Lockheed PV-1 Ventura Revell 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Lockheed PV-1 Ventura Revell 1/48

Postprzez Adas' » wtorek, 7 czerwca 2016, 09:17

A mi sie bardzo wszystko podobalo do momentu gdzie zrobiles biedronke, wtedy zrobil sie troche dziwny(?), ale jak widze te zdrapki... Serio, byl tak nieprawdopodobnie fajny, a jak zobaczylem pierwsze zdjecie odrapanego to zrobilo mi sie smutno... Co mnie strasznie dziwi, wydawalo mi sie ze masz wszystko przemyslane i pomyslane, a te odpryski wygladaja jak zrobione gdziekolwiek aby byly. Przedobzyles. Ale moze to tylko ja...
Adas'

Reklama

Postprzez karambolis8 » wtorek, 7 czerwca 2016, 14:35

Dla mnie biedronka olejna OK, ale po odpryskach też naszedł mnie smutek :(
karambolis8

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 7 czerwca 2016, 20:08

Nie chciałem być pierwszy ale miałem to samo. Przewijanie zdjęcia i fajne, fajne i nagle łeee. Te odrapania faktycznie jakbyś rzadką biedronkę srebrzanką zapisał. Tak z czapy wyszło. Szkoda takiej masy pracy, którą włożyłeś. Przeszlifuj te srebrne plamki papierem 2000 może zejdzie bez uszczerbku
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez CeCha » środa, 8 czerwca 2016, 09:13

Adam: Na Fiestę nie wybieram się, niestety... zbyt dużo na ten weekend mam zaplanowane.

Adas’, karambolis8, Mariusz Jarzyna ze Szczec: Czyli, Panowie, jak to się mówi „dobrze żarło i zdechło na samym końcu”. :D

Niestety, trudno się z Wami nie zgodzić... nie miałem szczegółowego planu, a jak widać, pójście na żywioł czasami może wyprowadzić człowieka na manowce. Na drugi dzień też miałem podobne odczucia co Wy. Inna sprawa, że na tym granatowym kolorze srebrny odprysk wychodzi zbyt kontrastowy... trzeba by go delikatnie przytłumić.

Za radą Mariusza spróbowałem delikatnie potraktować je papierem ściernym – na razie tylko na dziobie. Zeszło bez większego problemu - więc dzisiaj czeka mnie noc szlifowania ;o) . Potem zobaczymy – plan jest taki, żeby namalować odpryski w mniejszej ilości, ale w bardziej przemyślanych miejscach. Co z tego wyjdzie – to się okaże.

Co z łopatami śmigieł? Zostawić tak jak jest, czy też do poprawki? Jak sądzicie?

Dziękuję Panowie za pomoc.
Salute,
Cezary

"Macie racje, ale musze mieć tę płynną szpachlę, po prostu nie usnę, póki jej nie kupię..."
CeCha

Postprzez karambolis8 » środa, 8 czerwca 2016, 11:52

Śmigła powinny najbardziej obłazić z farby przy samych końcach, a najmniej przy piaście - ze względu na różnice prędkości liniowej. Ale dla mnie wyglądają dobrze :)
karambolis8

Postprzez Aleksander » środa, 8 czerwca 2016, 19:10

Śmigła wyglądają dobrze, ale... na postoju. Będzie mi brakowało obracających się śmigieł w bombardującym samolocie - ale już o tym pisaliśmy wcześniej
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Aphar » środa, 8 czerwca 2016, 19:51

Można przyjąć dość karkołomną, następującą tezę: oba silniki są uszkodzone, śmigła stoją nieruchomo, a samolot szybuje. Fakt, że jeden z załogantów nerwowo wygląd przez kopułkę astro tylko potwierdza tę tezę ;o)

O plamkach nie chciałem wcześniej pisać, choć mam takie same odczucia co do góry jak koledzy. Na dole kadłuba nie rzucają się w oczy. Dobrze że wprowadzasz plan awaryjny.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez Darek Trzeciak » poniedziałek, 13 czerwca 2016, 17:10

Czarku jak już uparłeś się na odpryski to weź szarą/niebieską kredkę akwarelową i pokombinuj :mrgreen:
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez CeCha » czwartek, 6 października 2016, 03:14

karambolis8, Aleksander, Aphar: Dziękuję Panowie za głos w dyskusji. Śmigła też delikatnie przetarłem.

Darek Trzeciak: I dokładnie tak zrobiłem, jak napisałeś :)

Obrazek

Obrazek

Hm, nie wiem, czy coś udało mi się poprawić... może jest trochę lepiej, niż poprzednio.
Niemniej jednak nie wygląda to do końca tak, jakbym chciał - mam nadzieję, że na następnym modelu będzie lepiej. Tu już zostawiam.

Pomalowałem linki anteny na kolor stalowy, a imitacje izolatorów na jasno szary.

I - cóż - wydaje mi się, że dojechaliśmy do mety.

Dziękuję wszystkim, którzy uczestniczyli w tej relacji, dziękuję za głosy zarówno pochwały, jak i krytyki. Budowa Ventury sprawiła mi naprawdę niesamowitą frajdę, i mimo tego, że minęły prawie dokładnie trzy lata od jej rozpoczęcia, i że nie wszystko poszło, tak jak chciałem i jak zaplanowałem, cieszę się ogromnie, że doprowadziłem budowę do końca.

A Ventura powoli odlatuje - na razie na jednym tylko silniku... ;o)

Obrazek

Link do galerii: klik
Salute,
Cezary

"Macie racje, ale musze mieć tę płynną szpachlę, po prostu nie usnę, póki jej nie kupię..."
CeCha

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 6 października 2016, 07:27

Sam lepiej bym tego nie zrobił :)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat