Niemcy stosowali (nie zawsze) zabezpieczenie krawędzi paneli lub linii nitów gdy pozostawiali powierzchnie bez malowania, czasem była to szpachla lub farba nakładana pędzlem, czasem szpachla i na to cienko farba natryskiem. Czasem wyłącznie natrysk farby na metal.
Zwykle widzi się kolory szare/szarozielone. Czerwona substancja to antykorozyjna/zabezpieczająca farba do powierzchni drewnianych i stalowych stosowana bardzo szeroko np. także do zamalowywania naklejonych pasków taśmy czy róznych łatek. Ja nie kojarzę natrysku tej czerwonej substancji na blachę, zwykle wygląda jak nakładana pędzlem ale nie jest wykluczone, że gdzieś takie coś funkcjonowało.
W końcu tak naprawdę wiemy bardzo niewiele o kolorystyce ostatnich 109 czego dowodzą ostatnie informacje o stosowaniu farb serii 8x a przy każdym nowym kolorowym zdjęciu czy dobrze zachowanym wykopku wszyscy się dziwią bo znów teoria rozmija się z praktyką.
Co do modelu to fajny bardzo, chociaż gdzieś w mojej wyobraźni on wyglądałby troszkę inaczej co nie znaczy że lepiej czy gorzej. Ale to nie na teraz.
ps - o ciemnozielonych krzyżach to chyba ja Ci pisałem.