Jestem mechanikiem samochodowym.Praca pochłania cały mój czas, bo naprawa aut i dłubanie przy nich po pracy to moja pasja.
Odwiedzając któryś już raz polskie morze, ponownie zahaczyłem o muzeum obrony wybrzeża a dokładnie wierzę kierowania ogniem, w której to spotkałem "sympatycznych" jegomościów pochodzenia niemieckiego w swym rydwanie zniszczenia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przypomniały mi sie czasy z dzieciństwa jak to sie sklejało modele.Po powrocie do domu zacząłem śledzić temat modeli i trafiłem na to forum.W międzyczasie przeleciałem allegro ,ceny i pare sklepów.Przejrzałem ofertę i przemyślałem co bym chciał mieć na półce.
Jeden ze świetnie wykonanych modeli auta wojskowego GMC znalazłem na tym forum i oszalałem od tej pory .To był ten model TAMIYA opisany w tym wątku-http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=20302

Zacząłem szukać tego modelu po sklepach i zauważyłem kilu wykonawców tej że ciężarówki.Dogłębnie przetrzepując strony internetowe porównywałem zdjęcia po wykonaniu modelu.TAMIYA nie ma sobie równych jeśli chodzi o jakość.

Troche przemyślałem sprawe ochłonąłem i zacząłem szukac takich modeli ,których jest mało na scenie modelarkiej lub w sklepach i znalazłem OPEL BLITZ GERMAN 3ton 4x2 w wydaniu TAMIYA 1:35 .Znalezłem też tańsze modele Italieri jak równiesz Zvezda lecz je odpuściłem ze względu na to ,że TAMIYA w zestawie dodaje załogę szoferki+beczki z paliwem dla wehrmachtu +kanistry na pace .Osprzęt i tak musiał bym dokupić wiec wybór był prosty.

Dziś doszła paczka i oto jest.Przedstawiam zdjęcia zawartości paczki od TAMIYA
Jakość detali wypraski jak dla mnie bezkonkurencyjna.
Za moich czasów te 20 lat temu nie było takich detali jak dziś.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jedyny minus za to że nie ma silnika i nie da sie go wyeksponować...już widziałem na necie mały upgrade z blaszki ...ciekawe co tam dodano :mrgreen:
Fahoo

Reklama

modele polskich samolotów

Re: German 3ton 4x2 cargo truck OPEL BLITZ 1:35

Postprzez Fahoo » piątek, 3 lipca 2015, 20:18

Dziś znalazłem godzinkę i żeby rozgrzać ręce po ponad 15 latach przerwy udało mi się nie zepsuć ;o) kanistrów i beczek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przyznam że troche ciężko się przyzwyczaić do kleju TAMIYA...w ruskich modelach z przed 10-15 lat klej był zupełnie inny :lol:
Kanistry i beczki składają się z 4 części więc ...dobrze że klej nie jest klejem CA a acetonem :)

Pytanie do doświadczonych ...Jeśli sklejam 2 profile tak jak tu 2 części beczki to wystarczy dać klej po wierzchu aby został wciągnięty przez szczelinę i tyle czy smarować połówki przed złożeniem?
Ostatnio edytowano piątek, 3 lipca 2015, 21:18 przez Fahoo, łącznie edytowano 1 raz
Fahoo

Postprzez xspace » piątek, 3 lipca 2015, 21:03

Witaj,
Fajny temat sobie wybrałeś na początek, ja sklejam latadła ale, coraz bardziej mnie zgina żeby coś skleić w 1:35.
Będę zaglądał z ciekawości do Twojego wątku - powodzenia w budowie !
xspace

Postprzez Fahoo » sobota, 4 lipca 2015, 20:47

Na dziś fabryka beczek i kanistrów zakończyła produkcję :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Ręce już rozbujane na małych elementach ,więc jutro zaczynam składać auto.
Fahoo

Postprzez Paweł Leszczyński » sobota, 4 lipca 2015, 23:21

Z modelami Tamiya uważaj, ich stare wypusty (lata 60-70) to w większości słabe modele. Najlepiej pytaj na forum o konkretne pojazdy/modele. Ten Opel jest dobrym wyborem dla kogoś powracającego do tego hobby. Łatwy w montażu (klocki Lego), mało skomplikowany. Też z nim walczyłem: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=11665
Czekam jak poradzisz sobie dalej :)
Paweł Leszczyński

Postprzez Fahoo » niedziela, 5 lipca 2015, 08:30

Paweł Leszczyński napisał(a):Z modelami Tamiya uważaj, ich stare wypusty (lata 60-70) to w większości słabe modele. Najlepiej pytaj na forum o konkretne pojazdy/modele. Ten Opel jest dobrym wyborem dla kogoś powracającego do tego hobby. Łatwy w montażu (klocki Lego), mało skomplikowany. Też z nim walczyłem: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=11665
Czekam jak poradzisz sobie dalej :)

Szukajka na forum słabo działa i nie znalazłem twego tematu ,dzięki za linke ;o)
Wybierając ten akurat model TAMIYA sprawdziłem w google jakość detali i dopiero się zdecydowałem ;o)
Widze ze malując kanistry nie rozróżniłeś ich przeznaczenia .Część podpisana jest jako paliwo część jako woda.
Malowanie beczek i "konewek" pierwsza klasa.Na szczęście malowanie "wozu" całkowićie mi nie odpowiada ;o)
Swoj postaram się odmalować kolorem TS-4
Elementy waloryzacyjne dokupowałeś konkretnie do tego modelu czy poprostu takie ci zostały z poprzenich projektów?
Fahoo

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 5 lipca 2015, 09:40

Fahoo napisał(a):Szukajka na forum słabo działa

Niestety, to duży minus :/
Fahoo napisał(a):Widze ze malując kanistry nie rozróżniłeś ich przeznaczenia .Część podpisana jest jako paliwo część jako woda.

Nie, ten model to takie rozruszanie palców, testy rożnych technik i kolorów, nie chciało mi się już bawić w białe pasy :)
Fahoo napisał(a):Na szczęście malowanie "wozu" całkowićie mi nie odpowiada

Mnie też :D Model czeka na kolejny test a mianowicie kamuflaż zimowy, dorobiłem już budę i osłonę chłodnicy.
Fahoo napisał(a):Elementy waloryzacyjne dokupowałeś konkretnie do tego modelu czy poprostu takie ci zostały z poprzenich projektów?

To jakieś pozostałości z modelarskiego złomu.
Paweł Leszczyński

Postprzez Fahoo » niedziela, 5 lipca 2015, 16:37

Dziś miałem troche więcej czasu niż w dzień powszedni po pracy i przyatakowałem "modela" :mrgreen:
Czekam na komentarze co mogę ulepszyć co robię nie tak ze sztuką.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fahoo

Postprzez Fahoo » niedziela, 5 lipca 2015, 17:51

Paweł Leszczyński w swoim modelu wspomniał że :
paskudne są figurki, kierowcy i pasażera, dlatego zakupiłem zestaw Miniart: 35042 WW II DRIVERS

Hitlerowcy nie mogą być ładni :P

Niestety na dzień dzisiejszy lepszej załogi szoferki nie mam na po podorędziu, więc na szybko poprawiłem to co jest.Za nie estetycznie odlane postaci wielki minus dla TAMIYA :-/
Po poprawce od razu lepiej lecz jeszcze nie idealnie...jest progres

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fahoo

Postprzez Fahoo » piątek, 10 lipca 2015, 19:32

Udało się dorwać oryginalne zdjęcie prawdziwego OPEL BLITZ
rok wykonania fotografi 1940-1945 papier AGFA
Ciekawe uzupełnienie modelu.
Obrazek
Fahoo

Postprzez Fahoo » wtorek, 14 lipca 2015, 20:26

robim co możem ;o)

Obrazek
tu awaria pękła szyba przednia..trzeba bedzie dorobić poprzeczkę maskującą :-/
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fahoo

Postprzez Fahoo » poniedziałek, 20 lipca 2015, 22:07

tutaj próby malowania i nadania zużycia beczkom
czy tak może być ?
czy ktoś sie może wypowiedzieć w tej materi czy jest ok?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fahoo

Postprzez Fahoo » wtorek, 21 lipca 2015, 15:15

czy może ktos odpowiedziec czy jest ok czy nie przesadziłem?
Fahoo

Postprzez Greif » wtorek, 21 lipca 2015, 16:09

No może ciut za dużo jak na beczki z benzyną, z olejem czy ropą może mogło by być... u mnie początek beczek na razie tak Obrazek Obrazek
Pozdro
Greif

Postprzez Fahoo » wtorek, 21 lipca 2015, 16:58

W życiu nie malowałem modeli nie mówiąc już o jakimś charakteryzowaniu ich na używane w polu bitwy dla tego może i przesadziłem... jak robiłem słabiej to efektu nie było jakoś :-/
Może czymś to przytępić tylko czym?Szkoda było by to teraz przelecieć rozpuszczlnikiem :roll:
Fahoo

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat