Zmiana koloru farby w aerografie

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Zmiana koloru farby w aerografie

Postprzez Modeloholik » sobota, 9 stycznia 2016, 16:57

A czy sam izopropylen nadaje się do czyszczenia z akryli? Bo jak nie śmierdzi to fajnie. Bo ja mam podobny problem co kolega ale z matką która też ledwo ledwo znosi moje modelarskie hobby właśnie ze względu na smród rozpuszczalników. A druga sprawa to sprawa zdrowotna. Miałem sepse. Byłem podłączony pod risperator bo nie mogłem oddychać musze więc uważać na płuca.

izopropyl czy izopropylen bo się pogubiłem?
Modeloholik

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Raist » sobota, 9 stycznia 2016, 20:34

Modeloholik napisał(a):A czy sam izopropylen nadaje się do czyszczenia z akryli? Bo jak nie śmierdzi to fajnie. Bo ja mam podobny problem co kolega ale z matką która też ledwo ledwo znosi moje modelarskie hobby właśnie ze względu na smród rozpuszczalników. A druga sprawa to sprawa zdrowotna. Miałem sepse. Byłem podłączony pod risperator bo nie mogłem oddychać musze więc uważać na płuca.

izopropyl czy izopropylen bo się pogubiłem?

Alkohol izopropylowy, czyli izopropanol - izopropyl to trochę z angielska:) Polecam z uwagi na fakt, że nie jest tak bardo agresywny (czyści się nim np. złącza światłowodowe, elementy optyczne) i zapach szybko się ulatnia (do tego jest znośny).
Raist

Postprzez MadYarpen » sobota, 9 stycznia 2016, 20:36

U mnie też chodzi o to żeby żona nie wdychala oparów LT, a najlepiej i acetonu. Stąd moje zainteresowanie. Sam maluje w masce, ale mieszkamy w dwóch pokojach, więc maluje w salonie/kuchni/jadalni czyli w pomieszczeniu w którym najwięcej przebywamy.
jak rozcienczalnik nie smierdzi, a samym IPA da się też wyczyścić aero - to by była bajka.
MadYarpen

Postprzez cooper69 » sobota, 9 stycznia 2016, 22:58

MadYarpen napisał(a):U mnie też chodzi o to żeby żona nie wdychala oparów LT, a najlepiej i acetonu. Stąd moje zainteresowanie. Sam maluje w masce, ale mieszkamy w dwóch pokojach, więc maluje w salonie/kuchni/jadalni czyli w pomieszczeniu w którym najwięcej przebywamy.
jak rozcienczalnik nie smierdzi, a samym IPA da się też wyczyścić aero - to by była bajka.

Dobra to się powtórzę.
Maluję w 95% farbami Tamiya i Gunze.
Pędzelkuję AK, A.MIG

Wszystko czyszczę IPA + Cleanlux firmy LAKMA (dostępny w każdym chemicznym)

Rozcieńczam póki się nie skończy Tamiya X-20A z dodanym retarderem firmy Amsterdam kupionym w sklepie plastycznym.
Testowałem już mieszaninę, którą podałem za zachodnim forum i działa.

U mnie moj sposób działa, akceptowalnie wania i mogę sklejać.
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71

Obrazek
cooper69

Postprzez MadYarpen » niedziela, 10 stycznia 2016, 12:19

Rozumiem, jeszcze raz dzięki;)
MadYarpen

Postprzez Raist » sobota, 13 lutego 2016, 13:05

Kupiłem dzisiaj cleanlux (w koncu dorwalem go w Tesco). Jest jednak jeszcze wersja z plusem i naszła mnie wątpliwość czy aby na pewno kupilem dobry płyn. Czy ktoś mógłby pomóc wyjaśnić tą tajemnicę?
Raist

Postprzez cooper69 » sobota, 13 lutego 2016, 14:16

Cleanlux Plus jest z tego co czytałem mocniejszy.
A i tak najlepiej pędzle doczyszcza IPA 99% :)

Ja Cleanlux stosuje jako czyszczenie pośrednie bo i tak kończę izopropylem
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam

Obrazek
cooper69

Postprzez Raist » sobota, 13 lutego 2016, 22:13

cooper69 napisał(a):Cleanlux Plus jest z tego co czytałem mocniejszy.
A i tak najlepiej pędzle doczyszcza IPA 99% :)

Ja Cleanlux stosuje jako czyszczenie pośrednie bo i tak kończę izopropylem

Taki właśnie zestaw planuję używać - na razie chcę doczyścić pędzle. Ten zwykły Cleanlux nawet daje radę.
Który konkretnie lejesz do aero? Czy ten plus jest bezpieczny dla sprzętu?
Raist

Postprzez cooper69 » sobota, 13 lutego 2016, 22:29

Ja mam Plusa i mój aero by Tamiya nie strajkuje :)

Pozdrawiam

Obrazek
cooper69

Postprzez Raist » niedziela, 14 lutego 2016, 16:37

cooper69 napisał(a):Ja mam Plusa i mój aero by Tamiya nie strajkuje :)

Zastanawiam się co wlewają inni. Bo ten plus nie funkconuje jako zmywacz do sidoluxu, a taki właśnie środek jest wskazywany na forum. Może ktoś jeszcze się wypowiedzieć w tym temacie?
Raist

Postprzez momas1 » niedziela, 28 lutego 2016, 09:47

Cleanlux Plus nie jest sprzedawany jako zmywacz do sidoluxu, tylko jako preparat do usuwania zabrudzeń po remontach itp. Przede wszystkim jako zmywacz do farb akrylowych i lateksowych. Jest silniejszy od cleanluxa bez plusa i ma ciut inny skład, ale mniej agresywny dla aero. Od używania cleanluxa w pseudoiwatach zaczyna złazić pokrycie zbiorniczka (chrom???) a odkąd zacząłem używac plusa nic się nei dzieje. CL+ jest w dotyku (subiektywna ocena) lekko tłustawy, ale nie ma to wpływu na malowanie. Chyba przez to ma tez mniejszy wpływ na uszczelki. Wypróbowany na: Pactra, Vallejo, Gunze H.

Acha, świetnie też myje pędzle. Nie robią się takie "wiórowate" - włosie nie wysusza się jak po zwykłym CL.
Because I was inverted.
momas
momas1

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje