Pomoc z malowaniem Panzer IV

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Pomoc z malowaniem Panzer IV

Postprzez Komandor » sobota, 2 lipca 2016, 17:59

Elbelbry napisał(a):W sumie Sandgelb też może być

Nie może. Pz.Kpfw. IV J nie służyły w Afryce. Tylko Dunkelgelb.

Elbelbry napisał(a):Jeszcze takie pytanie, bo kupiłem już Dunkelgelb czy istniały równie jednolite wersje europejskie?

Jednolity Dunkelgelb w 1944, hmmm.....no może, bo zdjęcie tego czołgu z Schurzen Toma to Dunkelgelb jednolity. Na planszach Kolegi GrzeM, chyba nie ma Pz.Kpfw.IV J, no chyba, że te górne, choć Pz.Kpfw.IV J w tym okresie miały inne wydechy ( patrz zdjęcie z Arden powyżej ). Te dolne to na bank nie Pz.Kpfw.IV J, raczej Pz.Kpfw.IV H. 1943, to za wcześnie na wersję Pz.Kpfw.IV J. Zdjecie
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Reklama

Postprzez Elbelbry » niedziela, 3 lipca 2016, 15:02

Komandor napisał(a):Pz.Kpfw.IV J w tym okresie miały inne wydechy ( patrz zdjęcie z Arden powyżej )

To model od Tamiya z ''niepanterowymi" wydechami się nadaje? Jeżeli tak, to malowanie i tak będzie dosyć egzotyczne. Jeżeli nie, to jestem w punkcie wyjścia.
Elbelbry

Postprzez Komandor » niedziela, 3 lipca 2016, 15:48

Elbelbry napisał(a):
Komandor napisał(a):Pz.Kpfw.IV J w tym okresie miały inne wydechy ( patrz zdjęcie z Arden powyżej )

To model od Tamiya z ''niepanterowymi" wydechami się nadaje? Jeżeli tak, to malowanie i tak będzie dosyć egzotyczne. Jeżeli nie, to jestem w punkcie wyjścia.

Tak, jak najbardziej, ale to raczej albo wczesna, albo bardzo późna produkcja. Czyli początek 44', albo luty - kwiecień 45'.
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Elbelbry » czwartek, 7 lipca 2016, 12:05

Ok czyli sam dunkelgelb może być, robię luty-kwiecień 1945 bez "barierko-trzymaczy" po schurzen, teraz kwestia oznaczeń. Jakie? Macie jakieś z tarczą pułku i numerem? Jak się uda i rzeczywiście okażą się matowe, użyję kalkomanii (czy jak to coś nazwać) firmy archer i fajnie by było żeby takowe oznaczenia posiadała. Macie jakieś doświadczenia z takimi naklejkami? Później tylko podczołgówka.
Elbelbry

Postprzez Łukasz_K » piątek, 8 lipca 2016, 12:14

Komandor napisał(a):
Elbelbry napisał(a):W sumie Sandgelb też może być

Nie może. Pz.Kpfw. IV J nie służyły w Afryce. Tylko Dunkelgelb.

Elbelbry napisał(a):Jeszcze takie pytanie, bo kupiłem już Dunkelgelb czy istniały równie jednolite wersje europejskie?

Jednolity Dunkelgelb w 1944, hmmm.....no może, bo zdjęcie tego czołgu z Schurzen Toma to Dunkelgelb jednolity. Na planszach Kolegi GrzeM, chyba nie ma Pz.Kpfw.IV J, no chyba, że te górne, choć Pz.Kpfw.IV J w tym okresie miały inne wydechy ( patrz zdjęcie z Arden powyżej ). Te dolne to na bank nie Pz.Kpfw.IV J, raczej Pz.Kpfw.IV H. 1943, to za wcześnie na wersję Pz.Kpfw.IV J. Zdjecie

:D dlatego wolę składać modele, a nie budować repliki
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Komandor » piątek, 8 lipca 2016, 14:40

astarott napisał(a)::D dlatego wolę składać modele, a nie budować repliki

I to też chwalebne jest i wcale nie złe. ;o)
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Elbelbry » sobota, 9 lipca 2016, 13:25

Komandor napisał(a):

Model chyba też pewną poprawnością historyczną wykazywaćsię musi
Elbelbry

Postprzez Komandor » sobota, 9 lipca 2016, 21:38

Elbelbry napisał(a):
Komandor napisał(a):

Dla mnie to bardzo ważne, ale dla innych..........to Ich hobby i tyle.
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Łukasz_K » poniedziałek, 11 lipca 2016, 11:44

Oczywiście, szanuję ludzi którzy najchętniej użyli by farby zakitranej na strychu u byłego pracownika z zakładu produkującego Panzery, to ich pasja i wszystko ok. Ja czerpię frajdę jak model wyjdzie schludnie ale jeżeli ΔE lakieru będzie inna niż w oryginale to jest to dla mnie kwestia mało istotna. Tak samo z wersją danego pojazdu i jego camo, jeżeli budujesz model na konkurs, "papier" musi być, ale dla siebie na półkę, nikt z moich znajomych czy rodziny nie zauważy czy to jest wersja H czy J.
Żeby wszystko było jasne, szanuję ludzi którzy budują świetne, i jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości modele, dla różnych ludzi liczy się różne aspekty tego hobby, i jak napisał komandor
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Elbelbry » czwartek, 28 lipca 2016, 13:20

PiterATS napisał(a):Jeśli idzie o Sd.AH 116 i inny sprzęt niemiecki, to generalnie od 1942 kolor Panzergrau został zastąpiony Dunkelgelb. Zmiana kamuflażu dotyczyła wszystkiego- od motocykli, po samochody i czołgi.

Jak się później okazało Sd.AH 116 ma za małą nośność jak na moją czwórkę, tak więc przerzucam się na wagon, na którym będzie transportowana z fabryki. Wiem, że wagony transportowe przemalowanie ominęło, jednak chodzi mi o wagon pancerny BP44 lub coś podobnego co będzie jechało przed czołgiem (czołg będzie ostatni w zaprzęgu). Czy takowe maszyny także można potraktować dunkelgrau? Oczywiście ciągle mówię o latach 1944-1945. Szary był PT 16, jednak jest on o wiele za duży. Fajnie mogłoby wyglądać maskowanie szaro-brązowe. Najchętniej wziąłbym BP44, ale w razie potrzeby dam tam coś innego więc jestem otwarty na wszelkie propozycje. ;o)
W tym miejscu zaznaczam, że zależy mi na zgodności historycznej i jeżeli pod tym względem popełniam tu jakiś błąd proszę mi go wskazać. Swoją drogą, pisałbym w osobnym wątku ale nie chcę robić zbędnych komplikacji, zwłaszcza, że temat Panzer IV może być jeszcze poruszany. Za pomoc z góry dzięki :D
Aha, i jeszcze jedna sprawa. Na zdjęciach widać, że na hamulce wylotowe transportowanych czołgów zakładano jakby worki. (nie wiem nawet jak to nazwać) Co to jest i czy można takie coś dokupić do modelu lub ewentualnie zrobić?
Elbelbry

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje