Tupolew TB-3

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Tupolew TB-3

Postprzez cris » poniedziałek, 27 lipca 2015, 16:36

Cypis2010 napisał(a):na stronie : http://arsenal-info.ru/b/book/3038204257/9
jest zdjęcie podpisane , jako samolot zdobyty przez finów "ТБ-3 с моторами М-17, захваченный финнами в ходе «зимней войны» 1939–1940 гг." (niestety widać tylko część skrzydła i przód samolotu , żadnych oznaczeń).

Po wnikliwym przypatrywaniu się zdjęciom ,wydaje mi się że TB-3 z czwartej fotki od góry (chyba biała 2 ) i TB-3 podpisany jako zdobyty przez Finów to jedna i ta sama maszyna !!!
Spójrzcie Koledzy na ustawienie łopat .Jakie jest prawdopodobieństwo, że ustawią się identycznie na dwóch różnych samolotach :?:
Pootwierane na skrzydłach przy silnikach to ,,coś" w rodzaju podstaw do podestów inspekcyjnych silników (czy coś innego :roll: )
Białe/srebrne lamówki na bocznych okienkach i nos jakiś taki ciemny , a i teren jakiś taki podobny pod kołami :P
Może staram się już doszukiwać z tej ,,desperacji'' podobieństw na siłę , ale jeśli ten TB-3 został faktycznie przejęty przez Finów w Wojnie Zimowej to jest to ta biała 2-jka (a może jednak czerwona ,patrząc na gwiazdę ???)
Jedyny szkopuł, że jakoś nie mogę dopatrzyć się gwiazd z czarnymi okręgami w środku ,a chyba w okresie 1939-40 takie być powinny .
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Reklama

Postprzez Cypis2010 » poniedziałek, 27 lipca 2015, 17:56

jeżeli jest tak jak piszesz , to nie jest to TB-3 zdobyty przez finów.
Na tej stornie : http://aviadejavu.ru/Site/Crafts/Craft20369.htm jest opis do tego zdjęcia , że ta "2" to samolot zdobyty przez Niemców na Ukrainie.
Cypis2010

Postprzez Cypis2010 » poniedziałek, 27 lipca 2015, 18:51

W książce "Gloster Gladiator & Hawker Hart in Combat with Swedish Voluntary Wing F19, Finland 1940" jest 13 zdjęć TB-3 , (nr seryjny 22198) zestrzelonego 10.03.1940 , wg zdjęć samolot nie miał namalowanej żadnej cyfry.
Cypis2010

Postprzez dewertus » poniedziałek, 27 lipca 2015, 20:13

cris napisał(a):Po wnikliwym przypatrywaniu się zdjęciom ,wydaje mi się że TB-3 z czwartej fotki od góry (chyba biała 2 ) i TB-3 podpisany jako zdobyty przez Finów to jedna i ta sama maszyna !!!

To nie jest ten sam samolot. Popatrz dokładnie na ostanie zdjęcie zamieszczone przez ze mnie - masz tam gwiazdę idealnie widoczną a na stateczniku widać dolną część cyfry - jest to czerwona "4".

Cypis2010 napisał(a):jeżeli jest tak jak piszesz , to nie jest to TB-3 zdobyty przez finów.
Na tej stornie : http://aviadejavu.ru/Site/Crafts/Craft20369.htm jest opis do tego zdjęcia , że ta "2" to samolot zdobyty przez Niemców na Ukrainie.

Popatrz na opis zdjęcia powyżej - wg Rosjan to maszyna zestrzelona przez Karlssona (z 7 TBAP!!!) co jest ewidentnym błędem. Zdjęcia zostały wykonane przez Finów i wg opisu z ich archiwum to maszyna uszkodzona 19 stycznia podczas zaopatrzenia 54 Dywizji (czerwona "4") która awaryjnie lądowała w rejonie Kuhmo (czyli 400 km na południe od rejonu w którym Karlsson zestrzelił swojego TB-3...). Niestety nadal spora część materiałów rosyjskich/sowieckich zawiera multum błędnych informacji (czasem wręcz bajkowych) - szkoda bo są w posiadaniu bogatych i ciekawych zbiorów...

A tutaj zdjęcia TB-3 zestrzelonego przez Karlssona 10 marca 1940 - zdjęcie pierwsze jest chyba najważniejsze :D ja tam nie widzę oznaczenia (chyba że tak się zlało z tłem że w tym ujęciu jest niewidoczne).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
źródło:"Gloster Gladiator & Hawker Hart in Combat with Swedish Voluntary Wing F19, Finland 1940"
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez cris » wtorek, 28 lipca 2015, 18:51

Ale się zamieszanie porobiło :-/
dewertus napisał(a):
cris napisał(a):Po wnikliwym przypatrywaniu się zdjęciom ,wydaje mi się że TB-3 z czwartej fotki od góry (chyba biała 2 ) i TB-3 podpisany jako zdobyty przez Finów to jedna i ta sama maszyna !!!

To nie jest ten sam samolot. Popatrz dokładnie na ostanie zdjęcie zamieszczone przez ze mnie - masz tam gwiazdę idealnie widoczną a na stateczniku widać dolną część cyfry - jest to czerwona "4".

Hubert my z Cypisem ,,o gwiazdach ,a ty o świniach ,albo odwrotnie" (żeby nikogo nie urazić )
Pisząc :
TB-3 podpisany jako zdobyty przez Finów
nie miałem na myśli tego Tupolewa

Obrazek

A maszynę http://arsenal-info.ru/img/3038204257/i_026.jpg
z podpisem:
,,ТБ-3 с моторами М-17, захваченный финнами в ходе «зимней войны» 1939–1940 гг."
czyli przejętej przez Finów
I doszedłem do wniosku, że to zdjęcie na którym i tak nie widać numeru taktycznego ,a zdjęcie czwarte z tej samej strony
(adres tej strony : http://arsenal-info.ru/b/book/3038204257/9 )
czyli ta fotka :
http://arsenal-info.ru/img/3038204257/i_021.jpg
to ten sam samolot -biała ,, 2" !
Przyznasz że to nie są zdjęcia ,,czerwonej czwórki" (a właśnie -skąd wiesz ze to nr 4 !?)
Cypis wyprowadził mnie jednak z euforii twierdząc że ta fota ,,białej 2'' podpisana jest na innej stronie ,,Ukraina 42r"
No i to tyle z tymi nieszczęsnymi TB-3 przejętymi przez Finów

Jeśli chodzi natomiast o pana Karlssona i jego zdobycz to od pierwszych stron tej rozmowy stawiałem na ten samolot
Obrazek
cris napisał(a):
Ja znalazłem dwa : jeden zestrzelony przez chor. J Karlssona koło Kemijarvi i drugi który lądował przymusowo na zamarzniętym jeziorze (gdzie to nie wiem) i opuszczony przez załogę został przejęty przez fińskich ,,narciarzy'
'
a jeśli Cię dobrze zrozumiałem- zaprzeczyłeś temu,
dewertus napisał(a):
cris napisał(a):Ja znalazłem dwa : jeden zestrzelony przez chor. J Karlssona koło Kemijarvi i drugi który lądował przymusowo na zamarzniętym jeziorze (gdzie to nie wiem) i opuszczony przez załogę został przejęty przez fińskich ,,narciarzy''

W obu przypadkach zdjęcia przedstawiają ten sam samolot - TB-3 (s/n 22198) ze składu 1 TAP pilotowany przez ppor. Sergeja T. Karepova, zestrzelony 10 marca 1940 przez ppor. Gideona Karlssona z F19 (jednostki szwedzkich ochotników) na wschód od Kemijärvi.

I jakby na dowód zamieszczasz zdjęcia TB-3 z ,,narciarzami "na jeziorku
Potwierdziłeś to jeszcze Hubert w odpowiedzi na moje wątpliwości, gdy upierałem się że to roztrzaskany TB jest Karlssona i że to dwa różne zdjęcia .
dewertus napisał(a):
cris napisał(a):No właśnie chyba jednak dwa rożne

No chyba jednak nie ;o)
cris napisał(a):,,Militaria-Wojna Zimowa 1939-1940" Pawła Przymusiała .

W tej materii zdecydowanie bardziej ufam materiałom fińskim, np.: "Ilmavoimat talvisodassa" autorstwa Kalevi Keskinena i Kari Stenmana. Zdjęcia zamieszone przez ze mnie pochodzą z archiwum Armii Fińskiej (coś jak nasze NAC) i datowane są na 14 marca 1940.

W ostatnim Twoim wpisie mam wrażenie ,że sytuacja odwraca się o 180stopni (tak odczytuję z tekstu)
Myśląc zapewne że my z Cypisem ciągle roztrząsamy tych ,,narciarzy'' (tymczasem my o 2-jce ) -stwierdzasz :
dewertus napisał(a):
Cypis2010 napisał(a):jeżeli jest tak jak piszesz , to nie jest to TB-3 zdobyty przez finów.

Popatrz na opis zdjęcia powyżej - wg Rosjan to maszyna zestrzelona przez Karlssona (z 7 TBAP!!!) co jest ewidentnym błędem. Zdjęcia zostały wykonane przez Finów i wg opisu z ich archiwum to maszyna uszkodzona 19 stycznia podczas zaopatrzenia 54 Dywizji (czerwona "4") która awaryjnie lądowała w rejonie Kuhmo (czyli 400 km na południe od rejonu w którym Karlsson zestrzelił swojego TB-3...). Niestety nadal spora część materiałów rosyjskich/sowieckich zawiera multum błędnych informacji (czasem wręcz bajkowych) - szkoda bo są w posiadaniu bogatych i ciekawych zbiorów...

Rozumiem że to się tyczy tej czerwonej 4-ki na jeziorze ?

dewertus napisał(a):A tutaj zdjęcia TB-3 zestrzelonego przez Karlssona 10 marca 1940 - zdjęcie pierwsze jest chyba najważniejsze :D ja tam nie widzę oznaczenia (chyba że tak się zlało z tłem że w tym ujęciu jest niewidoczne).

Obrazek

Więc jednak ten rozbity !!!

Zakładając ten temat chciałem dotrzeć tylko do zdjęcia jakiegokolwiek TB-3 z widocznymi oznaczeniami taktycznymi z Wojny Zimowej a nie dociekać które zdjęcie przedstawia ,,łup Karlssona z F19", ale może się to przecież komuś przydać więc trzeba wszystko to sobie uporządkować ,bo się bałagan niezły zrobił w przekazie -tak mi się :P widzi
cris

Postprzez dewertus » wtorek, 28 lipca 2015, 20:00

OK, rzeczywiście trochę się nie zrozumieliśmy ;o)

Odwołanie do zdjęcia powyżej z błędnym opisem dotyczy strony http://aviadejavu.ru/Site/Crafts/Craft20369.htm gdzie Cypis wskazuje twoją "2" jako maszynę zdobytą przez Niemców a nie Finów i tu się zgadzamy - dowodem jest to zdjęcie:

Obrazek

Pisząc do Cypisa o błędnym opisie zdjęcia maiłem na myśli fotografię widoczną dwa wiersze wcześniej:

Obrazek
Финские солдаты осматривают бомбардировщик ТБ-3 7-го ТБАП, подбитый шведским летчиком Гидеоном Карлссоном и совершивший вынужденную посадку на лед озера Муртоселкё 13 февраля 1940г. Самолет, оснащенный двигателями М-17, имеет носовую часть, характерную для ТБ-3Р поздних серий. В левой консоли видна рваная пробоина от зенитного снаряда.

gdzie nie tylko błędnie zidentyfikowano obiekt (samolot na zdjęciu) ale abstrahując od tego i w samym opisie podano błędnie jednostkę z której pochodził TB-3 jaki i samą datę zestrzelenia (prawidłowa to 10 marca 1940). Wiadomo że na tym zdjęciu jest TB-3 utracony w okolicy Kuhmo czego dowodem są oryginalne zdjęcia fińskie (Kuhmo-Saunajärvi. Venäl. pakkolaskun tehnyt ja kranaatinheittillä tuhottu lentokone. Kuhmo 1940.03.14):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skąd wiem, że to jest czerwona "4" - taka informacja jest w książce Atso Haapanena "Punatähdestä Hakaristiin" - w wolnym tłumaczeniu: "TB-3 (numer taktyczny "4" mający dostarczyć zaopatrzenie dla okrążonej w rejonie Kuhmo 54 Dywizji lądował na jeziorze Saunajärvi ale wpadł na drzewa rosnące na jego brzegu. W wyniku tego uszkodzone zostały trzy śmigła i skrzydło." Na zdjęciu poniżej przypatrz się oznaczeniu na sterze kierunku - takie zakończenie mają tylko cyfry "1" i "4". A dlaczego "4" jest czerwona - porównaj odcień oznaczenia na sterze z odcieniem gwiazdy na kadłubie.

Obrazek

Na początku błędnie zidentyfikowałem tego TB-3 jako ofiarę Karlssona - zmyliła mnie data pod zdjęciem (raptem cztery dni po zestrzeleniu) oraz niekompletna informacja: bazowałem tylko na danych z "Ilmavoimat talvisodassa" autorstwa Kalevi Keskinena i Kari Stenmana, do danych z "Punatähdestä Hakaristiin" dotarłem później (tłumaczenie z fińskiego nie jest łatwe ;o) )

Reasumując: możesz zrobić TB-3 bez oznaczenia (ofiara Karlssona z F19) lub czerwoną "4" z jeziora utraconą podczas próby zaopatrzenia 54 Dywizji w rejonie Kuhmo.
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez cris » wtorek, 28 lipca 2015, 21:22

No i wszystko wyjaśnione :mrgreen:
A temat chyba ciekawy bo sporo wyświetleń
Ale, ale.
Ja tak z uporem maniaka-a skąd pomysł że na tych zdjęciach pokazany jest jeden i ten sam samolot .

Obrazek

Na pewno na prawym środkowym foto jest ten sam ,co na dużym lewym .
Góra prawa ;hmm za duża trawa/chaszcze
No i dolne prawe zdjęcie : jest dół ,parów, lej przed samolotem no i drzewka nie widać ,a chyba powinny być jakieś gałązki ;łopaty stercza do góry.
http://arsenal-info.ru/img/3038204257/i_026.jpg
Dlatego to zdjęcie pasuje mi bardziej do tego
http://arsenal-info.ru/img/3038204257/i_021.jpg
Co nie zmienia faktu że jednak to Ukraina 41r.,choć podpisane ,,...Wojna Zimowa...''bo z tymi podpisami to....hm
Ps. jakoś przestałem widzieć przyprószony śnieg na ziemi ,który wcześnie -dałbym głowę -tam był :lol:
cris

Postprzez dewertus » wtorek, 28 lipca 2015, 21:44

cris napisał(a):a skąd pomysł że na tych zdjęciach pokazany jest jeden i ten sam samolot

Tego nie twierdzę :mrgreen: dla mnie istotą tego zestawu zdjęć jest fakt, że przedstawiają samoloty zdobyte przez Niemców a nie Finów.

P.S. Wracając do zdjęcia wykonanego przez Sowietów (startujący TB-3) - z wielkim trudem można dopatrzyć się na sterze kierunku cyfry "0" ale i tak dla Ciebie nie będzie to przydatne bowiem nie jest to wersja której model chcesz zrobić (na grzbiecie w środkowej części kadłuba dwie wieżyczki i czterołopatowe śmigła).
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Aleksander » wtorek, 11 sierpnia 2015, 10:30

Znalazłem w Scale Aviation Modeller z lutego 2001 krótki artykuł o TB.3 - nie czytałem, ale jest trochę zdjęć, może się przyda?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez cris » wtorek, 11 sierpnia 2015, 18:24

Niestety ,wszystkie znane i/albo nie w temacie
cris

Postprzez skusz » piątek, 18 września 2015, 19:31

A może macie jakieś fotki chińskiego ?
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste