Witajcie!!
Dziękuję za odpowiedzi i postaram się wyjaśnić kilka spraw.
piotr dmitruk napisał(a):Bardzo mi się wszystko podoba, z wyjątkiem wycieraczek, wyglądają jak nie z tej bajki. [...]
Wycieraczki chciałem użyć z zestawy AcuStion ale ich krzywiznę te skośnookie deboki wzięły chyba z jakiegoś malucha albo mangowozu, bo nie mają nic wspólnego z krzywizną szyby w Galardynce

Jakby to był steryn, to bym na ciepło dogiął tak, żeby pasowały. Niestety nawet spiłowanie nie wchodziło w grę, bo różnica była zbyt wielka.
Dla zainteresowanych warsztatem tutaj jest
linka.
portalus napisał(a):Znam, widziałem.
Jak dla mnie OK. poza kilkoma detalami:
- kolorystyka wnętrza odrobinę kontrowersyjna ale to rzecz gustu
- rury wydechowe to bym zrobił albo delikatnie wyoblone albo cienkościenne tak jak w oryginalnej SL – Twoje wyglądają jak grubościenna rura ścięta pod skosem
- koła- za bardzo się na nich wyżyłeś i przez to zatraciły wyrazistość rysunku
Co jest natomiast fajne – bardzo fajne – to lakier, zarówno odcień koloru jak i wykończenie.
Rury wydechowe zrobione są z kurki fi4x0,5 ze stali nierdzewnej. Niestety dostępność materiałów (a raczej niemożność zdobycia innego) zmusiła mnie do zastosowania tak grubej ścianki. Jednakże wydaje mi się, że taka masywność wydechów nie przeszkadza

Wyoblenie krawędzi było problematyczne (podjąłem prób zrobienia tego), ponieważ rury nie są ścięte prostopadle, ale pod kątem tak żeby pasowały do krzywizny tyłu samochodu. Twardość stali była tutaj również problemem - trudno się obrabia stal nierdzewną "domowymi metodami".
Koła... bardzo "ucieszyły" mnie jamki skurczowe na nich

Szpachla szpachla i jeszcze szlifowanko... Potem się farba zważyła... i znowu szlifowanko... i oto jest efekt

TomekWnęk napisał(a):Wygląda jakby szyby świateł i wnętrze były takie jak w zestawie. [...] tylko te 'rurki' są inne. Szyby świateł z tego co pamiętam pasowały bardzo ładnie. Jak rzeźbiłeś te drobne łukowate rowki?
Może trochę przesadziłem ze stwierdzeniem, że całe światła zrobiłem od podstaw. Szkło pasowało idealnie (jest z zestawu). Oprawy czarne również są z zestawu. Dorobiłem cały środek. do reflektorów, ponieważ to co Fujimi zrobiło nijak nie chciało się nawet zmieścić w oprawie, a wyglądało jak kawałek plastiku, który leżał zbyt blisko palnika gazowego.

(foto z warsztatu)
TomekWnęk napisał(a):Mors napisał(a):Pasy na boku,
Rozumiem że to wersja superleggera, ale reszta się mi nie zgadza, o co chodzi?
Nie to nie jest Superleggera - tam pasy są matowe i z napisem. To jest Gallardynka by Mors. Zrobiłem sobie mały mix kilku wersji. Od początku założenie było takie, że ma to być ładne Lambo i chcę się dobrze bawić przy jego budowie. Tak więc wziąłem trochę tego i tamtego i poskładałem to do przysłowiowej "kupy". Wydaje mi się, że wynik jest całkiem przyzwoity

TomekWnęk napisał(a):Mors napisał(a):Siatki w otwory źle spasowane
Racja. Jak je wklejałeś? Jakieś ramki, wzmocnienia?
Zrobiłem taki numer. Pomalowałem wnęki i siatki na docelowy kolor. Potem wsadzałem siatkę na miejsce, żeby się trzymała w pozycji docelowej przynajmniej jedną stroną. Potem delikatnie kropelka CA przy pomocy druciku 0,3mm w miejscach gdzie dobrze leżała, doginanie do odpowiedniej pozycji i CA punktowo, żeby nadać jej odpowiedni kształt i pozycję. Jak wyschło to dookoła zalewałem CA tym samym drucikiem od tyłu. Na koniec gdzie trzeba było poprawki farbą, żeby się nie świeciło

TomekWnęk napisał(a):Podoba mi się kolor taki delikatny metalik, co to za farba?
Farba samochodowa - tylko tym maluję kasty od długiego czasu. To jest farba z palety Lamborghini Pomarańczowy Arancio Borealis Effect (nie pamiętam numeru, ale jest tylko jedna taka). koszt 30zł za 100ml