Curtiss Hawk H-75, Special Hobby 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Curtiss Hawk H-75, Special Hobby 1:72

Postprzez zegeye » środa, 13 stycznia 2016, 13:55

Model to short-runowy Hawk H75M czeskiej firmy Special Hobby w skali 1/72. Nie jest to łatwy model. Wymagał sporej ilości szpachlowania. Elementy plastikowe nie najlepiej do siebie pasują. Za to kokpit z żywicy pasuje idealnie do wnętrza modelu. Nie wymagał żadnej ingerencji pilnikiem ani innych podobnych zabiegów, co przy całej reszcie roboty było dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Dołączony do modelu żywiczny silnik wg mnie dość słabo imitował oryginał więc zastąpiłem go innym silnikiem żywicznym... rosyjskiej firmy Vector Resin, który to dodatkowo uzbroiłem własnoręcznie w plastikowe pręciki i druciki aby jeszcze lepiej się prezentował. Musiałem też poszerzyć osłonę silnika jako że produkty Vector'a doskonale oddają rzeczywiste wymiary silników w skali ale nie uwzględniają grubości plastiku w modelu więc po prostu często nie wchodzą do osłon i trzeba kombinować. Poprawne umiejscowienie silnika i rur wydechowych wymagało ponadto przedłużenia części nosowej kadłuba. Wycięte lotki, rurka pitota i lufy karabinów z igieł lekarskich kończą temat przeróbek.
Dostarczone do Chin w 1938 roku Hawki rozlokowano w trzech dywizjonach - 16, 18 i 25. Model mój przedstawia samolot z 25 dywizjonu pościgowego chińskich sił powietrznych. Jako że fotografie z tymi samolotami są bardzo rzadkie model ma oznaczenia raczej hipotetyczne i kolejny numer samolotu 13 użyłem jako prawdopodobny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak ktoś chce ciut więcej to zapraszam tu: http://ipms-warszawa.pl/curtiss-h-75m/

A po więcej informacji o Hawkach 75 w Chinach tu: http://www.aviationofjapan.com/2013/03/ ... -pt-1.html
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

Re: Curtiss Hawk H-75, Special Hobby 1:72

Postprzez Strużyn » środa, 13 stycznia 2016, 15:41

Wyszedł bardzo fajnie. Masz jakieś kwity na takie odrapania ? Robiłeś je na sól ?....a jeśli tak to grubo czy drobnoziarnista. Sam nie próbowałem więc chętnie się czegoś dowiem na ten temat :) Curtis fajny, ale i tak ciągle czekam na Dorniera X w Twoim wykonaniu ;o)
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Aleksander » środa, 13 stycznia 2016, 17:33

Mój ulubiony samolot (nawet przed Spitfire)!

Bardzo mi się podoba malowanie i brudzenie - rzeczywiście chińskie myśliwce były okrutnie "podrapane". Myślę, że udało ci się oddać wygląd rzeczywisty. Gratulacje!

Kocham wszelkie Curtissy 75! Niestety w 1/48 pokutuje wciąż ten jedyny i do tej pory niezastąpiony model starego Hobbycrafta z rażącymi błędami, zwłaszcza jeżeli chodzi o stałe podwozia! Może drukarnie 3D coś zmienią, bo na "new-tool" chyba nie ma co liczyć
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez skusz » środa, 13 stycznia 2016, 19:38

Podoba się. Bardzo ciekawe ubytki farby.
Strużyn napisał(a): Robiłeś je na sól ?....a jeśli tak to grubo czy drobnoziarnista. Sam nie próbowałem więc chętnie się czegoś dowiem na ten temat

I ja też.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez HK1885 » środa, 13 stycznia 2016, 21:53

Widziałem Curtissa - bardzo filigranowe maleństwo, które w realu robi duże wrażenie.

Aleksander napisał(a):Niestety w 1/48 pokutuje wciąż ten jedyny i do tej pory niezastąpiony model starego Hobbycrafta

Niestety... :-/
HK1885

Postprzez Flyzloty » środa, 13 stycznia 2016, 22:42

Bardzo ładnie pomalowany i obdrapany chinczyk.
Jednak dobrze ze są te szortrany i można coś ciekawego popełnić :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez Voltan » czwartek, 14 stycznia 2016, 15:03

Bardzo ładny. Świetne zużycie farby. Temat tez ciekawy. Super.
Voltan

Postprzez quest » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 13:37

Witam
Bardzo mi się podoba.
Pzdr.
quest

Postprzez garrett » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 16:00

Wielki nieobecny także w 1/72.
Osłonę silnika - pamiętam z Britmodellera - jeden z budujących ten model od Special Hobby drukował właśnie w 3D.
Model zacny, dobre zdjęcia. Jest co podziwiać.
Obrazek
garrett

Postprzez zegeye » czwartek, 21 stycznia 2016, 12:44

Dzięki za nader pochlebne opinie :D Co do obdrapań to...tak mam kwity ;o) Samoloty chińskie w wielu przypadkach tak ''obłaziły''. Jest sporo fotek na których dokładnie to widać... A co do metody... to sól. Pierwszy raz zastosowałem to na tak dużą skalę. Metoda ma potencjał ale jak wszystkie inne musi być porządnie poćwiczona. Ja swój model smarowałem pędzlem zamoczonym w wodzie i lekko przesuszonym na chusteczce/ręczniku higienicznym. Jako że srebrny był z palety Gunze to zabezpieczyłem go emaliowym lakierem bezbarwnym przed tą operacją. po nawilżeniu obsypywałem go dość ''grubą'' solą. Obsypywanie trzeba kontynuować do momentu aż zadowoli nas ilość przyszłych obdrapań :) Ja podziałałem w dwóch etapach. Chciałem uzyskać efekt obdrapań do metalu i takich ''częściowych'' rozjaśniających jakby warstwę farby. Dlatego po położeniu pierwszej warstwy farby część soli oderwałem. Potem dałem drugą delikatniejszą warstwę farby.... chyba to tak jakoś było ;o)
Nie do końca wyszło jak chciałem ale cóż....to pierwszy raz. W tej chwili jednak skierowałem swe próby w kierunku ''gotowych'' rozwiązań i używam specyfiku AK. Choć nie wykluczam, że sól nadal może być w użyciu jako że cały czas częściej jednak używam farb olejnych niż akryli....
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Jaro_Su » środa, 10 lutego 2016, 15:29

Zadrapane.... po prostu ciapane pędzlem na blachę....

malowanie inspirujące. Ciekawy modelik.
Jaro_Su

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli