FRANCUZ
System malowania okrągłych znaków jaki wymyśliłem to strzał w dziesiątkę. Wszystkie znaki wyszły równo włącznie z zewnętrzną, cienką obwódką, którą pomalowałem kolorem pomarańczowym wg. listy z SuperModel. Na szczęście w porę się zorientowałem się, że kolor ten jest za ciemny i prawie nie będzie różnicy między nim a czerwonym - zrobiłem więc jasniejszy pomarańczowy - dodając do żółtego ociupinkę tylko czerwonego - i pomalowałem jeszcze raz (widać na zdjęciu oba pomarańczowe kolory).
Także dodatkowe elementy maski pomagające ustawić znak w odpowiednim miejscu są bardzo przydatne i praktyczne.
Pasy na kadłubie też wyszły równo, przy czym okazało się, że najlepsze są jednak paski z zębami prostokątnymi i to gęstymi. Pasek taki jest wystarczajaco elastyczny, natomiast gęste zęby ułatwiają równe doklejenie drugiego paska. Z kolei końce zębów trójkątnych w praktyce są tak małe, że nie można do nich jednoznaczie przyłożyć drugiego paska. I jeszcze taki drobiazg: wygodniej jest nakleić zępaty pasek po cieńszej stronie kadłuba, bo wtedy naklejany drugi pasek naturalnie zbacza z kursu, ale zatrzymuję się na zębach. W przeciwnym wypadku w czasie jego naklejania co chiwila trzeba go dociągać do zębów.
Napis przy kabinie też ładnie wyszedł, no ale to jest napis odręczny także nie widać niedokładności. Napis ten zrobiłem maskując białe pola liter, a dopiero potem malując tło (czyli cały samolot). Oczywiście najpierw nakleiłem na maskę napisu kawałek tej semej folii, aby napis nie utracił kształtów. Okazało się, że w przypadku napisów z literami zamkniętymi należy najpierw usunąć niepotrzebne elementy z arkusza maski, bo usuwanie ich z powierzchni modelu jest trudniejsze i niebezpieczne.
Najgorzej wyszedł napis na stateczniku, ale on już po naklejeniu masek wyglądało to nie za dobrze. Okazuje się, że strasznie trudno nakleić bardzo małe elementy, którymi są wnętrza zamkniętych liter. Mam taki pomysł, który zrealizuję w przyszłości jak będzie do zrobienia równie mały napis: zrobię dwie maski dla jednego napisu tak, aby na każdej były tylko kształty otwarte, czyli litery zamknięte będzie się malować dwa razy np. dla litery P namaluję najpierw pałkę a potem brzuszek.