zegeye napisał(a):Zastanawiam się po co zakładać taki wątek????
Żeby się czegoś nauczyć?
zegeye napisał(a):Skoro nie korzystasz z udzielonej pomocy bo masz na wszystko swoje rozwiązania..... to po kiego grzyba zawracasz ludziom głowę???
W pierwszym poście napisałem, że jest to mój pierwszy model. Wszystkie decyzje podjąłem po długiej lekturze tego jak i innych forów oraz stron poświęconych modelarstwu plastikowemu. Doskonale rozumiem konsekwencje swoich decyji, ale są to pewne kompromisy. Super, że na rynku jest tyle różnych farb i fajnie byłoby mieć je wszstkie, żeby oddać w 100% kolory rzeczywistej maszyny. Problem w tym, że to wszystko kosztuje, a ja mam ograniczony budżet. Fajnie by było mieć również osobne pomieszczenie do budowy, w którym nie będę "smrodził" rodzinie, ale niestety go nie posiadam. Warto czasem chwilę się zastanowić i spróbować zrozumieć czyjeś wybory. Dla Ciebie najważneijszy jest efekt, bez względu na to jakimi środkami go osiągniesz. Dla mnie najwazniejsze na tą chwilę jest zbudowanie w miarę ładnie wyglądającego modelu i wyciągnięcie z tej budowy jak najwięcej się da. Przy okazji fjanei by było gdyby kolorystycznie był w miarę bliski oryginałowi. Parcie na użycie "idealnego" odcienia farby jest w takiej sytuacji bezcelowe. Super, że kolor będzie taki jak za czasów wojny, ale podejżewam, że nie będę w stanie wykonać malowania na poziomie mistrzowskim i to przy użyciu bardziej wymagajacych farb.
zegeye napisał(a):"Kleisz Zerówkę choć jak piszesz japończyki to nie twój target.... zacznij od tego żaglowca będziesz zadowolony...zrobisz to co lubisz i wątek możesz założyć w dziale szkutniczym a nie zawracać gitarę lotnikom."
Zerówkę "zamówiłem u mikołaja", bo była polecana jako model dla początkującego (dobrze spasowany i nie zniechęcający). Żaglowiec dostałem równeiż w prezencie, ale go nie wybierałem. wiem, że jest trudny i nie zamierzam go robić w najbliższej przyszłości. ale spoko, rozumiem, że użycie słowa "żaglowieć" w dziale lotniczym to przestępstwo.
zegeye napisał(a):"A jak już robisz to zero to użyj ''jakiegoś'' zielonego....jakiegoś szarego, jakiegoś czarnego i troszkę żółtego i będzie git.... co za różnica.... i nie zakładaj takiego wątku który nie ma sensu... pytasz czy trasować linie podziału??? A ile linii podziału będziesz musiał wytrasować w żaglowcu Bounty który wolałbyś skleić? Czy żaglowce posiadają linie podziału? No za chwilę padnie pytanie czy użyć kleju????![]()
Kocham takie warsztaty
Sądziłem, że wątek może tutaj założyć każdy - bez względu na poziom zaawansowania. Wydaje się to bardziej rozsądne, niż zakładanie 100 pojedynczych wątków z poszczególnymi pytaniami. Jeżeli jednak mój żałosny poziom w klejeniu uwłacza temu miejscu, to prosiłbym o usunięcie wątku. Lepiej to zrobić zanim zadam kolejne głupie pytanie...