Bf 109F-4 Hasegawa 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109F-4 Hasegawa 1:48

Postprzez Ripper1 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 11:49

Ripper1 napisał(a):tak wygląda góra po zdjęciu folii:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

największy problem jest z lotkami ale producent to przewidział i ( przynajmniej w moim zestawie ) dał 2 sztuki.
Nity są tak delikatne, że teraz naprawdę trzeba będzie uważać i kłaść farbę baaaaaaardzo cieniutko żeby coś z tego cuda było widoczne na gotowym modelu. Ano pożyjemy zobaczymy :->
Ripper1

Reklama

Postprzez Ripper1 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 11:51

Ripper1 napisał(a):Tak prezentuje sie model prawie skończony. Pozostały jeszcze niektóre linie oraz panele inspekcyjne ale to detale.

Obrazek

jeżeli ma się to komuś przydać to sprawdza sie stara zasada - najpierw przymierz potem nakładaj. W kilku wypadkach linie nitowania mijają się z liniami podziału modelu i nie trzeba się bać dzielenia zwłaszcza dużych powierzchni, znacznie łatwiej jest to wszystko wtedy spasować zwłaszcza, że folia przesuwa się po modelu znacznie lepiej niż normalna kalka. Trzeba też cierpliwości i nakładania niektórych elementów dopiero po wyschnięciu poprzednich i usunięciu z nich folii zabezpieczającej bo może się zdarzyć, że nałoży się kolejny element na inną folię i potem zdejmie z nią nity. No cóż nie uniknąłem błędów ale teraz będę mądrzejszy, zobaczę co wyjdzie z tego wszystkiego po malowaniu ale jak na razie jestem bardzo zadowolony z efektu.

cdn...
Ripper1

Postprzez Ripper1 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 11:59

Ripper1 napisał(a):położone wstępne cieniowanie

Obrazek

Obrazek

chyba za ciemne :roll:

i kolor RLM 04

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No niestety, w trakcie malowania użyłem taśmy maskującej i przy jej usuwaniu okazało sie że bardzo wiele nitów na niej pozostało. Stawia to pod znakiem zapytania sens wykorzystywania tej metody chyba żeby to po położeniu jakoś zabezpieczyć o czym niestety producent nie informuje.

cdn...
Ripper1

Postprzez Ripper1 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 12:03

Ripper1 napisał(a):Żółty zamaskowany i naniesione cieniowanie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jest i jakiś tam zbiornik skoro jest już instalacja paliwowa

Obrazek

dzięki temu, że zestaw nitów zawierał trochę materiałów zapasowych, udało mi się odtworzyć większość nitów zerwanych przez taśmę maskującą.

cdn...
Ripper1

Postprzez Ripper1 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 12:08

Ripper1 napisał(a):Mam nadzieję, że nity wzmocnione kryjącą je warstwą farby pozostaną po zdjęciu taśmy - teraz i tak właściwie nic mi innego nie pozostało jak nadzieja.
Prace trwają, położony pierwszy kolor kamuflażu hm właściwie to drugi jeżeli liczyć żółty:

Obrazek

Obrazek

oraz jak widać pomalowane i zabezpieczone wnęki podwozia i klapy. Po odczekaniu kilku godzin położyłem też trzeci kolor

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nity są widoczne ale są tak delikatne, że na zdjąciach nie będzie ich widać

cdn...
Ripper1

Postprzez Ripper1 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 12:10

Ripper1 napisał(a):Bf 110G-4 skończony czas wrócić do tematu sto dziewiątki. Przy okazji zmieniłem wrzutkę ponieważ jak zauważyłem z Fotoszok.pl poznikały wszystkie fotki a więc ostrzegam wszystkich przed tą stroną.

Pomalowany model oczekuje na kalki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mam nadzieję, że te zdjęcia nie znikną :evil:

Przepraszam za trochę zamieszania ale chciałem uzupełnić zdjęcia które przez fotoszoka zostały usunięte
Ripper1

Postprzez Ripper1 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 12:14

Kendzior napisał(a):Cześć,

Tak patrzę na zdjęcia tego samolotu i Twojego modelu i nie wiem, czy ten mottling nie jest zbyt wyrazisty. Na fotografiach plamki wydają się większe, bardziej rozmyte i o nieregularnych kształtach. Jakby w tym stylu.

Obrazek
Tak, jakby kamuflaż uległ przetarciu.

Instrukcja Hasegawy nie wydaje się zbyt wiernie naśladować pierwowzór, moim zdaniem.
A jak nity? Widać cokolwiek?

Pozdrawiam
Hubert

Obrazek

Obrazek

może masz rację ale liczę, że w ciągu dalszych prac nad modelem plamy te zostaną trochę rozmyte. Jeżeli chodzi o instrukcję Hasegawy to podaje ona malowanie zupełnie innego samolotu - na pewno nie F-4. Jeżeli chodzi o nity to tak są widoczne chociaż nie wszędzie udało mi się zachować cienką warstwę farby ale liczę, że nauka nie pójdzie w las. Nity wyglądają genialnie i napewno są w skali nie to co robione kółkami. Myślę, że we wszystkich modelach które będę budował a do których HGW produkuje zestawy nitów będę je wykorzystywał.
Ripper1

Postprzez gzt » niedziela, 3 kwietnia 2016, 12:58

Ladnie sie prezentuje jak dla mnie. A tak ogladajac zdjecia mam jedno pytanie: czemu kleiles smiglo przed malowaniem ?
Wydqje mi sie ze duzo latwiej jest to zrobic na koncu skladania , juz po malowaniu i wykonczeniu kadluba.

Osobiscielubie ten moment kiedy calosc jest juz pomalowana i dokladam drobne detale wykanczajace - malowanie sprawia mi chyba najwieksza przyjemnosc . Pozdrawiam
Grzegorz
gzt

Postprzez Ripper1 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 13:51

gzt napisał(a):Ladnie sie prezentuje jak dla mnie. A tak ogladajac zdjecia mam jedno pytanie: czemu kleiles smiglo przed malowaniem ?
Wydqje mi sie ze duzo latwiej jest to zrobic na koncu skladania , juz po malowaniu i wykonczeniu kadluba.

Osobiscielubie ten moment kiedy calosc jest juz pomalowana i dokladam drobne detale wykanczajace - malowanie sprawia mi chyba najwieksza przyjemnosc . Pozdrawiam

Śmigło kleiłem wcześniej dlatego, że hase zrobiła je jako element ruchomy ale wykorzystanie tego możliwe jest jedynie przed doklejeniem klap osłony silnika
Ripper1

Postprzez gzt » niedziela, 3 kwietnia 2016, 14:06

Lana bestia. Bardzo mi sie podoba i juz wyjalem z szafy Hasegawe :-)
Grzegorz
gzt

Postprzez Ripper1 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 15:08

Wie ktoś może czy pod czerwonym sercem był napis "Karaya" czy go nie było? Na zdjęciach niewiele widać ale takowy napis pojawia sie na rysunkach chociażby tym

Obrazek
Ripper1

Postprzez Marin » niedziela, 3 kwietnia 2016, 18:05

Witaj Ripper. świetny temat. W planach tez mam mesia. Co do nitów niezłą miałeś przeprawę. Gratuluję wytrwałości. Motling faktycznie chyba zbyt wyrazisty.
Ostatnio edytowano niedziela, 3 kwietnia 2016, 18:14 przez Marin, łącznie edytowano 1 raz
Marin

Postprzez Marin » niedziela, 3 kwietnia 2016, 18:06

post usunięty
Marin

Postprzez Ripper1 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 19:20

Kalki położone. Bardzo się obawiałem tego etapu ponieważ model wyprodukowany w 1991 roku zakupiony w 1992 a więc prawie 25 lat ale tu ukłon w stronę Hasegawy - kalki przetrwały i tylko w kilku miejscach bardzo błyszczy podkład ale może to zlikwiduję brudzeniem i lakierem matowym. Serce na razie bez napisu który odciąłem ponieważ nie jestem pewien czy takowy był na tym samolocie czy dopiero w późniejszych malowaniach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no teraz trzeba go trochę "utyrać" i zamaskować niektóre błędy :twisted:
Ripper1

Postprzez Adam » niedziela, 3 kwietnia 2016, 19:27

Malowanie podoba się.

Adam.