Tamiya P-51D z Pacyfiku 1:32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Tamiya P-51D z Pacyfiku 1:32

Postprzez zegeye » środa, 27 lipca 2016, 10:15

Choć te ciemne pokrywy uzbrojenie nie do końca mnie przekunują to muszę przyznać że teraz po nałożeniu oznaczeń wygląda bardzo PRO. :D
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

Postprzez arhtus » środa, 27 lipca 2016, 16:10

No ja też muszę się nawrócić :D
Pokrywy uzbrojenia nadal uważam za odstające od reszty, ale jak wcześniej przebarwienia na kadłubie i na skrzydłach mnie raziły, to po nałożeniu kalek zapowiada się super..
Można wiedzieć jakie farby były użyte do malowania i czy przed i po kalkach był nakładany jakiś lakier bezbarwny?
arhtus

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 28 lipca 2016, 10:03

Bardzo fajna robota w efekcie dotychczas opracowanym, ale ale....To jest kolejny watek który w moim przekonaniu więcej ma wspólnej materii z galerią prac już dokonanych a la - kalki i weathering już zrobione.../ przecież widać że zrobione każdy kto ma minimalne pojęcie widzi że zrobione /, niż z warsztatem ukazującym jak to zostało zrobione i za pomocą jakich środków i w jakiej kolejności. Uważam to za mankament tego rodzaju wątków, chyba że nie pojąłem jeszcze co to watek warsztatowy. Bez złośliwości jednak dodam, że skoro autor zastanawiał się czym malować i jak, mógłby napisać jaka opcje chemii i kolejności kroków dobrał dla uzyskania przedstawionego efektu, który przecież widać i do którego nie potrzeba tak przaśnych komentarzy jak w powyższej parafrazie. Na marginesie, bardzo mi się podoba to wykonanie, śliczny model.
Hellcat1983

Postprzez posejdon » czwartek, 28 lipca 2016, 11:24

Hellcat1983 napisał(a):Bardzo fajna robota w efekcie dotychczas opracowanym, ale ale....To jest kolejny watek który w moim przekonaniu więcej ma wspólnej materii z galerią prac już dokonanych a la - kalki i weathering już zrobione.../ przecież widać że zrobione każdy kto ma minimalne pojęcie widzi że zrobione /, niż z warsztatem ukazującym jak to zostało zrobione i za pomocą jakich środków i w jakiej kolejności. Uważam to za mankament tego rodzaju wątków, chyba że nie pojąłem jeszcze co to watek warsztatowy. Bez złośliwości jednak dodam, że skoro autor zastanawiał się czym malować i jak, mógłby napisać jaka opcje chemii i kolejności kroków dobrał dla uzyskania przedstawionego efektu, który przecież widać i do którego nie potrzeba tak przaśnych komentarzy jak w powyższej parafrazie. Na marginesie, bardzo mi się podoba to wykonanie, śliczny model.

Ciekawe co by się stało gdyby Autor wątku zapomniał ile kropel rozcieńczalnika dał do farby albo jaka była temperatura wody, w której moczyły się kalki? Chyba musiałby zacząć od nowa budowę. Myślę, że rzeczowe pytania dotyczące szczegółów budowy nie wymagają jakiejś wielkiej ekwilibrystyki umysłowej a Autor zapewne na nie odpowie.
posejdon

Postprzez Krystian Ciechowicz » czwartek, 28 lipca 2016, 13:34

Nie ukrywam, że porwał mnie ten temat i mam prośbę do autora, co by jednak podzielił się swoją "wiedzą tajemną".
Jakie metalizery ? Bo na początku wątku to tylko gdybanie było. Co na metalizery pod kalki ( jaki werniks )i czy w ogóle.
Czy na kalki też jakiś werniks kładłeś.
Pytam o takie rzeczy bo NMFy czy inne SILVERY to dla mnie ból rewersu.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Artur Domański » czwartek, 28 lipca 2016, 15:58

Też jestem zaintersowany uchyleniem rąbka o tajemnicy malowania i brudzenie na srebrno. Jeszcze jeden konik u mnie lezy i czeka zmiłowania
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Ripper1 » czwartek, 28 lipca 2016, 18:12

chcę się dołączyć do prośby o więcej informacji na temat malowania. Chętnych na "srebrzanki" jest zapewne więcej
Ripper1

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 28 lipca 2016, 20:25

Ja pozwolę sobie strzelać o ile się zorientowałem w metalizerach i technikach. Za jasne i reflektywne na emalie Humbrola cy Revella. Za mało reflektywne jak na Alclada. Powierzchnia ponadto dość jednorodna więc nie jest to raczej akryl wodny typu Valejjo lub Revell. Wygląda trochę jakby było grubo położone, Gdyby to były metalizery Gunze rub and buff nie byłoby rozjaśnień na kalkach i weatheringu bo ta farba schodzi przy dotknięciu. Raczej nie było lakierowane lub słabo lakierowane na satynę. Osobiście obstawiam, że to AK z tej nowej odmiany z buteleczek.
Hellcat1983

Postprzez skusz » czwartek, 28 lipca 2016, 20:25

Podoba mi się, w prawdzie jestem siedemdwójkowcem, ale w ramach rozpoznania przeciwnika bojem ;o) zacząłem P-51 D Dragona :oops: i zaszpachlowałem nity i tak już dwa razy i chyba będzie tego więcej bo dalej wychodzą dziurki. Więc może trzeba było sobie to darować?
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 28 lipca 2016, 20:28

skusz napisał(a):Podoba mi się, w prawdzie jestem siedemdwójkowcem, ale w ramach rozpoznania przeciwnika bojem ;o) zacząłem P-51 D Dragona :oops: i zaszpachlowałem nity i tak już dwa razy i chyba będzie tego więcej bo dalej wychodzą dziurki. Więc może trzeba było sobie to darować?

Użyj twardej szpachli i nie wyjdą ambiwalentnej koniczne dla rozcieńczalnika. Epoksydowa lub CA.
Hellcat1983

Postprzez shadowmare » czwartek, 28 lipca 2016, 21:25

Dzięki Panowie!
Hellcat1983 napisał(a):...

:lol:
Mało było komentarzy to myślałem że nikogo to nie interesuje i się nie rozpisywałem. Przetestowałem wszystkie dostępne na rynku metalizery od Alclada po Xtreme Metal i doszedłem do wniosku, że metaliki Gunze C są najlepsze. Dużo wybaczają, nie potrzeba sterylnych warunków, lustrzanej czarnej powierzchni (kładłem na surfacer) ani czekania godzinami na wyschnięcie. Do rozcieńczenia użyłem Leveling Thinnera. Podkład - Surfacer 1500, daje piękną gładką powierzchnię, którą przeszlifowałem dodatkowo szmatkami 3M 1000-1500 oraz polishing cloth Mr Hobby 6000-8000.
Model lakierowałem AK Gauzy pod i na kalki. Mogę polecić, choć trzeba uważać na powierzchnię tak polakierowaną bo w przypadku zadrapania potrafi zejść jak skórka, ale to chyba cena za to, że nie jest to agresywny, śmierdzący lakier i że nie "dusi" efektu metalu.
shadowmare

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 28 lipca 2016, 21:35

Chcesz minie przekonać że to jest Mr metal 218 ?
Hellcat1983

Postprzez shadowmare » czwartek, 28 lipca 2016, 21:49

Nie, C008 Silver jako baza, przyciemnienia Metallic Black, Chrome na pokrywach, miejscami też Shine Silver.
C008 Silver wygląda tak:
Obrazek
shadowmare

Postprzez shadowmare » środa, 3 sierpnia 2016, 11:25

Obrazek
shadowmare

Postprzez Ripper1 » środa, 3 sierpnia 2016, 16:37

WOW :!:
Ripper1

Poprzednia stronaNastępna strona