Gallardo Sportec by Mors - Fujimi 1:24

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Gallardo Sportec by Mors - Fujimi 1:24

Postprzez Mors » niedziela, 27 września 2009, 17:29

Witajcie!!

Jak pamiętacie byłem laureatem pierwszej edycji WR. Tak się złożyło, że niedługo po zakończeniu WR II udało mi się ukończyć Gallardo, które wygrałem wówczas. :)

Relacja z warsztatu była prowadzona na innym forum, ale zapewne większość z Was tam też zagląda. :)

Jestem zadowolony z:
- Światła przednie od postaw,
- Wnętrze,
- Lakier i polerka,
- Pasy na boku,
- Carbon na dachu i spojlerze nie zareagował z lakierem bezbarwnym mimo, że nie zachowałem procedur bezpieczeństwa (odstępy czasowe między warstwami).
Nie jestem zadowolony z:
- Błąd z CA przy klejeniu napisu "Lamborghini" - głupek ze mnie,

Zestaw Fujimi:
- Złe spasowanie tyłu - musiałem zmusić kaste, żeby się przyzwoicie zeszła z podwoziem, a i tak nie wyszło idealnie.

Zestaw AcuStion - BEZNADZIEJA:
- Siatki w otwory źle spasowane,
- Kompletny brak opisu co do czego ma być użyte,
- Wycieraczki mają krzywiznę zupełnie inną niż szyba - nie da się w ogóle ich użyć przez to,
- Lustra do lusterek bocznych za małe.

Fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Światło przednie:
Obrazek

Miłego oglądania. Mam nadzieję, że zabardzo go nie spaprałem :razz: Czekam na opinie :cool:

Pozdrawiam

Mors
Warsztat:
Gundam Unicorn 1:100
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Reklama

Re: Gallardo Sportec by Mors

Postprzez Bartek.X » niedziela, 27 września 2009, 18:07

Super "Gal"! Ja osobiście zmieniłbym tylko felgi :twisted: , ale to rzecz gustu, a o tym się nie dyskutuje. Kolorek świetny! Jeśli da się zrobić więcej fotek wnętrza z bliska (lub ściągnąć kastę i pstryknąć parę), bo wygląda bardzo interesująco :mrgreen: . Byłbym wdzięczny! Piękny model. Gratuluję! 8-)
Bartek.X

Postprzez Mr. Headshok » niedziela, 27 września 2009, 18:15

Mors napisał(a):Zestaw AcuStion - BEZNADZIEJA:
- Siatki w otwory źle spasowane,
- Kompletny brak opisu co do czego ma być użyte,
- Wycieraczki mają krzywiznę zupełnie inną niż szyba - nie da się w ogóle ich użyć przez to,

Rzeczywiście, blachy Acustion jakością wykonania i spasowaniem nie grzeszą, a i ilość elementów też nie powala.

Model ładny, podoba mi się.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 27 września 2009, 18:17

Bardzo mi się wszystko podoba, z wyjątkiem wycieraczek, wyglądają jak nie z tej bajki.
Przykro trochę, że warsztat zdecydowałeś się wynieść do innej piaskownicy i pozbawiłeś nas przyjemności oglądania powstawania modelu, czyli tego co modelarze lubią najbardziej (nie śledzę innych forów :-/ )
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mr. Headshok » niedziela, 27 września 2009, 18:22

piotr dmitruk napisał(a):...Przykro trochę, że warsztat zdecydowałeś się wynieść do innej piaskownicy i pozbawiłeś nas przyjemności oglądania powstawania modelu, czyli tego co modelarze lubią najbardziej (nie śledzę innych forów :-/ )

No, racja...!!!
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 27 września 2009, 18:37

Bardzo ładnie wygląda, też się czaje na Gallardo ale mam nadzieję, że w końcu wypuszczą LP560-4 ;o)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez portalus » poniedziałek, 28 września 2009, 08:42

Znam, widziałem.
Jak dla mnie OK. poza kilkoma detalami:
- kolorystyka wnętrza odrobinę kontrowersyjna ale to rzecz gustu
- rury wydechowe to bym zrobił albo delikatnie wyoblone albo cienkościenne tak jak w oryginalnej SL – Twoje wyglądają jak grubościenna rura ścięta pod skosem
- koła- za bardzo się na nich wyżyłeś i przez to zatraciły wyrazistość rysunku
Co jest natomiast fajne – bardzo fajne – to lakier, zarówno odcień koloru jak i wykończenie.
portalus

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 28 września 2009, 09:13

Mors napisał(a):Relacja z warsztatu była prowadzona na innym forum, ale zapewne większość z Was tam też zagląda.
Nie zagląda.
Mors napisał(a):- Światła przednie od postaw,
Po co? Wygląda jakby szyby świateł i wnętrze były takie jak w zestawie. Obrazek
tylko te 'rurki' są inne. Szyby świateł z tego co pamiętam pasowały bardzo ładnie. Jak rzeźbiłeś te drobne łukowate rowki?
Mors napisał(a):Pasy na boku,
Rozumiem że to wersja superleggera, ale reszta się mi nie zgadza, o co chodzi?
Mors napisał(a):Siatki w otwory źle spasowane
Racja. Jak je wklejałeś? Jakieś ramki, wzmocnienia?
Mors napisał(a):- Kompletny brak opisu co do czego ma być użyte,
Fakt, dlatego te elementy zostawiłem z zestawu fujimi.
Maciek napisał o kołach. Co się z nimi stało, że pogubiły ostre krawędzie charakterystycznych kółek/otworów?
Rury wydechowe mają za grube ścianki, domyślam sie że robiłeś je z czegoś innego niż części z zestawu, z czego?
Podoba mi się kolor taki delikatny metalik, co to za farba?
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez Mors » poniedziałek, 28 września 2009, 16:39

Witajcie!!

Dziękuję za odpowiedzi i postaram się wyjaśnić kilka spraw.

piotr dmitruk napisał(a):Bardzo mi się wszystko podoba, z wyjątkiem wycieraczek, wyglądają jak nie z tej bajki. [...]

Wycieraczki chciałem użyć z zestawy AcuStion ale ich krzywiznę te skośnookie deboki wzięły chyba z jakiegoś malucha albo mangowozu, bo nie mają nic wspólnego z krzywizną szyby w Galardynce :( Jakby to był steryn, to bym na ciepło dogiął tak, żeby pasowały. Niestety nawet spiłowanie nie wchodziło w grę, bo różnica była zbyt wielka.

Dla zainteresowanych warsztatem tutaj jest linka.

portalus napisał(a):Znam, widziałem.
Jak dla mnie OK. poza kilkoma detalami:
- kolorystyka wnętrza odrobinę kontrowersyjna ale to rzecz gustu
- rury wydechowe to bym zrobił albo delikatnie wyoblone albo cienkościenne tak jak w oryginalnej SL – Twoje wyglądają jak grubościenna rura ścięta pod skosem
- koła- za bardzo się na nich wyżyłeś i przez to zatraciły wyrazistość rysunku
Co jest natomiast fajne – bardzo fajne – to lakier, zarówno odcień koloru jak i wykończenie.

Rury wydechowe zrobione są z kurki fi4x0,5 ze stali nierdzewnej. Niestety dostępność materiałów (a raczej niemożność zdobycia innego) zmusiła mnie do zastosowania tak grubej ścianki. Jednakże wydaje mi się, że taka masywność wydechów nie przeszkadza :) Wyoblenie krawędzi było problematyczne (podjąłem prób zrobienia tego), ponieważ rury nie są ścięte prostopadle, ale pod kątem tak żeby pasowały do krzywizny tyłu samochodu. Twardość stali była tutaj również problemem - trudno się obrabia stal nierdzewną "domowymi metodami".

Koła... bardzo "ucieszyły" mnie jamki skurczowe na nich :twisted: Szpachla szpachla i jeszcze szlifowanko... Potem się farba zważyła... i znowu szlifowanko... i oto jest efekt :(

TomekWnęk napisał(a):Wygląda jakby szyby świateł i wnętrze były takie jak w zestawie. [...] tylko te 'rurki' są inne. Szyby świateł z tego co pamiętam pasowały bardzo ładnie. Jak rzeźbiłeś te drobne łukowate rowki?

Może trochę przesadziłem ze stwierdzeniem, że całe światła zrobiłem od podstaw. Szkło pasowało idealnie (jest z zestawu). Oprawy czarne również są z zestawu. Dorobiłem cały środek. do reflektorów, ponieważ to co Fujimi zrobiło nijak nie chciało się nawet zmieścić w oprawie, a wyglądało jak kawałek plastiku, który leżał zbyt blisko palnika gazowego.
Obrazek
(foto z warsztatu)

TomekWnęk napisał(a):
Mors napisał(a):Pasy na boku,
Rozumiem że to wersja superleggera, ale reszta się mi nie zgadza, o co chodzi?

Nie to nie jest Superleggera - tam pasy są matowe i z napisem. To jest Gallardynka by Mors. Zrobiłem sobie mały mix kilku wersji. Od początku założenie było takie, że ma to być ładne Lambo i chcę się dobrze bawić przy jego budowie. Tak więc wziąłem trochę tego i tamtego i poskładałem to do przysłowiowej "kupy". Wydaje mi się, że wynik jest całkiem przyzwoity :)

TomekWnęk napisał(a):
Mors napisał(a):Siatki w otwory źle spasowane
Racja. Jak je wklejałeś? Jakieś ramki, wzmocnienia?

Zrobiłem taki numer. Pomalowałem wnęki i siatki na docelowy kolor. Potem wsadzałem siatkę na miejsce, żeby się trzymała w pozycji docelowej przynajmniej jedną stroną. Potem delikatnie kropelka CA przy pomocy druciku 0,3mm w miejscach gdzie dobrze leżała, doginanie do odpowiedniej pozycji i CA punktowo, żeby nadać jej odpowiedni kształt i pozycję. Jak wyschło to dookoła zalewałem CA tym samym drucikiem od tyłu. Na koniec gdzie trzeba było poprawki farbą, żeby się nie świeciło :)

TomekWnęk napisał(a):Podoba mi się kolor taki delikatny metalik, co to za farba?

Farba samochodowa - tylko tym maluję kasty od długiego czasu. To jest farba z palety Lamborghini Pomarańczowy Arancio Borealis Effect (nie pamiętam numeru, ale jest tylko jedna taka). koszt 30zł za 100ml :)
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Postprzez Nomad_fsoak » poniedziałek, 28 września 2009, 18:24

Mors napisał(a):Farba samochodowa - tylko tym maluję kasty od długiego czasu. To jest farba z palety Lamborghini Pomarańczowy Arancio Borealis Effect (nie pamiętam numeru, ale jest tylko jedna taka). koszt 30zł za 100ml :)

PPG, Paint Code: 905385
RM (BASF), Code: L0E2
Glasurit, Code: AD5521 + AE5520
Spies-Hecker (DuPont), Code: 742887

Kod wg. BASF'a jest też chyba oryginalnym oznaczeniem z palety Lambo.

A tak z ciekawości: zamawiałeś w sprayu czy tak jak oryginał 2-warstwy (żółto-pomarańczowa baza + perła) i na to klar ?

Przymierzam się do tego koloru przy podwójnej budowie Nissana 300zx TT (jeden właśnie pomarańcz Lambo albo Ford, a drugi kawasaki green).
Pozdrawiam, Andrzej Mościński.
Nomad_fsoak

Postprzez Tommy » poniedziałek, 28 września 2009, 18:34

Ładne pasy na boku, w światłach są soczewki? Jeśli tak to gdzie można takie dostać?
nicotine, valium, vicodin, marijuana, ecstacy and alcohol
Obrazek
Tommy

Postprzez Mors » poniedziałek, 28 września 2009, 18:38

Nomad_fsoak napisał(a):PPG, Paint Code: 905385
RM (BASF), Code: L0E2
Glasurit, Code: AD5521 + AE5520
Spies-Hecker (DuPont), Code: 742887

Kod wg. BASF'a jest też chyba oryginalnym oznaczeniem z palety Lambo.

michał.s Możesz uzupełnić info w galerii jeżeli chcesz :)

Nomad_fsoak napisał(a):A tak z ciekawości: zamawiałeś w sprayu czy tak jak oryginał 2-warstwy (żółto-pomarańczowa baza + perła) i na to klar ? [...]

Oryginalna farba 2-warstwy (żółto-pomarańczowa baza + perła w jednym) i na to klar + utwardzacz. Maluję aero, więc zakupy spray'ów są bez sensu.

Tommy napisał(a):Ładne pasy na boku, w światłach są soczewki? Jeśli tak to gdzie można takie dostać?

Soczewki są "home made"

Obrazek
Frezy kulowe na Dremelu.
Obrazek
ramka na zapalniczce i w otwory. Potem odciąłem i szlifowanko aż zostało to co miało zostać.

Pozdrawiam

Mors

P.S.
Nomad_fsoak napisał(a):Przymierzam się do tego koloru przy podwójnej budowie Nissana 300zx TT (jeden właśnie pomarańcz Lambo albo Ford, a drugi kawasaki green).

Czekam na warsztat i galerię.
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez TomekWnęk » wtorek, 29 września 2009, 07:53

Mors napisał(a):Może trochę przesadziłem ze stwierdzeniem, że całe światła zrobiłem od podstaw. Szkło pasowało idealnie (jest z zestawu). Oprawy czarne również są z zestawu. Dorobiłem cały środek. do reflektorów, ponieważ to co Fujimi zrobiło nijak nie chciało się nawet zmieścić w oprawie, a wyglądało jak kawałek plastiku, który leżał zbyt blisko palnika gazowego.
A to zmienia postać rzeczy. Zastanawiałem się jak zrobiłeś te czarne elementy.
W takim razie małe "ale" do Twoich modyfikacji. W elemencie fujimi "rurka" nad kierunkowskazem jest od góry wycięta, podobnie jak w oryginale. Ty zrobiłeś pełną.
A z soczewkami ciekawy pomysł.
TomekWnęk

Postprzez Mors » wtorek, 29 września 2009, 09:47

TomekWnęk napisał(a):[...]W takim razie małe "ale" do Twoich modyfikacji. W elemencie fujimi "rurka" nad kierunkowskazem jest od góry wycięta, podobnie jak w oryginale. Ty zrobiłeś pełną.[...]

Tomku... a czy moja wersja wygląda źle?? :)

Wiedziałem, że się do tego przyczepicie... Tomku materiał nie pozwolił mi na dokładnie odwzorowanie oryginału (nierdzewka jest twarda i trudno się ją obrabia w domowych warunkach) to po pierwsze. A po drugie uznałem, że skoro nie trzymam się żadnego konkretnego modelu, to światła przednie też sobie zrobię "by Mors". Wg mnie wyglądają równie dobrze jak oryginalne... a nawet lepiej :) Taki mały "face lifting" :) Chip Foose też często zmienia samochody w swoich projektach nieznacznie... a wyglądają o niebo lepiej :)

Pozdrawiam

Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez TomekWnęk » wtorek, 29 września 2009, 10:03

Mors napisał(a):Tomku... a czy moja wersja wygląda źle??
Ale nie o to tu chodzi. Karoseria z 250gto wyglądała by jeszcze ładniej, choć to już może zbyt daleko idące porównanie ;)
Mors napisał(a):Wiedziałem, że się do tego przyczepicie...
Ha! to jest najlepsze w całej tej zabawie.
TomekWnęk

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli