ogólnoforumowy projekt grupowy vol.2 ??

Tutaj znajdziesz regulamin, oraz możesz zadawać wszelkie pytania związane z projektem.

Re: ogólnoforumowy projekt grupowy vol.2 ??

Postprzez Maciek » sobota, 12 września 2009, 23:24

Cichociemny napisał(a):I samoloty... i okręty... :P Słaba ta "ogólnoforumowość"...

No to Wojna w zatoce. było wszystko. cywilne też.;p
Maciek

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jaho63 » sobota, 12 września 2009, 23:43

Żeby z jednej strony zbytnio nie uogólniać, a z drugiej, żeby każdy coś dla siebie znalazł aha i jeszcze żeby nie było "wałkowane", to proponuję jakieś miejsce na globie (niekoniecznie kraj) typu "Australia" albo "Japonia".
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 13 września 2009, 00:01

Cichociemny napisał(a):Nie gadaj tylko zakładaj dodatkowe konta :lol:

spoko, mam ich tyle, ze w ankiecie jestem w stanie dowieść, ze czarne jest czarne a białe jest biale
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez dewertus » niedziela, 13 września 2009, 00:32

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):demobil i moblilizacja..

no to mamy już 10 propozycji tematów:
afryka 40-43
włoskie klimaty
korea 50-53
wojna zimowa
zima
śródziemie
nocnki
w obcych rękach
wiatr zmian
demobil

to może umówmy się tak- do poniedziałku zbieramy propozycje, potem szybka (3 dni?) ankieta i zabieramy się, bo nie ma co przeciągać..

Zgłaszając temat zmagań fińsko-sowieckich miałem na myśli cały okres, tj. 1939-1944 (wojna zimowa i wojny kontynuacyjne).

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Gienek » niedziela, 13 września 2009, 01:55

Proponuję:
* WW2 - daleki wschód
* Normandia - lądowanie i pierwsze zmagania
Gienek

Postprzez marco2607 » niedziela, 13 września 2009, 05:16

Popieram pomysł Gienka ,demobil też mi pasuje, może w końcu bym zrobił którąś z rozklejek zakupionych na allegro.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez kasprzyk » niedziela, 13 września 2009, 06:42

To może ja bym coś zaproponował... "wojna patriotyczna" czy po prostu "propaganda" - czyli dowolny model mający coś wspólnego z narodowymi hasłami. Chyba o napisy w stylu "za ojczyznę", "za Lennina", "ku chwale" nie trudno ale można tu zaliczyć też sprzęt obwarowany flagami i zdjęciami przywódców, z malowaniem bohaterów, czy nawet cywilny sprzęt do rozwożenia ulotek propagandy (byle był ten akcent zaznaczony). Tu np. ciekawa patriotyczna scenka http://www.network54.com/Forum/47751/message/1252673946/In+honor+of+9-11-01+FDNY+firefighters+and+others...

Coś innego co mi przychodzi na myśl to "wojenna otoczka" - czyli wszystkie maszyny, o których raczej rzadko się mówi np. samoloty szpiegowskie, rozpoznania, walki elektronicznej, stanowiska dowodzenia, transport zapasów i żołnierzy, ambulanse, samochody generałów, sprzęt używany tylko w defiladach itp., a jak ktoś zrobiłby samochód jednostek inżynieryjnych i saperskich wystawiany we wrocławskim muzeum to należałby mu się pomnik ;o) przepiękna maszyna z lemieszem wielkości chyba 1,5m do robienia okopów. Można by poznać wiele sprzętu, bez którego wojna skończyła by się zaraz po pierwszym dniu.

Inny temat to "pierwsze zdarzenie" czyli wszystko co jest z wiązane z rozpoczęciem działań militarnych (nie musi to być koniecznie wojna). Wszystko ma jakiś swój punkt zapalny. Można by rozszerzyć czasowo (pierwsze trzy dni) rozpatrywany okres. Przykładowo 05.03.xxx rozpoczęły się jakieś działania, to co by nas interesowało to pierwsze strącenie samolotu (przegrany jak i zwycięzca), pierwszy wystrzał z działa, jeśli działania zapoczątkował samochód pułapka - temat na dioramkę. Dużo osób wie o wielu konfliktach "że były" ale jak się zaczęły, dlaczego. Dowiedzielibyśmy się nowych rzeczy o historii (krótka notka do modelu byłaby obowiązkowa). Można również rozszerzyć na "pierwszy i ostatni" dodając ostatni dzień walk. Widać by było wtedy jak wojna wpłynęła na rozwój technologiczny, zmianę taktyki i sposobu myślenia. Raczej dużo szperania a nie wiem czy znalazłoby się coś dla każdego.
kasprzyk

Postprzez Arkady72 » niedziela, 13 września 2009, 06:48

To ja wloze kij w mrowisko. Po co kolejny zawezony tematycznie projekt grupowy ? Wystartuje kilku uczestnikow, skonczy jeden albo zaden... Bedzie znowu elitarnie a jak.
Nie lepiej zrobic to w stylu "robta co chceta" ? Moze w koncu wtedy zaangazuje sie w to naprawde wieksza liczba forumowiczow a i skusi innych do wstapienia w nasze szeregi ? No i galeria koncowa nie swiecilaby pustkami... Moze.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez mart72 » niedziela, 13 września 2009, 07:27

Cichociemny napisał(a):
Ze swej strony natomiast zaproponuję projekt "kasztan", znaczy wyciągamy z szafy najgorszy model i próbujemy coś z niego zrobić :P

Przypomniał mi się ten mój nieszczęsny Scout ze Zvezdy, to jest niezły "kasztan" :)
mart72

Postprzez kocur » niedziela, 13 września 2009, 07:59

A ja proponuję zamiast koloru zielonego. Czerwony, czyli sprzęt w którym dominującą barwą jest barwa czerwona.
Znajdą się okręty, pojazdy, samoloty...
"Żyjcie w zgodzie z ptakami, niech płoną serca, a oczy Wasze niech, nigdy nie znaja łez" (RR)
kocur

Postprzez Jurek » niedziela, 13 września 2009, 09:23

Koniec wszystkich wojen - czyli okres po "wojnie która zakończyła wszystkie wojny" (1918-1939). Znajdzie się chyba coś dla każdego.

Albo może coś nowego, czego nie było i zrobi się "fantastycznie" czyli wszystko z filmów i literatury fantastycznej? Figurki smoków i innych ogrów, modele statków kosmicznych, czołg rodem z Warhammera... do wyboru do koloru, a dla typowego sklejacza robiącego Dorniery i inne Nakajimy to będzie ciekawe doświadczenie..

Poza tym, panowie, może weźcie na wstrzymanie z projektami w stylu "szrot"? Młodzież modelarska może też by chciała wziąć udział w zabawie, a takie projekty w zasadzie z miejsca ją wykluczają. Bo co ze tego, że oczy chcą, skoro d... cztery litery nie mogą?
Jurek

Postprzez ZIO BY NAITT » niedziela, 13 września 2009, 09:50

Mnie osobiście najbardziej jak do tej pory przypadł do gustu pomysł "W Obcych Rękach" , jako że daje praktycznie nieograniczone możliwości co do tematyki - od figurki Niemca z "pepeszą" poczynając , przez Fiata CR.42 z RAFu , Golfa na naszych blachach , Panterę "Pudel" z Powstania Warszawskiego , na IJN Nagato z testu "Baker" kończąc .

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 13 września 2009, 10:29

Gienek napisał(a): * Normandia - lądowanie i pierwsze zmagania

Pomysł ciekawy, ale żeby nie skończyło się na kilku modelach to może np. 1944 albo każde inne 19xx.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez spiton » niedziela, 13 września 2009, 10:34

Uważam, że projekty grupowe powodują niepotrzebny bałagan w "archiwach" forum.
Szukając np fajnych relacji z budowy samolotów,odruchowo przeszukuję dział "Lotnictwo warsztat". Wchodzenie na "grupowe"
I szukanie tam jest co prawda ciekawe, ale pozbawione pewnej systematyki.
Widziałbym sens, gdyby faktycznie był jakiś realny powód wyjęcia takiego projektu "spod prawa". Np robimy modele w jednej skali dla muzeum wojska polskiego. Podobnie wyjecie "spod prawa " konkursów na forum ma sens.
Ale wymyślanie haseł, żeby skomplikować nawigacje po zasobach forum...
Potraktujcie tą wypowiedź jako ględzenie starego malkontenta ,-))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez :piaskov: » niedziela, 13 września 2009, 10:44

Ja proponuję wszystkie Teciaki od 1945r. do teraz.

Pomysł z demobilem niezły, tylko modeli Starow za mało. :\
:piaskov:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regulamin, pytania i odpowiedzi