Centurion Sho't AFV Club 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Centurion Sho't AFV Club 1:35

Postprzez Archelaos » wtorek, 2 lutego 2016, 22:50

Wziąłem się jakiś czas temu za Centuriona z AFV. Jako że pojawiło się nieco więcej czasu wolnego, wracam do budowy. Mam nadzieję, że zdążę na Bytom :D

Chciałbym go zrobić jako czołg który przetrwał pierwszy dzień wojny Yom Kippur na wzgórzach Golan, a więc powinien być postrzelany. Zastanawiam się tylko, na jak wiele mogę sobie pozwolić, by nie zaczął wyglądać jak wrak. Myślałem o trafieniu w zasobnik (dlatego jeszcze nie są sklejone), przestrzelinach i śladach po odłamkach na innych zasobnikach i fartuchach. Ewentualnie zamiast przebitego/rozerwanego zasobnika ślad po rykoszecie na pancerzu wieży...

Czy są może jakieś fotki takich postrzelanych, ale nie całkowicie zniszczonych Centurionów?

Osłonę jarzma dorzeźbię we własnym zakresie, zastanawiam się nad wymianą przewodów, ale nie wiem czy jest sens, bo i tak całkiem fajnie wyglądają.
Planuje też małą podstawkę i ze dwie-trzy figurki.

Na razie tyle zrobione, plus parę drobnych elementów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Archelaos

Reklama

Re: Centurion Sho't AFV Club 1:35

Postprzez Paweł Leszczyński » środa, 3 lutego 2016, 11:50

Osłona przeciwpyłowa Centuriona to koszmar dla rzeźbiarza :D
Paweł Leszczyński

Postprzez Archelaos » piątek, 5 lutego 2016, 10:46

Paweł Leszczyński napisał(a):Osłona przeciwpyłowa Centuriona to koszmar dla rzeźbiarza :D

A jeszcze planuję ją podrzeć :)

Zdemolowałem wczoraj prawy zasobnik:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nieco oberwało się też lewemu:

Obrazek
Obrazek
Archelaos

Postprzez Archelaos » niedziela, 14 lutego 2016, 11:16

No i nadeszła pora na ciąg dalszy

Większość dużych elementów już na miejscu, doszło też sporo drobnych detali. Zabrałem się też za osłonę jarzma (jeszcze nie skończona, muszę zrobić wzmocnienia na górnej powierzchni) i płachtę identyfikacyjną

Zawiodłem się trochę na zestawie - biorąc pod uwagę ile jest elementów przezroczystych, w tym zupełnie niepotrzebnie (jak ten malutki peryskop po lewej stronie wieży, czy na dobrą sprawę też peryskopy kierowcy) dziwi brak "szkiełek" na reflektory. I o ile w przypadku tych czarnych (co to jest swoją drogą?) da się to jakoś sensownie pomalować, to z przezroczystymi będę musiał pokombinować

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Archelaos

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 14 lutego 2016, 12:26

Fajnie! Bardzo ładny pokrowiec!
Paweł Leszczyński

Postprzez Robert C » niedziela, 14 lutego 2016, 14:28

Napiszesz co i jak z tym pokrowcem ?
Robert C

Postprzez Archelaos » czwartek, 18 lutego 2016, 09:22

Robert C napisał(a):Napiszesz co i jak z tym pokrowcem ?

Pokrowiec rzeźbiłem z Magic Sculpta. Oparłem się na dwóch zdjęciach, które udało mi się znaleźć - generalnie starałem się odtworzyć sytuację ze zdjęcia, choć nie trzymałem się jakoś totalnie, bo nie robię konkretnego pojazdu.
Najpierw unieruchomiłem jarzmo, potem wpełniłem resztkami masy zagłębienia. Na takiej bazie wyrzeźbiłem fałdy materiału.
MS ma w czasie zastygania taki moment, że jest już dość sztywny by trzymać kształt, ale wciąż się klei i dzięki temu można ją naturalnie postrzępić .

Parę fotek, położę podkład i zobaczę co jeszcze trzeba dopracować

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zbliżenia na pokrowiec
Obrazek
Obrazek
Archelaos

Postprzez Archelaos » sobota, 20 lutego 2016, 11:39

Model dostał pierwsze warstwy malarskie. Po raz pierwszy próbowałem robić preshading (czarnym washem Vallejo nakładanym z aero) Jako bazowego koloru użyłem MIG-067 z dedykowanego zestawu do IDF. Rozjaśnienia bazą + Ivory (z vallejo)
Niestety marnie widać ten kolor na zdjęciach.

W sztucznym świetle, kolor wyszedł zimniejszy niż w rzeczywistości:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W świetle dziennym, gorsza jakość, ale lepszy kolor
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zabrałem się też za podstawkę
Obrazek
Obrazek
Archelaos

Postprzez Archelaos » środa, 24 lutego 2016, 00:33

Model dostał błyszczący lakier, nałożyłem pierwsze kalki i zacząłem pracować nad detalami.
Podziałałem przy podwoziu z prawej, ale nie jestem szczególnie zadowolony, więc nie pokazuję szczegółów :D
Wszystkie dolne powierzchnie i koła dostały washa (AK OIF&OEF).
Na wieżę poszedł punktowo ten sam wash, zrobiłem obicia mieszanką kolorów Vallejo (Black red+Dark prusia blue+black) i oliwkowym(BrownViolet), podkreślone jasnymi otarciami (ivory). W miejscach postrzałów użyłem gunmetalu z palety Citadel (kolor nazywa się Leadblecher).
Zrobiłem sztuczne cienie uchwytów i detali (choć będę musiał nad nimi jeszcze popracować)
Pomalowałem też pokrowiec jarzma i płachtę identyfikacyjną

Podstawka dostała właściwe kolory, udało mi się też zdobyć od znajomego kawałek metalowej gąski i łuskę od T-55. Niestety z tego co zauważyłem nie ma żadnych dostępnych łusek do L7. Głównego działa czołgowego NATO przez pół zimnej wojny.
Za to oczywiście można dostać każdy drugowojenny nabój niemiecki, wręcz można wybierać producentów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zbliżenia wieży
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Archelaos

Postprzez Archelaos » poniedziałek, 21 marca 2016, 00:12

Centek prawie skończony :D
Model w takim stanie(+podstawka) był do obejrzenia w Bytomiu.

Do zrobienia parę drobiazgów i oczywiście ostateczne malowanie gąsek (na razie dostały czarną bazę i metaliczny pigment)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Archelaos

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat