Crouching Tiger Hidden Dragons - Jort 15.08.1944

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Przyczajony tygrys - Normandia '44

Postprzez Basar » środa, 16 września 2009, 14:56

Popchnąłem trochę do przodu roboty ziemne. Na kartoflisku zostały jeszcze do posadzenia listki. Szukam teraz jakiegoś specyfiku który by się nadał na wodę w rowie (chce aby była na koniec widoczna w przekroju dioramy, czyli muszę jej nalać z jakieś 2-3centy). Vallejo będzie do tego dobre, czy to za gruba warstwa?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oprócz wypadniętego czołgisty, co to plackiem leży, dodałem jeszcze dwie kukiełki pochodzące z ZESTAWU. Docelowo mają to być reprezentanci naszej drużyny, w koszulkach 10 pułku dragonów. (Mogę ich robić tak jak mi na pudełku Ron namalował, czy coś trzeba pozmieniać? (oprócz naszywek rzecz jasna))

Felipe
Ostatnio edytowano środa, 16 września 2009, 17:41 przez Basar, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Basar

Reklama

Postprzez Radek Pituch » środa, 16 września 2009, 14:59

Vallejo nie polecam, nie nadaje się do takich rzeczy. Znacznie odpowiedniejsza będzie woda Andrei (żywica plus utwardzacz). Ewentualnie jakaś inna żywica dwuskładnikowa.
Przy okazji, fajne idzie. Nie myślałeś nad tym, by założyć tygrysowi friule?

Radek
Radek Pituch

Postprzez Basar » środa, 16 września 2009, 15:16

Radek Pituch napisał(a): Nie myślałeś nad tym, by założyć tygrysowi friule?

Radek

Bardzo intensywnie nad tym myśle. MT jakoś tak nie do końca mi przypasowały, a sądzę, że przy malowaniu będą mi jeszcze mniej pasowały.. Problem polega na tym, że nie mam friuli na magazynie (podobnie jak luźnej stówki w portfelu ;o))
Obrazek
Basar

Re: Crouching Tiger Hidden Dragons - Jort 15.08.1944

Postprzez subgrafik » środa, 16 września 2009, 16:19

Fajnie wyglada do tej pory...

co do wody, moze w koncu sie ustawimy,
mam wode andrei i tez bede niebawem lal :)
a jak widze tempo mamy podobne :)

Pawel
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Basar » środa, 16 września 2009, 16:57

hehe no możnaby się w końcu pocelować jakoś, z checią popatrze co to wychodzi z tej andrei :) Daj znac na priva kiedy Ci pasi.
A jeśli chodzi o tempo, to kto powiedział, że to wyścigi? :lol:
Obrazek
Basar

Postprzez Patryk » środa, 16 września 2009, 20:06

Dlaczego nie nałożyłeś zimmeritu na płytę nad transmisją? W tym miejscu najczęściej się wycierał od wchodzenia załogi ,ale jakieś resztki jednak powinny zostać.
ps. Z czego robiony zimmerit bo wygląda świetnie. :)
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Caramba » środa, 16 września 2009, 22:35

Świetnie wygląda ta dioramka. Taka jak lubię, dużo się na niej "dzieje"! Nie mogę się doczekać kiedy ją zaczniesz malować.
M.
Caramba

Postprzez Basar » czwartek, 17 września 2009, 02:13

Patryk napisał(a):Dlaczego nie nałożyłeś zimmeritu na płytę nad transmisją? W tym miejscu najczęściej się wycierał od wchodzenia załogi ,ale jakieś resztki jednak powinny zostać.
ps. Z czego robiony zimmerit bo wygląda świetnie. :)

Zimm robiony ze szpachli samochodowej. Nie wgryza się w plastik, można ją później bez problemu usuwać, robić ubytki itp., a poza tym daje wiecej czasu do ułożenia niż szpachla modelarska. A co do płyty nad transmisją… oglądałem wiele zdjęć i do końca nie jestem przekonany. Na wielu fotach widziałem praktycznie goły pancerz, nawet bez resztek (no chyba, że była to kwestia jakości zdjęć. Muszę temat jeszcze raz przemyśleć ;o) )

Caramba napisał(a): Nie mogę się doczekać kiedy ją zaczniesz malować.
M.

Jak już na początku tematu ostrzegałem, asem prędkości to ja nie jestem, ale miejmy nadzieje, że przynajmniej ten projekt w miarę sprawnie doprowadzę do końca. Co jak co, ale pochlebne opinie motywują. Thx ;o)
Obrazek
Basar

Postprzez Patryk » czwartek, 17 września 2009, 07:47

Basar napisał(a): A co do płyty nad transmisją… oglądałem wiele zdjęć i do końca nie jestem przekonany. Na wielu fotach widziałem praktycznie goły pancerz, nawet bez resztek (no chyba, że była to kwestia jakości zdjęć. Muszę temat jeszcze raz przemyśleć ;o)

Możliwe ,że zdjęcia były słabej jakości i nie było widać nawet resztek. Można zrobić wytarcia na środku płyty ,a resztki dać przy krawędzi z pionową płytą gdzie umieszczony był mg.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Anioł » czwartek, 17 września 2009, 08:58

Rozgrzebie taki 3 dioramy, smaku narobi i czekać każe....... ;o)
Kompozycja bardzo mi się podoba. Fajnie to razem zestawiłeś.
Trzymam kciuki.
Pozdrawiam
Tomek A.
Anioł

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 17 września 2009, 14:09

Filip, interesowałem się tematem późnych Tygrysów i ze zdjęć wynika, że zimmerit na górnej płycie dziobowej powinien być.

Radek
Radek Pituch

Postprzez rollingstones » czwartek, 17 września 2009, 17:58

byłem dziś na poszukiwaniach roślinności do dioramek - takie małe zapasiki, zadanie jakie mi dałeś jest bardzo trudne - nie znalazłem żadnej rośliny która nadawała by się na liście wierzby :cry: No nic będę myślał dalej. A w te fruile sie nie daj wmanewrować - jak już zaczłąeś sklejać MT to ich nie sprzedaż a to ułożenie które robisz wychodzi ci bardzo dobrze . Chyba że MT są jeszcze nie ruszone to faktycznie na allegro za 30- 40 dychy je sprzedaż
płotka
rollingstones

Postprzez Basar » czwartek, 17 września 2009, 19:26

Patryk napisał(a):
Basar napisał(a): A co do płyty nad transmisją… oglądałem wiele zdjęć i do końca nie jestem przekonany. Na wielu fotach widziałem praktycznie goły pancerz, nawet bez resztek (no chyba, że była to kwestia jakości zdjęć. Muszę temat jeszcze raz przemyśleć ;o)

Możliwe ,że zdjęcia były słabej jakości i nie było widać nawet resztek. Można zrobić wytarcia na środku płyty ,a resztki dać przy krawędzi z pionową płytą gdzie umieszczony był mg.

Radek Pituch napisał(a):Filip, interesowałem się tematem późnych Tygrysów i ze zdjęć wynika, że zimmerit na górnej płycie dziobowej powinien być.

Radek

No to mnie przekonaliście, dolepie go i zrobię na zniszczony :)

rollingstones napisał(a):byłem dziś na poszukiwaniach roślinności do dioramek - takie małe zapasiki, zadanie jakie mi dałeś jest bardzo trudne - nie znalazłem żadnej rośliny która nadawała by się na liście wierzby :cry: No nic będę myślał dalej. A w te fruile sie nie daj wmanewrować - jak już zaczłąeś sklejać MT to ich nie sprzedaż a to ułożenie które robisz wychodzi ci bardzo dobrze . Chyba że MT są jeszcze nie ruszone to faktycznie na allegro za 30- 40 dychy je sprzedaż

MT już polepione i zalane kropelką, także albo tutaj albo nigdzie indziej ich nie wykorzystam :-/ Wierzby narazie nie ruszam, może coś się jeszcze uda wymyślić. A jak nie, to w ostateczności dosypię majerankiem i tyle. Dzięki za zainteresowanie tematem :)

A tak przy okazji dokopałem się do konkretnej sytuacji, której moją interpretację będę chciał przedstawić: 18.08.44 niejaki
SS-Obersturmbannfuhrer Weiss - dowódca batalionu, śmigający tygrysem "001" został ciężko ranny i schwytany w okolicach Trun - czas i miejsce zgadza mi się idealnie z występami naszych z 10 pułku dragonów.
Co by pokazać moment wzięcia do niewoli dodałem jedną kukiełke i znieniłem ułożenie:
Obrazek
Obrazek
Co o tym sądzicie? 4 zawodników na takiej podstawce to nie za dużo? Nie będzie przeładowana?
Obrazek
Basar

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 17 września 2009, 19:49

Jest idealnie, czterech ludków to w sam raz. Bardzo fajnie się to prezentuje wszystko.
Co do traków, friule na pewno bez problemu ułożą się naturalniej i łatwiej na zawieszeniu, napięcie górnego ciagu gąsienicy będzie bardziej realistyczne, z klejonymi ogniwami tego kalibru ciężko stworzyć przekonujące efekty. Po drugie dla mnie tygrysowe magiki dyskwalifikują zalane zęby ogniw. Takie jest moje zdanie. Zrobisz, jak będziesz uważał za słuszne.

Radek
Radek Pituch

Postprzez rollingstones » czwartek, 17 września 2009, 20:56

Moim zdaniem tez jest kompozycyjnie dobrze. Radek ma rację MT są bez otworów na zębach - buba trzeba jednak wymienić.
Gdzieś czytałem że AFV robi fajne ruchome traki i cena była tez korzystna. Choć friule to friule. Decyduj sam
płotka
rollingstones

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat