PiterATS napisał(a):Jeśli idzie o Sd.AH 116 i inny sprzęt niemiecki, to generalnie od 1942 kolor Panzergrau został zastąpiony Dunkelgelb. Zmiana kamuflażu dotyczyła wszystkiego- od motocykli, po samochody i czołgi.
Jak się później okazało Sd.AH 116 ma za małą nośność jak na moją czwórkę, tak więc przerzucam się na wagon, na którym będzie transportowana z fabryki. Wiem, że wagony transportowe przemalowanie ominęło, jednak chodzi mi o wagon pancerny BP44 lub coś podobnego co będzie jechało przed czołgiem (czołg będzie ostatni w zaprzęgu). Czy takowe maszyny także można potraktować dunkelgrau? Oczywiście ciągle mówię o latach 1944-1945. Szary był PT 16, jednak jest on o wiele za duży. Fajnie mogłoby wyglądać maskowanie szaro-brązowe. Najchętniej wziąłbym BP44, ale w razie potrzeby dam tam coś innego więc jestem otwarty na wszelkie propozycje.
W tym miejscu zaznaczam, że zależy mi na zgodności historycznej i jeżeli pod tym względem popełniam tu jakiś błąd proszę mi go wskazać. Swoją drogą, pisałbym w osobnym wątku ale nie chcę robić zbędnych komplikacji, zwłaszcza, że temat Panzer IV może być jeszcze poruszany. Za pomoc z góry dzięki

Aha, i jeszcze jedna sprawa. Na zdjęciach widać, że na hamulce wylotowe transportowanych czołgów zakładano jakby worki. (nie wiem nawet jak to nazwać) Co to jest i czy można takie coś dokupić do modelu lub ewentualnie zrobić?