Z okazji zakończenia mojej pierwszej produkcji masowej, którą można zobaczyć tu:
viewtopic.php?f=13&t=80023
chciałbym opracować listę modeli, którymi zajmę się w najbliższych latach. Myślę, że taka koncentracja czasu i środków na wybranych samolotach zwiększy efektywność produkcji modeli. Chciałem Was prosić o konkretne opinie na ten temat, ale z uwzględnieniem założonych przeze mnie wytycznych czyli:
- modele 1/48 maszyn latających w okresie od wojny domowej w Hiszpanii do 2.09.1945r
- nie mogą to być najpopularniejsze maszyny, bo utonę w literaturze…
- minimum trzy różne schematu malowania (kamuflażu – nie oznakowania) i to najlepiej takie, których nie ma w zestawach modeli ani w formie dodatkowych kalkomanii czy masek
- łatwy w budowie, dobrze spasowany
- dobrze odzwierciedlający oryginał (wymiary, kształty, linie wgłębne, w miarę szczegółowy)
- NIE musi mieć elementów wewnętrznych płatowca, bo nie zamierzam robić otwartych pokryw (np. całego silnika, uzbrojenia wewnętrznego itp.)
- wskazane, aby można było zrobić różne wersje
- nie za bardzo drogi i w miarę dostępny (jeśli nie w sklepie to pojawiający się dość często na allegro)
- nie japońskie – z wielu różnych powodów
W tej chwili mam na warsztacie:
- Messerschmitt Bf 108 Tajfun (Eduard) – 20 sztuk, mam nadzieję skończyć w tym roku prawie wszystkie
- Dornier Do 217 (Revell/Monogram) – 6 sztuk w trakcie sklejania – opóźnienia związane z dorobieniem dziobu do wersji myśliwskiej i rurami wydechowymi. Muszę też skombinować pudła w których będę je trzymał po sklejeniu kadłuba i skrzydeł
- Henschel Hs 129 (Hasegawa) – 7 lub 8 sztuk w trakcie sklejania ,
- PV-1 Ventura (Revell) – 11 sztuk z czego jeden sklejony, reszta czeka w pudłach. Wybrane malowania, ale niektóre „jednozdjęciowe” także w niedalekiej przyszłości poproszę Was o pomoc w tej sprawie.
- Gloster Meteor (Tamiya) – 3 lub 4 sztuki (mam dwa kupione)
- Łoś – prawdopodobnie 4 sztuki (mam dwa kupione)
Lista propozycji do dyskusji :
NIEMCY:
Arado Ar 234 (Hasegawa) – czy znajdę 3 malowania ?
Bachem Ba 349 (Dragon/Revell)
Blohm & Voss Bv 141 (Hobby Boss) – czy znajdę 3 malowania ? Czy to dobry model ?
Dornier Do 17/215 (ICM) – muszę poczekać aż zrobią wszystkie wersje…
Dornier Do 335 (Tamiya) – czy znajdę 3 malowania ?
Fieseler Fi 103 (bomba V-1) (Tamiya)
Fieseler Fi 156 (Tamiya) – bardzo atrakcyjny, ale drogi i chyba trudny w budowie
Focke-Wulf Fw 189 (GWH)
Focke-Wulf 190 A (Hasegawa) – ale tylko w malowaniach zagranicznych (nie niemieckich zainspirowanych książkami wyd. Kecay na ten temat)
Focke-Wulf 200 Kondor (Trumpeter) – czy znajdę 3 malowania ? Czy to dobry model ?
Heinkel He 162 (Dragon/Tamiya) – czy znajdę 3 malowania ?
Heinkel He 219 (Tamiya)
Henschel Hs 123 (ESCI) – mam kupione 3 modele i uzbierane 400 zdjęć, ale nie wiem co z tym robić.. wypukłe linie, ciężki do sklejenia bo dwupłat i ponoć jest jakiś nowy model GasPatch ?
Henschel Hs 126 (ICM/Italeri) – jeden skleiłem, uzbierałem 600 zdjęć i niewinem co dalej, bo model drożeje zamiast tanieć, a do tego dość trudny w sklejaniu..
Junkers Ju 52 (Revell/Monogram) – czy to dobry model ?
Junkers Ju 87 – który model?.. Italeri, Hasegawa, nowy Airfix ??
Junkers Ju 88/188 (Dragon/Revell) - w tym 3 Mistele – spora produkcja ale bardzo atrakcyjna
Messerschmitt Me 163 Komet (Dragon/Revell)
Messerschmitt Me 262A (Tamiya) – może też wersja B, ale nie wiem czy Hobby Boss to dobry model
Messerschmitt Me 410 – Meng czy Revell/Promodeller ?
WŁOCHY:
Fiat G.50 (Hasegawa)
Macchi MC.202/205 (Hasegawa)
Savoia SM.79 - Classic Airframes czy wystarczy Trumpeter ?
USA:
A-20 Boston – czy AMT I Revell to różne modele czy przepaki? Czy się do czegoś nadają ?
B-25 (Acurate Miniatures) – trochę drogi ale chyba dobry? Czy model Revella w wersji J to przepak ?
F4F Wildcat (Tamiya) –czy to dobry model.. czy stary z wypukłymi liniami ?
F4U Corsair (Tamiya)
F6F Hellcat (Eduard) – tego planuję w najbliższym czasie z uwagi na jakość i cenę, choć słyszałem, że lepsza Hasegawa
L-4 Cup (Smer) – ponoć jedyny dobry Smer.. no i ta cena -kiedyś poszedł na allegro za 3 zł
P-39 Airacobra (Eduard) – też go planuję w najbliższym czasie, ale czy Hasegawa lepsza ?
P-47 Thunderbolt – Tamiya czy Hasegawa? .. trochę drogi ale miał wiele fajnych malowań
T-6 Texan (Italeri) – czy to dobry model ?
TBF Avenger (Acurate Miniatures/Italeri/Academy) – mam jeden rozpoczęty ale boję się skleić skrzydła bo są pofalowane I miękki plastic… zobaczymy jak wyjdzie..
UC-45 (ICM)
WIELKA BRYTANIA:
Beaufighter (Tamiya)
Mosquito – Tamiya czy Revell ?
Hurricane – Italeri, Hasegawa czy nowy Airfix ?
Typhoon (Hasegawa/Italeri)
FRANCJA:
Dewoitine D.520 (Tamiya)
ZSRR:
I-16 (Eduard) – z uwagi na cenę i jakość produkcja w najbliższym czasie
Ił-4 (Xuntong) – drogi, ale chyba dobry ?
Ła-5/7 (Zvezda)
Pe-2 (Zvezda)
Su-2 (Zvezda)
Tu-2 – trochę drogi, ale chyba dobry ?
POLSKA:
PZL.P.11 (Mirage)
PZL 23 Karaś (Mirage)
PZL P.24 (Mirage)
Z góry dziękuję za konstruktywne opinie I przydatne informacje. Może macie jakieś inne ciekawe propozycje?