AK Worn Effects - problem ze stosowaniem

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

AK Worn Effects - problem ze stosowaniem

Postprzez MadYarpen » niedziela, 10 stycznia 2016, 21:18

Pracując nad modelem użyłem specyfiku worn effects od AK.

Chyba coś zrobiłem źle. Albo butelka trefna.

Prysnąłem nim na C08 (srebrny gunze). WE zamiast pokryć całość farby, zbierał się w krople. Po wyschnięciu powierzchnia nie była więc równa. tam gdzie krople zebrały się większe było widać zgrubienia gołym okiem. Większość zmyłem przed położeniem docelowego koloru, jednak w jednym miejscu zostawiłem. Po pomalowaniu - było oczywiście widać zgrubienie, więc trzeba było w całości zmyć farbę wraz z WE w tych miejscach. Co niekoniecznie dało efekt odrapanej farby.

Dodatkowo - w butelce widzę pływające farfocle. Nie wiem co to. Wstrząsanie butelką nie pomaga.

Pomysły mam 3: butelka jest trefna (na co wskazują farfocle), powinienem prysnąć na srebro ale H, a nie C, albo ew. właśnie tak działa ten specyfik.

ostatecznie zdrapywałem po prostu kamuflaż wykałaczką i jakoś wyszło, ale brakowało mi jakiegoś zabezpieczenia między nim a srebrną farbą...

To jak to jest z tym worn effects?
MadYarpen

Reklama

Re: AK Worn Effects - problem ze stosowaniem

Postprzez Arcturus » niedziela, 10 stycznia 2016, 21:38

Pomóc nie pomogę, ale pocieszę, że u mnie dzieje się to samo na sreberku C8. Używam Chipping fluid od Ammo Mig, jego skład jest pewnie podobny. Wydaje mi się, że problem leży w nadmiernej gładkości powierzchni po C8. Staram się nanosić jak najcieńsze warstwy Chipping fluid (kilka zamiast jednej), być może pomogłoby też płożeniu na srebro jakiegos matu bezbarwnego. Jeszcze tego nie próbowałem.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez MadYarpen » niedziela, 10 stycznia 2016, 21:42

faktycznie, może tu leży problem. tylko jak czegoś nie wymyślę, to płyn jest bezużyteczny. Może z tym matem to dobry pomysł... trzeba będzie spróbować. Albo kupić lakier do włosów:D
MadYarpen

Postprzez Kamil232 » poniedziałek, 11 stycznia 2016, 18:09

Robiłem swego czasu mini poradnik na lokalnym forum. Może się przyda :arrow: http://www.modelarstworadom.fora.pl/por ... ,1098.html
Osobiście stosuję z powodzeniem. Co prawda kładłem na Alclad, ale efekt zbijania się w krople był ten sam, lecz u mnie nie powodowało to późniejszych problemów. Dawałem plamie wyschnąć. Sugerowałbym kilka warstewek mgiełką i powinno dać radę. Niektórzy to nawet pędzlem nakładają.
Kamil232

Postprzez Strużyn » poniedziałek, 11 stycznia 2016, 19:07

Dodaj ludwika ;o)
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez MadYarpen » poniedziałek, 11 stycznia 2016, 19:23

Będę próbował. Może zabrakło mi cierpliwości. A na ludwika nie wpadłem :oops:

A czy w swoich butelkach widzicie wspomniane farfocle?
MadYarpen

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje