Hurricane Mk. I, Airfix 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Hurricane Mk. I, Airfix 1:48

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 10 lutego 2016, 15:05

Bez urazy ale już nawet nie odnosząc się do zbyt transparentnej warstwy farby w zaznaczonych miejscach masz najzwyklejsze niedomalowania. Zostawisz tak?
Obrazek
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez HK1885 » środa, 10 lutego 2016, 15:27

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):już nawet nie odnosząc się do zbyt transparentnej warstwy farby

Napisałbym, że ta farba jest dokładnie tak transparentna jak powinna być na tym etapie.

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):w zaznaczonych miejscach masz najzwyklejsze niedomalowania. Zostawisz tak?

Arcturus napisał(a):Oczywiście to zrobię, Cavalary brown czeka ... Plus jeszcze sporo poprawek malarskich, szczególnie na liniach przejść kolorów. Ale to po nałożeniu kalkomanii.

:mrgreen:
HK1885

Postprzez Arcturus » środa, 10 lutego 2016, 15:29

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Bez urazy ale już nawet nie odnosząc się do zbyt transparentnej warstwy farby w zaznaczonych miejscach masz najzwyklejsze niedomalowania. Zostawisz tak?
Obrazek

Dzięki za czujność, za słuszną uwagę nigdy nie poczułbym urazy :) Jako się rzekło:
Arcturus napisał(a):
HK1886 napisał(a):

HK1886 napisał(a):Trza będzie chyba krawędź natarcia statecznika trzasnąć na czerwono, żeby nie było przerwy, ale cokolwiek dasz to się zleje pod waszem i brudzeniem.

Oczywiście to zrobię, Cavalary brown czeka ... Plus jeszcze sporo poprawek malarskich, szczególnie na liniach przejść kolorów. Ale to po nałożeniu kalkomanii.

W tych dwóch miejscach ostatecznie zmodyfikuję linię przebiegu podziału, bo skopiowałem je od Eduarda z ich masek (zbrodnia jak widać nie popłaca), a jak się wpatrzyłem w zdjęcia oryginału, to dostrzegłem, że ma być trochę inaczej. Inna sprawa, że gdybym zostawił tak jak jest, to chyba wszystko schowałoby się pod oznaczeniami.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Redspider » środa, 10 lutego 2016, 21:37

Arcturus napisał(a):
Sebol napisał(a):Ładnie to wygląda. Podoba mi się. Tak się zastanawiałem nad kontrowersyjnością odcieni farby, o której piszesz. Na czym ona polega w przypadku Dark Earth? Czy chodzi o to, że ten kolor powinien być bardziej "czekoladowy"? W zasadzie ja się przyzwyczaiłem już do ziemistego odcienia tego koloru, z modeli, z kolorowych rzutów bocznych, itp. Ciekawe jak z autentycznością odcieni wypadają autentyki z Model Master...

Dzięki.
Przy okazji mojego Whirlwinda malowanego tymi samymi farbami pojawiały się głosy, że jest "dziwny". Gdzieś też trafiłem na wypowiedzi, że ten DE od MrHobby jest chyba za jasny, zbyt piaskowy. Ja się czuję za cienkim Bolkiem, żeby dyskutować o odcieniach, mnie się taki jak jest czysto subiektywnie podoba. Zresztą na pewno lekko ściemnieje po dalszych zabiegach.

Witam !
Zastanawiam się czy MrHobby "trzyma" kolor podczas produkcji. Nasunęły mi się te wątpliwości kiedy, porównałem mój kolor RLM81 (H421) z tym samym kolorem zastosowanym na kilku z modelach na forum. Mój w ogóle nie ma odcienia brązowego, jest raczej zielony, natomiast ten z forum ma wyraźnie brązowy odcień. Teraz tutaj widzę różnice w barwie DE.
Redspider

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 10 lutego 2016, 21:38

A,ha ;o) A zapytam się jeszcze co daje ten Calvary brown ?
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » środa, 10 lutego 2016, 21:45

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):A,ha ;o) A zapytam się jeszcze co daje ten Calvary brown ?

Cavalary. Vallejo, 70.982 - idealnie pasuje na "czerwony" w brytyjskich kokardach. NIe znalazłem lepszego odpowiednika wśród ulubionych farb (MrHobby & Tamiya). Tak więc idealny na podmalówki.

A przy okazji, może ktoś wie - Airfix daje na kalkomaniach żółto-pomarańczowy kwadracik i każe go naklejać na zewnętrzną górną część lewego skrzydła. Czy to było jakieś standardowe oznaczenie, które powinienem nałożyć na UZ-Va? Na żadnym ze znanych mi schematów tego nie widziałem.

Edit: nie Calvary, nie Cavalary, tylko Cavalry :D
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez macias13_84 » środa, 10 lutego 2016, 21:55

Zapewne chodzi o chemiczny wskaźnik obecności gazów bojowych.
Anglicy nauczeni doświadczeniami Wielkiej Wojny i użyciem przez Prusy Iperytu, woleli chuchać na zimne i początkowym okresie wojny takie czujniki zmieniające kolor pod wpływem gazów bojowych były standardem.

Obrazek

Troszkę dyskutowaliśmy, tutaj.
viewtopic.php?f=12&t=41581&start=135

macias13_84 napisał(a):Gas detectorPaint No.1 - Żółto-musztardowa, musztardowa, zielono/żółta różnie określano kolor. Zmiana koloru w czerwień
Obrazek
Obrazek

Gas detectorPaint No.2 - khaki - zmiana koloru w fiolet/purpurę
Obrazek
macias13_84

Postprzez Arcturus » środa, 10 lutego 2016, 22:02

Tu jest foto, jak rozumiem, repliki albo latającego dziadka, z tym czymś. Ładny detal, ożywia malowanie.
http://www.alamy.com/stock-photo-cutout ... 66208.html
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez macias13_84 » środa, 10 lutego 2016, 22:36

W okresie BAFF, "czujnik" ten można najczęściej spotkać blisko końcówki skrzydła (widziałem też gdzież zdjęcia chyba ze 111 w tym samym miejscu - tez z Twojego linku prawdopodobnie przedstawia maszyną z 1Sqn)
ObrazekObrazek

W okresie BoB'a i późniejszym najczęściej można go spotkać bliżej kabiny
ObrazekObrazek
Aczkolwiek nie na każdej maszynie można go spotkać( jest zdjęcie kolorowe bodajże 303 dywizjonu w locie na Spitfireach gdzie może tylko 3-4 maszyny mają wymalowane te wskaźniki)
Obrazek
macias13_84

Postprzez Arcturus » czwartek, 11 lutego 2016, 08:42

Dzięki, wieczorem zadecyduję czy to nakleję. Ale chyba tak, bo to to fajny detal. Poza tym kalkomanie już położone, wbrew obawom udało mi się względnie ładnie je położyć i poustawiać względem siebie - litery kodowe i kadłubowa kokarda są dosyć ściśle upakowane i bałem się, że mi się to rozlezie, a do tego odpowiednio pasujący numer seryjny, który powinien odpowiednio zachodzić na okrężny pas ze Sky i na litery kodowe...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » niedziela, 14 lutego 2016, 15:28

Obrazek
Po washu faktycznie DE ładnie ściemniał. Teraz trochę przygaszę kalki i zacznę montować pierdołki.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 14 lutego 2016, 16:04

Coś z tym postshadingiem na kadłubie będziesz robił? Strasznie wyrazisty wyszedł. Kamuflaż klasa wyszedł.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Arcturus » niedziela, 14 lutego 2016, 16:16

Darek Trzeciak napisał(a):Coś z tym postshadingiem na kadłubie będziesz robił? Strasznie wyrazisty wyszedł. Kamuflaż klasa wyszedł.

Trochę jeszcze pościeram, faktycznie zdjęcie pokazuje, że momentami jest za ostro...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 15 lutego 2016, 10:51

Rozumiem, że nie będziesz "wysuwał" stopnia do wejścia na skrzydło, skoro masz zamkniętą klapkę "wnęki na rękę" za kokpitem?
Zrobisz linki hamulcowe na wewnętrznych powierzchniach osłon podwozia?
Te dwa elementy, to moje ulubione "czepialstwo" przy Hurricane :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez HK1885 » poniedziałek, 15 lutego 2016, 10:57

Ale fajny. :D
Chyba się w końcu za swojego wezmę...
HK1885

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat