Jak malować kawą i herbatą...

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jak malować kawą i herbatą...

Postprzez ewpiga » sobota, 27 lutego 2016, 13:46

Patryk, w sklepie po "drugiej stronie" wurst miał jedynie X-20. Gdzieś kupię ten drugi i przetestuje.
Bartek, a co mi ten specyfik zrobi na powierzchni?
Tutaj ciśnienia popuściłem.

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Reklama

Postprzez Slash » sobota, 27 lutego 2016, 14:07

Ten specyfik to rozcieńczalnik który Ci polecam do malowania akrylami Tamiya.

Obrazek
Slash

Postprzez cooper69 » sobota, 27 lutego 2016, 15:23

To już raczej Mr. Color Leveling Thinner - z retarderem.
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71

Obrazek
cooper69

Postprzez Slash » sobota, 27 lutego 2016, 17:03

cooper69 napisał(a):To już raczej Mr. Color Leveling Thinner - z retarderem.

A po co? Bo jak dla mnie to wręcz przeciwnie.
Slash

Postprzez cooper69 » sobota, 27 lutego 2016, 18:13

Bo strasznie szybko schnie.
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71

Obrazek
cooper69

Postprzez Patryk » sobota, 27 lutego 2016, 19:49

Bez przesady z tym strasznie szybkim wysychaniem. W dyszy nie zasycha a to że na modelu szybciej wysycha to chyba dobrze ? :roll:
Żeby farba miała fajniejszą fakturę ja dodaję kilka kropli lakieru błyszczącego do bazy. Mniejsze ziarno będziesz miał rozcieńczając właśnie Gunze lub Tamiya z żółtym korkie.m Strasznie duże ciśnienie dałeś ponad 3 bary. Ja maluję od 1-2 w zależności co i jak gęsta jest farba.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 29 lutego 2016, 12:20

Patryk napisał(a):...dodaję kilka kropli lakieru błyszczącego do bazy.

Po wyschnięciu farby z lakierem powierzchnia na modelu /cała/ jest satynowa?
Slash napisał(a):Ten specyfik to rozcieńczalnik który Ci polecam do malowania akrylami Tamiya.

Teraz zastanawiam się, czy to nie jest czasem dojenie z kasy modelarza te rozcieńczalniki i farby w rozlicznych typach?

Pomalowałem pędzelkami, farbką tamiyą, jeszcze w rozcieńczalniku X-20,
foto telefon,

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Slash » poniedziałek, 29 lutego 2016, 12:34

ewpiga napisał(a):Teraz zastanawiam się, czy to nie jest czasem dojenie z kasy modelarza te rozcieńczalniki i farby w rozlicznych typach?

Piotrek, ja jestem bardzo oszczędny w kupowaniu kolejnych bajerów modelarskich, nie kupiłem jeszcze nigdy dedykowanego modelarskiego pigmentu czy innego słoiczka ze specyfikiem do zacieków itd. Ale jeśli chcesz ładnie i fajnie malować to bardzo polecam zestawienie akryle Tamiya + gunze thinner. W takim połączeniu ten zestaw jest bardzo wydajny, starcza na naprawdę długo i daje najlepsze rezultaty i właściwości malowania jeśli chodzi o farby modelarskie w ogóle. Przynajmniej te powszechnie znane. Ten sam rozcieńczalnik możesz też stosować do emalii Humbrola i Revella co nawet polepsza ich właściwości względem stosowania rozcieńczalnika dedykowanego dla nich. Leveling thiner, czyli ten z retarderem, moim zdaniem nie ma tu sensu. Tamiya nie zastyga w aerografie, a jej szybkie schnięcie na modelu to tylko jeden z dużych atutów. Levling jak dla mnie to tylko do Gunze H, ale nie musisz ich używać, a do winylowych akryli pokroju Vallejo i tak się nie nadaje.
Slash

Postprzez ewpiga » wtorek, 1 marca 2016, 12:08

Dzięki wszystkim za te kilka wzkazówek.
---------------------------------------------------------------------------------

bohdan, odkąd cię znam, dalej mogę stwierdzić, że kiedyś miałeś polot w hejterce. Dziś, wychodzi tobie nieco lepiej. Podziwiam twoje samozaparcie..,głęboko trzymasz nos w tyłku swojego idola? Naprawdę ci współczuję. Ta choroba musi dawać ci się we znaki. 
Chiałbym móc napisać..Właściwie, to wiem, co mógłbym napisać...,ale nie chciałbym obrażać chamów? Idiotów?
Wszystko jedno. W swych wartościach więc trwaj. Na zdrowie.

ps. puść temu idiocie od aerodyny "sznurek"..,bo tekst wart jest, by wisiał w tamtym miejscu.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez bohdan » środa, 2 marca 2016, 11:40

ewpiga napisał(a):Dzięki wszystkim za te kilka wzkazówek.
---------------------------------------------------------------------------------

bohdan, odkąd cię znam, dalej mogę stwierdzić, że kiedyś miałeś polot w hejterce. Dziś, wychodzi tobie nieco lepiej. Podziwiam twoje samozaparcie..,głęboko trzymasz nos w tyłku swojego idola? Naprawdę ci współczuję. Ta choroba musi dawać ci się we znaki. 
Chiałbym móc napisać..Właściwie, to wiem, co mógłbym napisać...,ale nie chciałbym obrażać chamów? Idiotów?
Wszystko jedno. W swych wartościach więc trwaj. Na zdrowie.

ps. puść temu idiocie od aerodyny "sznurek"..,bo tekst wart jest, by wisiał w tamtym miejscu.
bohdan

Postprzez ewpiga » środa, 2 marca 2016, 23:54

Założę się, że wczoraj cały dzień chodziłeś z wypiekami na twarzy nie wiedząc co by mi napiasć? Tylko mnie cytować potrafisz, to wiem. Podołasz racjonalnie wytłumaczyć swoje zdanie?
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez bohdan » czwartek, 3 marca 2016, 00:38

Piotrek.
.....Jak coś do mnie piszesz, to nie licz, że odpiszę w przeciągu rozsądnego okresu czasu. Rzadko tu bywam obecnie..
bohdan

Postprzez ewpiga » czwartek, 3 marca 2016, 12:56

.....Jak coś do mnie piszesz, to nie licz, że odpiszę w przeciągu rozsądnego okresu czasu. Rzadko tu bywam obecnie..

Podobno, nie da się jednoznacznie napisać, że to co robimy w jednym momencie definiuje to co będziemy robić kiedyś.
Faktem oczywistym było by mieć taki podpis w stopce "To, że bohdan ma problemy ze zrozumieniem wszystkiego, co nie jest napisane przez niego..." przyjmij to ze spokojem i akceptacją, w realu też się takich czubów spotyka. 
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez bohdan » czwartek, 3 marca 2016, 13:59

ewpiga napisał(a):przyjmij to ze spokojem i akceptacją, w realu też się takich czubów spotyka. 
bohdan

Postprzez ewpiga » czwartek, 3 marca 2016, 15:33

ewpiga napisał(a):przyjmij to ze spokojem i akceptacją, w realu też się takich czubów spotyka.

Pisałem o bohdanie do bohdana.
ewpiga

rpm1+mod

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje