Manufaktura napisał(a):Wiem, że były rzadsze ale mimo wszystko wydaje mi się że są za głębokie

mam nadzieje, że to tylko wrażenie
Sorry, że się ciągle czepiam tych blach. Poszukałem i znalazłem takie informację.
- Żebra wystawały na ok 10 cm ponad ponad płat co daje nam 1,4 mm w modelu
- żebrowanie było nazywane drobnofalistym i aby możliwe było nitowanie musiało być co najmniej połowę niższe czyli 0,7 mm lub mniej
- na wszystkich rysunkach i na modelu jest 5 fałd ( wybrzuszeń ) między żebrami co daje fałdę co 5 cm ( np w PZL-4 co 10 cm )
może ktoś ma więcej danych, niestety nawet w Opisie Płatowca P-11c z 36 r nie ma danych co do blachy poza jej grubością.
Całość informacji wydaje mi się troszkę niespójna. \choćby dla tego, że blacha drobnofalista powinna mieć wgłębienia mniejsze niż połowa odległości między szczytami wybrzuszeń, czyli max. 2,5 cm co w modelu daje ok.0,3 mm.
Piszę to wszystko bo zaintrygował mnie sam fakt i kształt tej blachy a nie po to abym się czepiał modelu. Uważam te sprawę za równie ciekawą jak dyskusja o odcieniach czerwieni. Bo to też ważne nie tylko w odniesieniu do malowania P-1 ale i np. do szachownic.