Ale się zamieszanie porobiło
dewertus napisał(a):cris napisał(a):Po wnikliwym przypatrywaniu się zdjęciom ,wydaje mi się że TB-3 z czwartej fotki od góry (chyba biała 2 ) i TB-3 podpisany jako zdobyty przez Finów to jedna i ta sama maszyna !!!
To nie jest ten sam samolot. Popatrz dokładnie na ostanie zdjęcie zamieszczone przez ze mnie - masz tam gwiazdę idealnie widoczną a na stateczniku widać dolną część cyfry - jest to czerwona "4".
Hubert my z Cypisem ,,o gwiazdach ,a ty o świniach ,albo odwrotnie" (żeby nikogo nie urazić )
Pisząc :
TB-3 podpisany jako zdobyty przez Finów
nie miałem na myśli tego Tupolewa

A maszynę
http://arsenal-info.ru/img/3038204257/i_026.jpg z podpisem:
,,ТБ-3 с моторами М-17, захваченный финнами в ходе «зимней войны» 1939–1940 гг."czyli przejętej przez Finów
I doszedłem do wniosku, że to zdjęcie na którym i tak nie widać numeru taktycznego ,a zdjęcie czwarte z tej samej strony
(adres tej strony :
http://arsenal-info.ru/b/book/3038204257/9 )
czyli ta fotka :
http://arsenal-info.ru/img/3038204257/i_021.jpg to ten sam samolot -biała ,, 2" !
Przyznasz że to nie są zdjęcia ,,czerwonej czwórki" (a właśnie -skąd wiesz ze to nr 4 !?)
Cypis wyprowadził mnie jednak z euforii twierdząc że ta fota ,,białej 2'' podpisana jest na innej stronie ,,Ukraina 42r"
No i to tyle z tymi nieszczęsnymi TB-3 przejętymi przez Finów Jeśli chodzi natomiast o pana Karlssona i jego zdobycz to od pierwszych stron tej rozmowy stawiałem na ten samolot

cris napisał(a):
Ja znalazłem dwa : jeden zestrzelony przez chor. J Karlssona koło Kemijarvi i drugi który lądował przymusowo na zamarzniętym jeziorze (gdzie to nie wiem) i opuszczony przez załogę został przejęty przez fińskich ,,narciarzy'
'
a jeśli Cię dobrze zrozumiałem- zaprzeczyłeś temu,
dewertus napisał(a):cris napisał(a):Ja znalazłem dwa : jeden zestrzelony przez chor. J Karlssona koło Kemijarvi i drugi który lądował przymusowo na zamarzniętym jeziorze (gdzie to nie wiem) i opuszczony przez załogę został przejęty przez fińskich ,,narciarzy''
W obu przypadkach zdjęcia przedstawiają ten sam samolot - TB-3 (s/n 22198) ze składu 1 TAP pilotowany przez ppor. Sergeja T. Karepova, zestrzelony 10 marca 1940 przez ppor. Gideona Karlssona z F19 (jednostki szwedzkich ochotników) na wschód od Kemijärvi.
I jakby na dowód zamieszczasz zdjęcia TB-3 z ,,narciarzami "na jeziorku
Potwierdziłeś to jeszcze Hubert w odpowiedzi na moje wątpliwości, gdy upierałem się że to roztrzaskany TB jest Karlssona i że to dwa różne zdjęcia .
dewertus napisał(a):cris napisał(a):No właśnie chyba jednak dwa rożne
No chyba jednak nie
cris napisał(a):,,Militaria-Wojna Zimowa 1939-1940" Pawła Przymusiała .
W tej materii zdecydowanie bardziej ufam materiałom fińskim, np.: "Ilmavoimat talvisodassa" autorstwa Kalevi Keskinena i Kari Stenmana. Zdjęcia zamieszone przez ze mnie pochodzą z archiwum Armii Fińskiej (coś jak nasze NAC) i datowane są na 14 marca 1940.
W ostatnim Twoim wpisie mam wrażenie ,że sytuacja odwraca się o 180stopni (tak odczytuję z tekstu)
Myśląc zapewne że my z Cypisem ciągle roztrząsamy tych ,,narciarzy'' (tymczasem my o 2-jce ) -stwierdzasz :
dewertus napisał(a):Cypis2010 napisał(a):jeżeli jest tak jak piszesz , to nie jest to TB-3 zdobyty przez finów.
Na tej stornie :
http://aviadejavu.ru/Site/Crafts/Craft20369.htm jest opis do tego zdjęcia , że ta "2" to samolot zdobyty przez Niemców na Ukrainie.
Popatrz na opis zdjęcia powyżej - wg Rosjan to maszyna zestrzelona przez Karlssona (z 7 TBAP!!!) co jest ewidentnym błędem. Zdjęcia zostały wykonane przez Finów i wg opisu z ich archiwum to maszyna uszkodzona 19 stycznia podczas zaopatrzenia 54 Dywizji (czerwona "4") która awaryjnie lądowała w rejonie Kuhmo (czyli 400 km na południe od rejonu w którym Karlsson zestrzelił swojego TB-3...). Niestety nadal spora część materiałów rosyjskich/sowieckich zawiera multum błędnych informacji (czasem wręcz bajkowych) - szkoda bo są w posiadaniu bogatych i ciekawych zbiorów...
Rozumiem że to się tyczy tej czerwonej 4-ki na jeziorze ?
dewertus napisał(a):A tutaj zdjęcia TB-3 zestrzelonego przez Karlssona 10 marca 1940 - zdjęcie pierwsze jest chyba najważniejsze

ja tam nie widzę oznaczenia (chyba że tak się zlało z tłem że w tym ujęciu jest niewidoczne).
Więc jednak ten rozbity !!!
Zakładając ten temat chciałem dotrzeć tylko do zdjęcia jakiegokolwiek TB-3 z widocznymi oznaczeniami taktycznymi z Wojny Zimowej a nie dociekać które zdjęcie przedstawia ,,łup Karlssona z F19", ale może się to przecież komuś przydać więc trzeba wszystko to sobie uporządkować ,bo się bałagan niezły zrobił w przekazie -tak mi się

widzi
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.