Leoś 2A4

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Leoś 2A4

Postprzez Mamelon » wtorek, 20 października 2015, 18:59

Witam forumowiczów. :)

Po przerwie zasiadam ponownie do dłubaniny modelarskiej. Żeby trochę nabrać dystansu do dużych figurek, naszła mnie ochota na coś, od czego zaczynałem dawno temu moją przygodę z modelarstwem, czyli klasycznie - czołg w skali 1:35. Padł wybór na nowość od Menga, który zebrał bardzo dobre recenzje i oceny (92 punkty na 100). Leopard 2A4. A że to pojazd z polskiej pięści pancernej, to jeszcze dodatkowo mnie zmotywowało do zakupu. I jak się okazuje, nie ma czego żałować - model jest genialny. Składa się jak klocki Lego, idealnie wszystko pasuje, można zapomnieć o szpachli. Czysta przyjemność - detale ostre i dokładne. :D

Ale wystarczy tych wywodów, czas wrzucić parę zdjęć. Leoś będzie w oznaczeniach 10 tej brygady kawalerii pancernej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... i z podkładem... :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mamelon

Reklama

Re: Leoś 2A4

Postprzez Mamelon » niedziela, 25 października 2015, 13:54

Postęp prac - użyłem camo mask J's work i powiem że wymaga to dużo cierpliwości, czasu, plasteliny adhezyjnej i dużo maskol'a żeby dokładnie przygotować do malowania - ale oceńcie to sami. ;o)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... kolejne etapy już wkrótce. :)
Mamelon

Postprzez Mamelon » środa, 28 października 2015, 10:51

Zanim wrzucę kolejne fotki to mam pytanie do Was oglądających - czy znacie jakiś sklep w Polsce który jest dystrybutorem (albo maja po prostu na stanie) firmy figurkowej valkyrie miniatures? :-/ Potrzebuję takich dwóch ładnych czołgistów dla Leosia. :roll:
Mamelon

Postprzez Mamelon » sobota, 31 października 2015, 12:24

Prace posuwają się do przodu. Zaczynam od wieży, obicia, cieniowanie brudzenie. Następnie wanna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to by było tyle na dziś. Następnym etapem będzie dodanie kilku dodatków na pancerz i nie tylko. :P
Mamelon

Postprzez author21 » wtorek, 3 listopada 2015, 14:05

Fajny. Brudzenie ciekawe. Tylko chyba nikt na poligonie nie przecierał z tyłu świateł ? Też powinny być zachlapane. No i wywal te sznurki, bo lin holowniczych nie przypominają. Wystarczy kawałek linki hamulcowej do roweru odpowiednio ukształtowanej przed klejeniem, jak nie chcesz inwestować w miedziane.
author21

Postprzez Mamelon » środa, 4 listopada 2015, 12:15

author21 napisał(a):Fajny. Brudzenie ciekawe. Tylko chyba nikt na poligonie nie przecierał z tyłu świateł ? Też powinny być zachlapane. No i wywal te sznurki, bo lin holowniczych nie przypominają. Wystarczy kawałek linki hamulcowej do roweru odpowiednio ukształtowanej przed klejeniem, jak nie chcesz inwestować w miedziane.

Brudzenie jeszcze nie skończone wiec światła będą brudne na pewno. ;o) No tak... lina taka jakaś za duża. Sprawdziłem na zdjęciach i rzeczywiście nie pasuje ten sznureczek. Ale to nic, już sobie skręciłem na wiertarce drut miedziany. Trochę go przepaliłem wiec "słucha" się jak prawdziwy. :P

Obrazek

Obrazek
Mamelon

Postprzez Mamelon » czwartek, 5 listopada 2015, 16:58

Rachu ciachu i po strachu .... nowe liny bardziej realistyczne niż wcześniej :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
Mamelon

Postprzez author21 » piątek, 6 listopada 2015, 11:57

No nie bardzo, nowe liny wyglądają jak stare. Lina stalowa jest gładka, splot jest płaski. Obejrzyj linkę taką jak w hamulcu rowerowym. Ona przypomina tą czołgową w skali. U Ciebie wyszło jak lina okrętowa.
author21

Postprzez Mamelon » sobota, 7 listopada 2015, 17:04

author21 napisał(a):No nie bardzo, nowe liny wyglądają jak stare. Lina stalowa jest gładka, splot jest płaski. Obejrzyj linkę taką jak w hamulcu rowerowym. Ona przypomina tą czołgową w skali. U Ciebie wyszło jak lina okrętowa.

Hmmm... no nie do końca wyglądają jak stare, bo są cieńsze - to na pewno. :-/ Może trochę za bardzo skręcone, jeszcze zobaczę co się da z tym zrobić i poszukam jakiejś linki rowerowej. Albo lekko rozkręcę te. :?
Mamelon

Postprzez Sebastian » sobota, 7 listopada 2015, 20:09

Sebastian

Postprzez Mamelon » niedziela, 8 listopada 2015, 08:50

Sebastian napisał(a):Popatrz na te linki i porównaj :)
http://www.mojehobby.pl/catalog/Druty-i-linki.html

Ale teraz jak dobrać średnicę liny do konkretnego modelu? :-/
Mamelon

Postprzez Rafal » poniedziałek, 9 listopada 2015, 01:48

Mamelon napisał(a):
Sebastian napisał(a):Popatrz na te linki i porównaj :)
http://www.mojehobby.pl/catalog/Druty-i-linki.html

Ale teraz jak dobrać średnicę liny do konkretnego modelu? :-/

np oszacować ze zdjęcia - http://i.imgur.com/fQZcH.jpg - mniej więcej taka sama jak trzonek od szpadla. Czyli około 34mm. Nośność takiej liny to około 80 ton. No a 34/35 to praktycznie jeden.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Mamelon » poniedziałek, 9 listopada 2015, 11:48

Znalazłem taką linkę rowerową! Jak myślicie może być? :mrgreen: Chyba teraz będzie dobra. Cieńszej nie znalazłem.

Obrazek
Mamelon

Postprzez Sebastian » poniedziałek, 9 listopada 2015, 22:49

Sebastian

Postprzez Rafal » poniedziałek, 9 listopada 2015, 22:51

Mamelon napisał(a):Znalazłem taką linkę rowerową! Jak myślicie może być? :mrgreen: Chyba teraz będzie dobra. Cieńszej nie znalazłem.

Na oko widać, że za gruba.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat