Czyżby Viper wyszedł na prowadzenie?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Czyżby Viper wyszedł na prowadzenie?

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 17 marca 2016, 23:49

Moses napisał(a):Nie wydaje mi się, bo to nie jest takie hop siup zmienić płozy na koła.

Gdzieś, chyba na Defence24 czytałem ale za cholerę linka teraz nie znajdę. AH-1 na kołach był oferowany jako King Cobra (nie mylić z Bellem 309) w przetargu w Turcji.

Moses napisał(a):Jaki sens miał by kupowania dwóch rodzajów śmigłowca?

Żaden tyle że w Pakistanie (WZ-10 +AH-1Z, Egipcie (AH-64 + Ka-52) czy Iraku (AH-64 + Mi-28 + Mi-36) o tym nie wiedzą :lol:
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

Postprzez Slash » piątek, 18 marca 2016, 01:00

Namnażanie sprzętu to zawsze mnożenie wszystkich kosztów. Znacie jakieś tanie linie lotnicze obsługujące dwa typy maszyn? Nie wiem jak akurat w Iraku, Pakistanie i Egipcie, ale nie zawsze za mnożeniem typologii (nie zwiększeniem ilości sztuk) stoi zwiększenie możliwości bojowych sił powietrznych.
Slash

Postprzez Puskal » piątek, 18 marca 2016, 01:16

W czym realnie AH-64E jest lepszy od AH-1Z. Ciekawi mnie temat. Poza radarem to na pierwszy rzut oka są to bardzo podobne maszyny jeżeli chodzi o możliwości bojowe (APKWS/Hydra 70/Hellfire). I chodzi mi o konkrety a nie to że jeden ma płozy a drugi koła. I dodatkowe pytanie o ceny, czy ktoś ma, że tak powiem, ceny katalogowe obu maszyn?
Czy coś wiadomo na temat ilości jakie mamy kupić Kruków oraz jakie będą zakupione zapasy rakiet w ramach programu?
Puskal

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 18 marca 2016, 07:10

W/g najnowszych info 16 szt + 16 jako opcja.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Moses » piątek, 18 marca 2016, 07:59

Puskal zobacz sobie ostatni (przedostatni) numer Lotnictwa AI, jest artykuł o Viperze i jest właśnie porównanie kosztów i możliwości Guardiana i Vipera. Ogólnie przy tych samych możliwościach (pamiętajmy ze Viper powstał gdyż kongres nie zgodził sie na sprzedaż Apachy do USMC) Viper jest tanszy
Moses

Postprzez HK1885 » piątek, 18 marca 2016, 08:46

Moses napisał(a):Ogólnie przy tych samych możliwościach (pamiętajmy ze Viper powstał gdyż kongres nie zgodził sie na sprzedaż Apachy do USMC) Viper jest tanszy

Znasz cenę ofertową dla Polski i pozostałe warunki proponowanego kontraktu?
Bo takie gazetowe zestawienia w perspektywie konkretnego kontraktu dla lokalsów są raczej niewiele warte.

:mrgreen:
HK1885

Postprzez net_sailor » piątek, 18 marca 2016, 08:57

Slash napisał(a):Nie wiem jak akurat w Iraku, Pakistanie i Egipcie, ale nie zawsze za mnożeniem typologii (nie zwiększeniem ilości sztuk) stoi zwiększenie możliwości bojowych sił powietrznych.

Dokładnie to stoi za tymi decyzjami. Te państwa są de facto w stanie permanentnej wojny (domowej, zewnętrznej a w Pakistanie obu naraz). Wykupują od ręki to, co akurat wielcy tego świata rzucą na stragany bez oglądania się na koszty, bo wojna zawsze kosztuje. Pakistan wziął Vipery ze względu na ich właściwości w górach (pułap zawisu powyżej 6000 ma tylko on i Guardian, a Himalaje wysokie są).

Puskal napisał(a):W czym realnie AH-64E jest lepszy od AH-1Z. Ciekawi mnie temat. Poza radarem to na pierwszy rzut oka są to bardzo podobne maszyny jeżeli chodzi o możliwości bojowe (APKWS/Hydra 70/Hellfire).

Kluczowe są środki łączności, bo jeśli nam zaproponują wersję AH-64 bez możliwości łączenia się/kierowania dronami to niech sobie w buty wsadzą taką ofertę. Drony teraz każdy ma i zastępują one śmigłowce obserwacyjno-rozpoznawcze pokroju OH-58D. Ostatnio coś Boeing przebąkiwał żebyśmy brali AH-64D prosto z półki a w takim przypadku drugie śmigło będzie konieczne do wyszukiwania celów. Obecnie po wycofaniu OH-58D w US Army tę rolę pełni AH-64D z radarem a drugi bez radaru lata obładowany uzbrojeniem. Z tym, że oni mają Apache na pęczki, więc kto bogatemu zabroni. Ale nawet Amerykanie widzą, że to zbytnia rozrzutność dlatego przy Guardianie mają latać drony.

Tyle od "gazetowego" piszącego na zlecenie... :roll:
net_sailor

Postprzez HK1885 » piątek, 18 marca 2016, 09:05

net_sailor napisał(a):Tyle od "gazetowego" piszącego na zlecenie...

A kto czyta prasę specjalistyczną poza gastką hobbystów? :mrgreen:
I jaki wpływ na podejmowanie decyzji mają hobbyści? :mrgreen:

Opinię publiczną urabiają Onety, Gazety i tym podobne media. A one napiszą to co trzeba.
Poza tym - jaki sens mają takie dywagacje? Zakupy uzbrojenia to kwestie polityczne, a konkretne parametry sprzętu mają mocno drugoplanowe znaczenie.

net_sailor napisał(a):Ostatnio coś Boeing przebąkiwał żebyśmy brali AH-64D prosto z półki

Więc skoro dyskusja toczy się teraz o Viperach to znaczy, że Boeing za słabo puszował i nie dotarł z kasą gdzie trzeba...
HK1885

Postprzez merlin_PL » piątek, 18 marca 2016, 09:16

A ja z niecierpliwością przeczytam jaka będzie potencjalna skuteczność tych wszystkich śmigłowców szturmowych w realiach środkowoeuropejskiego teatru działań wojennych gdzie potencjalny przeciwnik będzie dysponował o wiele bardziej nowoczesnymi systemami obrony przeciwlotniczej niż te dotychczas spotykane w Iraku i Afganistanie, czy Syrii.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez HK1885 » piątek, 18 marca 2016, 09:25

merlin_PL napisał(a):A ja z niecierpliwością przeczytam jaka będzie potencjalna skuteczność tych wszystkich śmigłowców szturmowych w realiach środkowoeuropejskiego teatru działań wojennych gdzie potencjalny przeciwnik będzie dysponował o wiele bardziej nowoczesnymi systemami obrony przeciwlotniczej

Nie bądź złośliwy... ;o)

merlin_PL napisał(a):niż te dotychczas spotykane w Iraku i Afganistanie, czy Syrii.

A pomyślałeś może, że szykujemy kolejny korpus ekspedycyjny na następną kolonialną wojenkę? :mrgreen:
HK1885

Postprzez net_sailor » piątek, 18 marca 2016, 09:32

HK1886 napisał(a):Opinię publiczną urabiają Onety, Gazety i tym podobne media. A one napiszą to co trzeba.

Zakup uzbrojenia to nie konkurs piękności. Publika nie ma tu nic do powiedzenia (no poza jednym państwem na świecie gdzie jest demokracja przez duże "D"). Większość łyka bez zastanowienia to co im się poda w TV. Wystarczy 1000x powtórzyć hasło o "polskich zakładach produkujących śmigłowce", mające z prawdą tyle wspólnego co "polskie obozy koncentracyjne".
HK1886 napisał(a):Zakupy uzbrojenia to kwestie polityczne, a konkretne parametry sprzętu mają mocno drugoplanowe znaczenie.

Ostatnio faktycznie przestały się liczyć potrzeby armii.
HK1886 napisał(a):Więc skoro dyskusja toczy się teraz o Viperach to znaczy, że Boeing za słabo puszował i nie dotarł z kasą gdzie trzeba...

Na razie to tylko szum medialny, chęć zwrócenia na siebie uwagi.
merlin_PL napisał(a):A ja z niecierpliwością przeczytam jaka będzie potencjalna skuteczność tych wszystkich śmigłowców szturmowych w realiach środkowoeuropejskiego teatru działań wojennych gdzie potencjalny przeciwnik będzie dysponował o wiele bardziej nowoczesnymi systemami obrony przeciwlotniczej niż te dotychczas spotykane w Iraku i Afganistanie, czy Syrii.

Szczerze? Wolałbym tę kasę ze śmigłowców szturmowych wydać na nowe samoloty bojowe lub artylerię.
net_sailor

Postprzez HK1885 » piątek, 18 marca 2016, 09:51

net_sailor napisał(a):Większość łyka bez zastanowienia to co im się poda w TV. Wystarczy 1000x powtórzyć hasło o "polskich zakładach produkujących śmigłowce", mające z prawdą tyle wspólnego co "polskie obozy koncentracyjne".

No własnie o to mi chodzi...

Rząd może kupować uzbrojenie racjonalnie, rząd może kupować uzbrojenie wyrzucając publiczną kasę w błoto.
I tym właśnie zajmą się media, a miejscowa ludożerka będzie zadowolona albo będzie chodzić z nowymi transparentami. :mrgreen:

Garstka ludzi, którzy mają jakąś tam orientację w temacie będzie sobie dyskutować w prasie specjalistycznej, której nikt nie czyta, paru gości tutaj i kilka firm tam wypasie się na kontrakcie niemiłosiernie, a wojskowi - jak będzie trzeba - napiszą specyfikację pod konkretny typ maszyny. :mrgreen:

net_sailor napisał(a):Ostatnio faktycznie przestały się liczyć potrzeby armii.

Te potrzeby zmienne są bardzo, co rząd to nowa koncepcja...
A póki co jeden generał na tysiąc żołnierzy. :mrgreen:
HK1885

Postprzez merlin_PL » piątek, 18 marca 2016, 11:26

Wybór amerykańskiego śmigłowca skutecznie udobruchałby amerykańskich senatorów zaniepokojonych załamywaniem się instytucji demokratycznych w Polsce . W końcu taka kasa nie w kij dmuchał.Jakoś protestów przeciw braku demokracji w Arabii Saudyjskiej nie widzę. Więc jak u nich kupujesz jest OK .

HK1886 napisał(a):
merlin_PL napisał(a):A ja z niecierpliwością przeczytam jaka będzie potencjalna skuteczność tych wszystkich śmigłowców szturmowych w realiach środkowoeuropejskiego teatru działań wojennych gdzie potencjalny przeciwnik będzie dysponował o wiele bardziej nowoczesnymi systemami obrony przeciwlotniczej

Nie bądź złośliwy... ;o)

Nie jestem , no może trochę . Zwyczajnie w tej prasie specjalistycznej , która czyta mało osób któryś raz z rzędu pojawiły się ostrożne obawy , że niezależnie od tego jaki typ śmigłowca szturmowego kupimy jego możliwości walki w obliczu wielowarstwowej nowoczesnej obrony przeciwlotniczej zwłaszcza państwa , które cały czas w tej dziedziny notuje rozwój mogą być przynajmniej mocno ograniczone.
No a generałowie maja to do siebie ,ze zwykle szykują się do wojny , która już była , a nie ta która będzie.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Slash » piątek, 18 marca 2016, 14:03

Na ten moment licytowanie się o systemy wyposażenia poszczególnych typów to trochę jak konfrontacje fanów BMW i VW ;o)
Wiem, że niektórych możę tv republika przerazić, ale proponuję posłuchać Bartosiaka, tak od 8:20 mniej więcej.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=itdsxSwuhvk#t=8m20s[/youtube]
Slash

Postprzez Puskal » piątek, 18 marca 2016, 14:15

Slash napisał(a):Na ten moment licytowanie się o systemy wyposażenia poszczególnych typów to trochę jak konfrontacje fanów BMW i VW ;o)
Wiem, że niektórych możę tv republika przerazić, ale proponuję posłuchać Bartosiaka, tak od 8:20 mniej więcej.]

Bartosiak jest akurat bardzo ok.
Puskal

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste