Mi-24 1:48 Revell+wkład własny.

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mi-24 1:48 Revell+wkład własny.

Postprzez qalimar » środa, 6 stycznia 2016, 22:55

Pytaj. Co wiem, to powiem.
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Reklama

Postprzez Maciek_66 » środa, 6 stycznia 2016, 23:14

Jakby co, mam wszystkie MiniRepliki. Poszukać tych planów?
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez GEM » środa, 6 stycznia 2016, 23:32

Maciek gdyby się Tobie chciało to bardzo bym prosił. Chodzi mi o porównanie z planami z 4+.
Galimar jak będzie problem to na pewno skorzystam z pomocy.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez arhtus » środa, 6 stycznia 2016, 23:54

Oglądam wątek z ogromnym zainteresowaniem, kiedyś planowałem zbudować model polskiego hinda w 1/48 z zestawu monograma. To był taki mój model marzenie, który zapewne każdy modelarz ma w swojej głowie :mrgreen:
Zbierałem każdą możliwą dokumentację do niego, chyba najlepsze plany Mi-24 to 4+ , a jeśli chodzi o dokumentację zdjęciową to polecam WWP4 - genialna książka z ooooogromem zdjęć 24, śrubka po śrubce.... :D
Ostatnio natknąłem się na fajny filmik z remontu 24, można na nim wyłapać min jak wygląda tylna część przedziału silnikowego za przekładnią główną, czego do tej pory nie udało mi się odnaleźć na żadnym zdjęciu, może się przyda...
https://www.youtube.com/watch?v=zUv5gVBeeCU
cóż, a teraz zasiadam i z modelarską zazdrością podziwiam warsztat budowy modelu :D
arhtus

Postprzez GEM » wtorek, 12 stycznia 2016, 22:54

Tak jak pisałem wcześniej, najpierw kadłub pociąłem, posklejałem, po to aby teraz znowu go ciąć.
Ale taki był mój plan i taka była konieczność tej technologii.
Po wyprowadzeniu powierzchni zewnętrznych przyszedł czas na cięcie. Odciąłem górną część kadłuba na linii podłogi silników.
Obrazek
Obrazek
Po tej operacji wstawiłem podłogę tylnej części kadłuba.
Wyciąłem wnękę pod komorę podwozia i wnękę pod luk klimatyzacji. Wstawiłem pierwszy żywiczny element z bocznym reflektorem.
Obrazek
Ruszyły prace z wykonaniem od podstaw ścianek przedziału bagażowego. Wykorzystałem tylko wycięte z zestawowych elementów okienka.
Obrazek
Postanowiłem że od podstaw wykonam kabiny pilota i strzelca.
Obrazek
Ten segment jest tak robiony że bez problemów mogę go wsunąć do "przymiarki" przez odkryty przedział bagażowy.
Obrazek
Obrazek
Zaczyna coś z tego wychodzić. Tak mi się wydaje. :D
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez Maciek_66 » środa, 13 stycznia 2016, 09:21

I to jest słuszna koncepcja. Super. A zamierzasz jeszcze ciąć kadłub, czy tylko wstawisz od góry ten kokpit po wykończeniu?
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez GEM » środa, 13 stycznia 2016, 09:33

Nie będzie potrzeby dalszego cięcia kadłuba. Kokpit mam zamiar maksymalnie uzbroić mając go "na zewnątrz". Potem go wsunę w kadłub.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez Maciek_66 » środa, 13 stycznia 2016, 10:24

I to jest słuszna koncepcja. Też tak lubię robić, jak się uda.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez qalimar » środa, 13 stycznia 2016, 12:40

GEM- podczas pracy zwróć uwagę na agregaty zabudowane w przejściu pomiędzy paką, a kabiną pilotów ( w zależności od wersji różnią się nieco). Ponadto, tablice przyrządów 956 różnią się, gdy był on "łaciaty", a obecnie zielony. O reszcie pierdół pt. anteny nie wspomnę. Rozważałeś wyeksponowanie luku radiowego (od dołu z tyłu kadłuba) ?
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez GEM » środa, 13 stycznia 2016, 13:27

Szczerze mówiąc nie myślałem o luku radiowym, ( na razie) Nie mam do niego materiałów.
Pozostałe informacje na PW.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez nobie1973 » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 21:56

Szykuje się następny piękny model w twoim wykonaniu… :lol: .
Być może te zdjęcia mogą być przydatne… :roll: .
http://www.fotosik.pl/u/nobie1973/album/1470747

A może zainteresuje cię taka wersja… ;o) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świetnie obfotografowany polski Mi-24 W sfotografowany w oryginalnym stanie fabrycznym możesz znaleść w wydawnictwie Lock On nr 16.
Luk radiowy (zdjęcia przedstawiają ten w wersji D) niestety nie jestem pewien czy są identyczne w W :roll: ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
nobie1973

Postprzez GEM » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 23:25

Bardzo dziękuję Norbercie za podesłane zdjęcia. Część z nich już widziałem. Prezentowałeś je tu na forum.
Bardzo dziękuję też koledze qalimar za podesłane zdjęcia. To prawdziwa góra informacji. Potrzebuję trochę czasu aby je wszystkie przeanalizować.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez nobie1973 » sobota, 30 stycznia 2016, 13:18

Znalazłem jeszcze takie coś w moim archiwum, widać świetnie ślady eksploatacji... ;o) .

Obrazek

Obrazek
nobie1973

Postprzez Komandor » sobota, 30 stycznia 2016, 22:26

potez napisał(a):W przyszłym roku będzie nowy od AMK ........... a na jesieni mi-24

Kolega to jakąś kulę czarodziejską ma ? Mi -8 to już wiem, ale skąd taki tok myślenia, że jak Mi-8, to potem Mi-24, a nie np. Mi-6 ?

Grzegorz - ukłony i podziw za dłubaninkę. Mało juz kto to potrafi, a dużo mniej robi. Też lubię sobie pomierzyć, a potem podłubać i będę Cię bacznie obserwować, bo też mam ten model tylko od Chinoli ( MiniHobbyModel )- wersja z wgłębnymi, porządnie spapranymi liniami podziału. Mil 24ty to jeden z moich ulubionych wiertaliotów.
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez GEM » poniedziałek, 1 lutego 2016, 00:10

Norbercie bardzo dziękuję za kolejne zdjęcia. Bardzo się przydadzą bo mam zamiar zrobić właśnie wersję zużytą.
W ostatnim czasie prace skupiają się na wykonywaniu elementów wnętrza kabiny.
Ten szkielet który miałem wykonany okleiłem elementami z blaszki i pomalowałem. Potem pobawiłem się trochę z przetarciami farby. Moim zdaniem całkiem ciekawie mi to wyszło.
Obrazek
Obrazek
Dalej zabrałem się za wykonanie poszczególnych paneli. Zrobiłem je z kawałków polistyrenu.
Obrazek
Pomalowałem je, i położyłem wcześniej przygotowane kalki.
Obrazek
Jakoś nie bardzo byłem z nich zadowolony. Wydawały mi się trochę mało przestrzenne.
Odłożyłem je i zacząłem kombinować inną wersję wykonania. Część paneli wytłoczyłem z blaszki aluminiowej.
Obrazek
Tak przygotowane panele pomalowałem. Malowałem mieszanką farb Gunze 45 plus 46, w stosunku ok 8/2.
Dalej powycinałem z polistyrenu wszystkie płytki na których są osadzone wyłączniki. Okleiłem je kalkomanią, zabezpieczyłem a następnie podoklejałem pokrętła, przełączniki , zegary,w miarę oczywiście możliwości.
Wyszło coś takiego. Myślę że wygląda trochę ciekawiej jak pierwsza wersja i chyba te będą wklejone do kabiny.
Obrazek
I to na dzisiaj tyle.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat