MiG-29 fotel/samolot

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: MiG-29 fotel/samolot

Postprzez potez » czwartek, 6 sierpnia 2015, 20:37

Mozna spokojnie wykorzystać. Te eduardowe sa po prostu lepszej jakości, taka zabawa dla smakoszy 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Postprzez BOMI21 » czwartek, 6 sierpnia 2015, 20:37

Arcturus napisał(a):Pozwolę sobie odkopać stary wątek, ale może nie tylko mnie ta wiedza się przyda...
Dla przypomnienia, rozmowa była o tym, jakie zmiany trzeba wprowadzić do MIga-29 9-12 GWH, żeby zrobić polskiego.

Jacek Bzunek napisał(a):
karambolis8 napisał(a):Uzbrojenie z pylonami kup żywiczne od Eduarda - będzie najlepsze.

Takie?
http://www.martola.com.pl/pl140/produkt ... rcher_r_73

karambolis8 napisał(a):Tak. I jeszcze można takie
http://www.martola.com.pl/pl140/produkt ... 10_alamo_a
albo takie
http://www.martola.com.pl/pl140/produkt ... aa_8_aphid

Nasz MiG-29 przenosi wszystkie z tych trzech rodzajów, ale na raz tylko dwa typy.

W zestawie 9-12 Early, który mam w łapach, są R-27R i R-60. Czy można je wykorzystać do naszych Fulcrumów, czy z jakichś względów trzeba jednak kupić żywice Eduarda?

Nie rozumiem czemu modyfikacja na nasze maszyny po modernizacji ma polegać na wymianie (przepięknego) uzbrojenia i pylonów w GWH. Pylony zostaw w spokoju, Eduardowe nie są lepsze. Rakiet też, z tym że tutaj Cię ograniczają tylko ułomności komputera uzbrojenia w 9-12.

Tak naprawdę żeby zrobić naszego MiGa-29 potrzebujesz (w zależności od maszyny) anten IFF, świateł antykolizyjnych, drobnych anten na kadłubie, odbiornika GPS, nowej radiostacji, kamery w kabinie, panelu sterującego pod HUDem, oraz nowego ekranu nawigacji GPS. Nie ma czegoś takiego do kupienia (w starych limitkach Eduarda były).
BOMI21

Postprzez potez » czwartek, 6 sierpnia 2015, 21:04

Zapomniales o MFD w kabinkach po ostatnich modyfikacjach mińskich migaczy i nowego zestawy anten na grzbiecie :)
Natomiast jesli mnie pamięc nie myli to,chyba w pierwszym wypuscie migacza pylony z pudelka były za krótkie i w wersji early je poprawili razem ze spodem kadłuba.
potez

Postprzez Arcturus » czwartek, 6 sierpnia 2015, 21:11

potez napisał(a):Zapomniales o MFD w kabinkach po ostatnich modyfikacjach mińskich migaczy i nowego zestawy anten na grzbiecie :)
Natomiast jesli mnie pamięc nie myli to,chyba w pierwszym wypuscie migacza pylony z pudelka były za krótkie i w wersji early je poprawili razem ze spodem kadłuba.

No to źle, że zamówiłem kalki Caracala do "Fericia". Za dużo przeróbek... Było wziąć kalki do Bangladeszu, nikt by nie wiedział co tam trzeba zmieniać i można by robić se spokojnie OOB :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Maciek_66 » czwartek, 6 sierpnia 2015, 21:16

Ja mam za krótkie pylony, ale poprawiony spód kadłuba. To był jakiś "dodruk" pierwszego wydania. Ale te pylony zostawię, nie będę kupował całego zestawu z rakietami.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez potez » czwartek, 6 sierpnia 2015, 21:30

Arcturus napisał(a):No to źle, że zamówiłem kalki Caracala do "Fericia". Za dużo przeróbek... Było wziąć kalki do Bangladeszu, nikt by nie wiedział co tam trzeba zmieniać i można by robić se spokojnie OOB :)

to tylko jeśli chcesz zrobic najnowasza modyfikację. Kalki z Fericem były robione jeszce przed ostatnim updatem , poznasz go po tych dwóch antenach na grzbiecie, tej dużej nie ma na malborskich migaczach i nie było na mińskich przed 2014 rokiem:
Obrazek
potez

Postprzez net_sailor » czwartek, 6 sierpnia 2015, 21:36

Arcturus napisał(a):
potez napisał(a):Zapomniales o MFD w kabinkach po ostatnich modyfikacjach mińskich migaczy i nowego zestawy anten na grzbiecie :)

No to źle, że zamówiłem kalki Caracala do "Fericia". Za dużo przeróbek... Było wziąć kalki do Bangladeszu, nikt by nie wiedział co tam trzeba zmieniać i można by robić se spokojnie OOB :)

No i takie malowanie wyklucza podwieszanie R-27, których w PSP się nie używa od ładnych paru lat. Nie są prezentowane nawet na tzw. wystawkach statyki z okazji pokazów. Zostają więc tylko R-73 i R-60 lub mało atrakcyjne uzbrojenie powietrze-ziemia. Polskie MiG-i nie mają też możliwości podwieszania podskrzydłowych zbiorników paliwa (jest zazwyczaj podkadłubowy, choć i to nie zawsze).
net_sailor

Postprzez Maciek_66 » piątek, 7 sierpnia 2015, 08:48

potez napisał(a): (...)to tylko jeśli chcesz zrobic najnowasza modyfikację. Kalki z Fericem były robione jeszce przed ostatnim updatem , poznasz go po tych dwóch antenach na grzbiecie, tej dużej nie ma na malborskich migaczach i nie było na mińskich przed 2014 rokiem(...)

Nie do końca. Malowanie specjalne z Fericem było zrobione przed modernizacją, czyli zanim pozmieniali anteny, różne, ale najłatwiej poznać po tej prostokątnej za kabiną. Wcześniej był tam taki patyczek. Można więc zrobić Ferica przed modernizacją i po. nobie1973 pokazał to kilka postów wcześniej.

net_sailor napisał(a): No i takie malowanie wyklucza podwieszanie R-27, których w PSP się nie używa od ładnych paru lat. Nie są prezentowane nawet na tzw. wystawkach statyki z okazji pokazów. Zostają więc tylko R-73 i R-60 lub mało atrakcyjne uzbrojenie powietrze-ziemia. Polskie MiG-i nie mają też możliwości podwieszania podskrzydłowych zbiorników paliwa (jest zazwyczaj podkadłubowy, choć i to nie zawsze).

A tego nie wiedziałem, mam R-27 i R-73. Tak, jak w zestawie...
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Flacha » piątek, 7 sierpnia 2015, 09:02

Maćku, tu masz kilka fotek apropo modernizacji.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i zniknęła ta śmieszna antena na prawym stateczniku
Obrazek

to tak na szybko
Pozdrawiam Andrzej Ligocki
Portfolio
Na tapecie SARAF
Flacha

Postprzez Maciek_66 » piątek, 7 sierpnia 2015, 09:33

Dzięki Andrzej, ja zdecydowałem się na wersję przed modernizacją. Już z szachownicami na górnych powierzchniach skrzydeł (bo taki okres też był).
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Maciek_66 » piątek, 7 sierpnia 2015, 19:34

"Analiza" rakietek. Mam to:
Obrazek

Rozumiem, że R2 to R-27 - nie podczepiać. Mam 4 szt. R1, czyli to jest R-73. Pylony 2 i 3 to to samo, do R-73, ale zestawowe za małe (żywicznych mam tylko 2 szt.). Czy pylony 4 to pylony do R-60, których nie mam? Czyli, jeśli bym dał 4 szt pylonów 2 i 2 szt. pylonów 4, to uzyskałbym taką konfigurację, jak poniżej?
Obrazek
No i wtedy można podwiesić 4 szt. tych R-73, zewnętrzne pylony zostawić puste. A może dać tylko takie mocowania na zewnątrz, jak tu:
Obrazek?
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez BOMI21 » sobota, 8 sierpnia 2015, 23:03

Bum, wszystko jest :mrgreen:

BOMI21 napisał(a):
Tak naprawdę żeby zrobić naszego MiGa-29 potrzebujesz (w zależności od maszyny) anten IFF, świateł antykolizyjnych, drobnych anten na kadłubie, odbiornika GPS, nowej radiostacji, kamery w kabinie, panelu sterującego pod HUDem, oraz nowego ekranu nawigacji GPS. Nie ma czegoś takiego do kupienia (w starych limitkach Eduarda były).

Maciek_66 napisał(a):Czy pylony 4 to pylony do R-60, których nie mam? Czyli, jeśli bym dał 4 szt pylonów 2 i 2 szt. pylonów 4, to uzyskałbym taką konfigurację, jak poniżej?
Obrazek

Nah, tutaj są 4 pylony APU-73, czyli te do R-73.

Maciek_66 napisał(a):Obrazek

1) APU-470, czyli pylony do MiGa-29 (i tylko do niego) dla rakiet R-27
2) APU-73, pod rakiet R-73
3) żywiczny APU-73
4) APU-60, pod rakiety R-60
BOMI21

Postprzez Maciek_66 » poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 19:47

Dzięki. R-60 wziąłem z MiGa 21, tam niby wszystko mam, a tu kicha. GWH dało kalkomanie na 2 pylony (napisów eksploatacyjnych) do R-73, a pylonów 4.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste