Słowem wstępu:
A-10 był moim szóstym samolotem w skali 1:32 i czwartym amerykańskim - nadszedł więc czas na kolejny produkt jednka tym razem chciałem coś z bloku wschodniego. W 1:32 mam tylko:
- Su-27 (którego się trochę boję tak samo jak F-14)
- Su-25 ale jakoś nie chciałem kolejnego szturmowca
- i MiG-23.
Wybór był więc taki, że nie było wyboru.
Pudło z modelem jest sporawe, ale po bliższych oględzinach okazuje się, że połowa to wypraski z uzbrojeniem. Niektóre na ramkach mają adnotację MiG-29. Niestety to nie A-10 gdzie można podwiesić bóg wie co i ile. Tu trzeba się dobrze zastanowić co umieścić na 7 pylonach a w zasadzie na 4 bo na skrajnych dwóch i centralnym mogą być tylko zbiorniki paliwa.
Analizując to co dostępne, Trumpeter zadbał abyśmy z ogromnego wyboru nie mogli za wiele wybrać. Większość bomb, zasobników z rakietami jest niby w zestawie, instrukcji i na schematach malowania ale pousuwane są kluczowe części tak abyśmy nie zbudowali czegoś czego nie mogło być przenoszone przez samolot. Tu na przykład brakuje statecznika do bomby RBK-500:
A tu przednich elementów do wyrzutnik niekierowanych rakiet UA-32A i B-8M1:
Mała dygresja - jaki jest sens pchać w pudło kupę wyprasek i gratów, których się nie da wykorzystać?
Bezsensowne podbijanie ceny i zajmowanie miejsca.
Zostaje głównie uzbrojenie mysliwskie, rakiety R-23 (R i T), R-24 (R i T), R-3, R-13 (M i M1) oraz R-60.
Także po głębszym zastanowieniu i przepatrzeniu internetu stanęło na:

Czyli od lewej:
- zbiornik paliwa
- R-24R
- 2x R-60
- PTB-800
- 2x R-60
- R-24R
- zbiornik paliwa.
To na tyle. Malowania jeszcze nie wybrałem - szukam jakiegoś ciekawego.
Na koniec jeszcze tylko wspomnę, że zastanawiam się też nad takim zestawem AIRES:
cena nie jest z kosmosu (sama dysza kosztuje 110zł a tu cały zestaw 225zł) a jest tam kokpit z fotelem, wnęki podwozia, dysza, jakieś luki inspekcyjne, elementy owiewki itp. Problem w tym, że nie wiem dokładnie co tam jest i nie mogę znaleźć nigdzie dokładnego opisu. Ktoś się spotkał z takim zestawem?
No i druga sprawa on jest niby do wersji Flogger-G a ja mam Flogger-K. Z tego co czytałem pasowało by to do mojego samolotu ale niech może wypowiedzą się specjaliści.
Z dodatków na pewno dojdzie rurka Pitota Master, może wloty powietrza i spadochron Quickboost - ale to jak obejrzę zestawowe.