F/A-18A+ Hornet // Academy // 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F/A-18A+ Hornet // Academy // 1:72

Postprzez Solo » wtorek, 7 lipca 2015, 15:44

spiton napisał(a):I co będziesz robił z tym przednim kołem ?

Noooo... Gdy będę je przyklejał, to postaram się przykleić równo. :)
Przecież pisałem, że to wszystko było na wcisk, nie zauważyłem nawet że kółeczka się zwichrowały.
O, teraz jest na wcisk i jest w pyteczkę, czyż nie?

Obrazek

Tak przy okazji, chciałem przestrzec przed tym oto produktem:

Obrazek

Czyste zuoooo.
Dziś kładłem to aerografem na podwieszeniach i pylonach i powierzchnię mam pięknie szorstką, bez polerowania nie obejdzie się.
Gdzie temu do pięknej, satynowej powierzchni Surfacera Gunze?
Solo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez KRL » wtorek, 7 lipca 2015, 15:58

Ta tamka to nie jest odpowiednik Surfacera Gunze zawiera znacznie więcej wypełniacza, gdybyś użył wersji Light byłbyś zadowolony.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Solo » wtorek, 7 lipca 2015, 17:14

Wiesz, to dla mnie żadne usprawiedliwienie.
Sprzedają to jako podkład, a podkład nie powinien moim zdzniem zmieniać faktury malowanej powierzchni.
Tymczasem ten zmienia ją dość znacząco.
Po co robić podkład, który sprawia że gładka powierzchnia staje się chropowata?
Solo

Postprzez KRL » wtorek, 7 lipca 2015, 17:28

Solo napisał(a):Wiesz, to dla mnie żadne usprawiedliwienie.
Sprzedają to jako podkład, a podkład nie powinien moim zdzniem zmieniać faktury malowanej powierzchni.
Tymczasem ten zmienia ją dość znacząco.
Po co robić podkład, który sprawia że gładka powierzchnia staje się chropowata?

Tutaj się nie zgodzę są różne podkłady, wypełniające, promotory adhezji, międzywarstwy itd.
Jeżeli używasz podkład wypełniającego nie patrzysz na strukturę bo oczywiste jest że taki materiał ma w znacznym stopniu wypełnić ubytki, rysy itd. a ty później poprzez matowanie wyrównujesz powierzchnię.

Jeżeli oczekujesz tylko i wyłącznie odizolowania podłoża od produktów zewnętrznych to używasz podkładu który ma małą ilość wypełniacza za to daje doskonałą rozlewność.

Dlatego powinno się zasięgnąć języka u sprzedawcy lub przeczytać TDS. Jeżeli ktoś cię nie poinformował to wina leży po stronie sprzedającego.
Natomiast podkład którego użyłeś nie jest odpowiednikiem produktu jakiego używałeś wcześniej ma inne przeznaczenie więc nie można ich bezpośrednio porównywać.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Seweryn » wtorek, 7 lipca 2015, 17:44

Posolonego miszcza trzeba za rękę podprowadzić ;o) , sprzedadzą mu podkład pod wałek i będzie się rzucał że nikt go nie uprzedził.
Solo Ty tak lubisz przed czymś przestrzegać, oceniać krytykować, a akurat ten podkład jest super.

Ten zwykły (nie fine) taki już jest - wypełniający.
Seweryn
Seweryn

Postprzez Solo » wtorek, 7 lipca 2015, 17:47

KRL napisał(a):Tutaj się nie zgodzę są różne podkłady, wypełniające, promotory adhezji, międzywarstwy itd.
Jeżeli używasz podkład wypełniającego nie patrzysz na strukturę bo oczywiste jest że taki materiał ma w znacznym stopniu wypełnić ubytki, rysy itd. a ty później poprzez matowanie wyrównujesz powierzchnię.

Sęk w tym, że on nawet nie wypełnił szpar/rys, choć kładłem go dość grubą warstwą.
Dla mnie to dziwny produkt i raczej do niego nie wrócę.
Solo

Postprzez Solo » piątek, 10 lipca 2015, 21:22

Podwieszenia gotowe.
No - poza zbiornikami, ale zrobię je, wraz z pylonami, w drugim rzucie.
Dziś bomby, rakiety i pociski oraz pody.
Zabawy było z tym co niemiara, a Mavericki doprowadzały mnie do szału odpadającymi lotkami.
Przez to musiałem je kleić po pomalowaniu i położeniu kalek, więc w niektórych miejscach... no powiedzmy że nie wyglądają najlepiej.
Na szczęście po podwieszeniu akurat te miejsca będą praktycznie niewidoczne.
Całe uzbrojenie dla odmiany postanowiłem zrobić z zasłoniętymi sensorami i przymocowanymi do nich wstążkami RBF.
W przypadku Mavericków te wstążki nie są przyczepiane bezpośrednio do pocisków, tylko do pylonów na których wiszą.
Same wstążki to produkt Steel Scorpion, papierowe, dzięki czemu na mokro da się je bardzo wygodnie układać tak żeby wyglądały na nieco zmięte.
Co do pylonów, to jak widać nie było tam specjalnie co kombinować.
W przypadku AAS-38 flir poda obawiałem się, czy uda mi się ładnie pomalować to germanowe "oczko" sensora - zupełnie jakoś tak bez przekonania dotknąłem kropelką farby na wykałaczce do miejsca malowania i farba sama, idealnie, rozprowadziła się po oczku - co widać.
Na marginesie - po pomalowaniu odkryłem, że do tego oczka jest w zestawie odpowiednia kalkomania. :)
Co do samych Mavericków, z których jestem ogólnie bardzo niezadowolony, to jestem jednak zadowolony z malowania elementów z tyłu rakiet, co mam nadzieję trochę widać na drugim zdjęciu.
Ważne że to już mam zrobione.

Obrazek
Obrazek
Solo

Postprzez rotpol13 » piątek, 10 lipca 2015, 21:39

Bajecznie, kolorowo i tęczowo + trochę smaru :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » sobota, 11 lipca 2015, 12:16

Panowie, potrzebna mi jest pomoc: szukam zdjęcia zasobnika AN/ASQ-173 LDT/SCAM, na którym, widać byłoby tylną część sensora.
Chodzi mi mniej więcej o to miejsce, od spodu:

Obrazek

Przez nieuwagę nie wkleiłem tam jednego szklanego elementu, ale instrukcja ani słowem nie wspomina jak on ma wyglądać: czy ma być cały zmalowany, czy jakaś część ma zostać odsłonięta - nic.
Chciałbym to poprawić ale nie mam pojęcia jak to ma wyglądać. Nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia tego poda od tej strony.
Solo

Postprzez rotpol13 » sobota, 11 lipca 2015, 14:05

Podano na tacy ;o)

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » wtorek, 14 lipca 2015, 18:32

Tymczasem - owiewka.
Sporo blaszek dał do niej Eduard, na szczęście blaszki te są bardzo dobrze spasowane do tej części, więc nie było problemów technicznych.
Jak widać dodałem trochę własnej waloryzacji żeby to trochę przypominało oryginał.

Obrazek

Środek owiewki pomalowałem tradycyjnie kolorem NATO Black. Postanowiłem trochę ją poobijać i poobcierać, ale zdaje się że trochę przesadziłem.

Obrazek

Obrazek

Cieszę się bardzo, że w odróżnieniu od owiewki Rafale, ta jest niemal krystalicznie czysta i nie pobrudziłem jej praktycznie wcale.

Przy okazji także zrobiłem wszystkie klapy podwozia.
Znowu postanowiłem trochę je poobijać i znowu przesadziłem.
To wszystko co widać to nie brud (poza wgłębieniami, gdzie jest wash), tylko metaliczne obicia robione różnymi ołówkami i kredkami.

Obrazek
Solo

Postprzez Solo » sobota, 18 lipca 2015, 22:30

Idziemy dalej, choć wolniej niż bym chciał.
Porobiłem różne drobiazgi.
Mój Hornet będzie miał otwarty hamulec aerodynamiczny.
Okazało się, że przy wyłączonych silnikach hamulec ten jest zawsze zamknięty. Można go ręcznie otworzyć, jednak przy braku ciśnienia w hydraulice, samoczynnie opadnie.
Obsługa Hornetów blokuje tłok siłownika specjalną blokadą, którą zrobiłem - to taka czerwona obejma nałożona na całej długości tłoka.
Do tego naturalnie wstążka RBF (ciut za duża niestety).

Obrazek

A to uzbrojenie, gotowe i podpięte pod gotowe pylony:

Obrazek

Skończyłem także podwozie: pomalowane, poobijane i pobrudzone.
Szkoda wielka, że główne nie jest tak ładnie zrobione jak przednie, tutaj Academy nie popisała się.

Obrazek

Obrazek

Arresting hook (hak hamujący?) - Academy dała do niego kalkę, ale z praktyki wiem jak ciężko się kładzie coś takiego na takim długim i cienkim elemencie, tak więc sam to pomalowałem.
Do tego prawidłowym kolorem, bo Academy dała czarne paseczki.

Obrazek

Siliniki.
Tutaj się napracowałem, nakombinowałem, a efekt nie powala, choć na żywo - wierzcie lub nie - wyglądają dużo, dużo ładniej.
Środek odpuściłem - przy takiej średnicy i głębokości nie będzie nic widać.
Celowo zostawiłem wszystko srebrne, żeby było jak najjaśniej, ale to chyba i tak wiele nie da, bo tam po prostu nic nie widać.
Dysze pomalowałem na zewnątrz aluminiowym podkładem, na tym położyłem olejne i emaliowe podkłady (cieniowanie i coś w rodzaju marmurka), na to wszystko położyłem mieszankę clear zielonego i czerwonego (daje to taki brązowawy odcień) i smoke. Wyszło fajnie.
Środek dla odmiany zrobiłem pędzelkiem i farbami akrylowymi: bielą, czernią, beżem i brązem i chyba trochę przekombinowałem, ale mam już dość i zostaje tak jak jest.

Obrazek

Dysze troszkę krzywo przykleiłem na blue tacka, ale widać że ich średnica jest odrobinę mniejsza niż średnica otworów w modelu.
Nie mam pomysłu co z tym zrobić, więc pewnie nie zrobię nic. :)

Obrazek
Solo

Postprzez HK1885 » niedziela, 19 lipca 2015, 09:07

:-/

Solo napisał(a):Obrazek

Coś tu jeszcze będziesz poprawiał czy tak zostaje?
HK1885

Postprzez Solo » niedziela, 19 lipca 2015, 11:04

A możesz sprecyzować co masz konkretnie na myśli?
Solo

Postprzez HK1885 » niedziela, 19 lipca 2015, 11:15

Solo napisał(a):A możesz sprecyzować co masz konkretnie na myśli?

Obrazek
HK1885

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat