Odrzucanie owiewki bf-110

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Odrzucanie owiewki bf-110

Postprzez Artur Rzepka » wtorek, 11 sierpnia 2015, 20:47

Podczas czytania "303. Dywizjon Myśliwski w bitwie o Wielką Brytanię" pana Jacka Kutznera zainteresowała mnie jedna rzecz. Na stronie 31, w relacji zestrzelonego strzelca pokładowego widnieje: "Ten jednak [pilot 110-tki - mój dopisek] musiał zdać sobie sprawę, że pozostały mu sekundy życia, tak więc odrzucił owiewkę kabiny, przewrócił Messerschmitta na plecy i wypadłem [z kabiny - aut.]."

Cóż to za dziwo? Zakładając, że nic tu nie zostało pomylone, to jak wyglądał cały mechanizm zrzucenia owiewki pilota i strzelca naraz oraz czy dało się odrzucić tylko swoją część (w przypadku uszkodzenia ww. mechanizmu)?
~W Internecie bądź sobą. Chyba że jesteś chamem. Wtedy bądź kimś innym.
Artur Rzepka

Reklama

Re: Odrzucanie owiewki bf-110

Postprzez Kuba P. » środa, 12 sierpnia 2015, 10:14

W zasadzie "odrzucił owiewkę kabiny" to nieco uproszczone pojęcie choć z perspektywy wspomnień strzelca miało to sens, w samolocie Bf 110 zrzucana była tylna część osłony kabiny, ta nad jego głową.

Obrazek
Obrazek

Tu widać która część osłony strzelca była odrzucana.

ps - nie pamiętam jak działał mechanizm awaryjnego opuszczania kabiny przez pilota, czy odrzucany był dach osłony nad pilotem czy także boczne ruchome ściany osłony. Muszę sprawdzić, nie chcę wprowadzić w błąd.
Kuba P.

Postprzez Artur Rzepka » środa, 12 sierpnia 2015, 10:27

Tylko czy pilot ze swego stanowiska mógł (i jeśli tak, to w jaki sposób) strzelcowi zrzucić tylną część osłony by kazać mu wysiadać, gdy ten go za bardzo wkurzył? ;)

Ze zdjęcia można wywnioskować, że to nie jest (chyba) system "pociągnij za wajchę, a zrzucisz sobie i koledze osłonę w cenie jednej czynności"
~W Internecie bądź sobą. Chyba że jesteś chamem. Wtedy bądź kimś innym.
Artur Rzepka

Postprzez Kuba P. » środa, 12 sierpnia 2015, 11:35

Nie wiem. Trzeba doczytać.
Kuba P.

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste