RAF FE2b Aeroclub 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: RAF FE2b Aeroclub 1/48

Postprzez xmald » sobota, 7 listopada 2015, 12:15

Czołem,
Temat nie umarł, żyje i ma się całkiem dobrze...
Zrobiłem naciągi i dokleiłem belki ogonowe oraz resztę dupereli. Przerobiłem też przednie kółko bo producent je odlał jako jeden element - znalazłem kółko o odpowiedniej średnicy z modelu w 72. Tych naciągów do zrobienia jeszcze trochę zostało... Musiałem wymienić kokardy ze spodnich powierzchni skrzydeł, bo miały obwódki, których nie posiadał oryginał. Poszukuję również rysunku lub planu śmigła dwułopatowego używanego na Fee.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Janbar » sobota, 7 listopada 2015, 12:22

Super wygląda i piękne naciągi. Właśnie robię DH-2 i te naciągi spędzają mi sen z powiek :) Jak mocowałeś swoje?
Janbar

Animal Planet

Postprzez xmald » sobota, 7 listopada 2015, 13:02

Fajnie, że Ci się podoba!
Pod naciągi najlepiej nawiercić delikatne otworki i wklejasz żyłkę - nie musi być mocno napięta. Naciągi naprężam zbliżając do nich rozgrzaną nad płomieniem igłę - pięknie się napinają. Próbowałem patentu z suszarką ale wolę mieć nad tym procesem większą kontrolę. W DH2 uważaj żeby tych naciągów belek ogonowych za mocno nie naprężył, bo może to zwichrować konstrukcję. W tym modelu belki są z mosiądzu, a słupki z białego metalu.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Janbar » sobota, 7 listopada 2015, 13:50

Dzięki, muszę wypróbować ten patent z rozgrzaną igłą. Do tej pory korzystałem z suszarki. A te zgrubienia na żyłkach w punkcie mocowania jak robiłeś?
Janbar

Animal Planet

Postprzez xmald » sobota, 7 listopada 2015, 14:08

Zgrubienia mają imitować śruby rzymskie - ale te mocujące taśmy a nie liny miały wizualnie inny wygląd niż te klasyczne - dlatego brak jest "pętli", oraz mocowania taśm. Robię je z rurki z patyczka do uszu wyciągniętego nad płomieniem. Tutaj masz więcej o śrubach rzymskich: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?t=230
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Janbar » sobota, 7 listopada 2015, 14:18

Ten wątek znam i tak robiłem śruby w swoich ulepkach. Zmylił mnie brak "pętelek", teraz wszystko jasne, dzięki jeszcze raz.
Janbar

Animal Planet

Postprzez GrzeM » sobota, 7 listopada 2015, 14:56

Cudo!
GrzeM

Postprzez DUDE » sobota, 7 listopada 2015, 22:02

Obecny!
W tych linkach to jesteś MISTRZ! Nie znam drugiego takiego, co jak Ty lubi ten moment w budowie szmatopłato.
Ja jestem teraz na terapii odwykowej i szukam tematów mniej olinowanych, więc stąd mój komentarz :mrgreen:
Twierdzę i będę twierdził, że drewienko jest wizualnie supergit.
Podsumowując: świetny powrót po długim modelarskim niebycie
pozdrawiam
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » piątek, 20 listopada 2015, 18:24

Czołem,
Panowie dzięki za komentarze! Jakaś niechęć do robienia zdjęć a właściwie to chroniczny brak czasu spowodowały, że pokazuję prawie skończony model. Kiedy już podłapię jakąś godzinkę wieczorem wolę posłuchać płyty i podłubać przy modelu niż bawić się aparatem.
Aktualizacja już pewnie ostatnia przed galerią. Może jeszcze wrzucę zdjęcie śmigła jak je wyrzeźbię. Mam z nim z resztą problem. W moim Fee musi być dwułopatowe Chyba firmy Boulton Paul, ale nigdzie nie mogę znaleźć jego rysunku. Nie ma ani w Windsocku ani w necie. Kontaktowałem się nawet z panami z Vintage Aviatior (ci od Bristol Fightera z Krakowa) ponieważ zrobili replikę tego mojego Fee, ale u nich jest czerołopatowe śmigło ponieważ z braku wyboru zainstalowali mocniejszy silnik. Niestety potrzebnego mi rysunku nie posiadają...Kontaktowałem się tej sprawie również z Wingnut Wings i ku mojemu zdziwieniu odpowiedzieli ale dali linka do strony, gdzie są rysunki tylko tego czterołopatowego... Cóż pozostaje mi odrysować to śmigło w Corelu ze zdjęcia - zobaczymy co z tego wyjdzie...
W modelu zostało niewiele. Kilka naciągów, śmigło, karabiny i trochę brudzenia. Tak jak pisałem wcześniej właściwie wszystko trzeba w tym modelu skreczować.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez waran » piątek, 20 listopada 2015, 19:33

Wooden Propeller na fejsie ma swoją stronkę i on chyba strugał śmigło jednołopatowe do FE 2b,to gość który robi śmigła drewniane pod Wingnuty.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Nacktgeboren » sobota, 21 listopada 2015, 12:13

Jak patrzę na to ustrojstwo, to dochodzę do wniosku, że wystarczy mu tylko założyć "silnik" od V1 i całość będzie wyglądała niczym protoplasta naszego M-15 Belphegor. Trzeba było niesłychanej odwagi by czymś takim lecieć na wojnę.
Model piękny, ale to akurat było do przewidzenia ;o)
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez Adam » sobota, 21 listopada 2015, 22:21

Przez brak czasu dopiero teraz namierzyłem ten wątek. :(
Bardzo mi się pchacze podobają, może kiedyś pojawi się taki w warsztacie. kto wie.
Moim zdaniem silnik w DH-2 jak i RAF FE 2 mógł stanowić problem przy awaryjnym lądowaniu.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez DUDE » wtorek, 24 listopada 2015, 11:42

Klaka jest, nie ma co ukrywać. Kolejny pajęczak będzie cieszył oko :)
Czekam na galerie
pozdrawiam
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » sobota, 5 grudnia 2015, 21:45

Dzięki serdecznie za komentarze! Śmigło udało się jakoś wystrugać więc, zapraszam do galerii: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=80143
xmald

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat