FOKKER D.VII (OAW) 1:32 Wingnut Wings.

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: FOKKER D.VII (OAW) 1:32 Wingnut Wings.

Postprzez xmald » wtorek, 28 czerwca 2016, 20:30

Adam, na pierwszym zdjęciu twój Fokker wygląda niemalże jak oryginał w trakcie remontu. Jest moc!
xmald

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Nacktgeboren » wtorek, 28 czerwca 2016, 20:30

Noszkurde... Szkoda, że km-y jeszcze nie na stałe, bo z czystej zawiści bym Ci napisał, że krzywo i bez sensu :mrgreen:
Piękny jest.
Skala 1:32 ma sporo plusów - oglądając fotki dłubanin w 1:72 praktycznie zawsze widać, że to model, a 32-ka daje złudzenie oglądania prawdziwej maszyny.
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez Aleksander » środa, 29 czerwca 2016, 11:38

Świetny - coraz lepiej wygląda!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Adam » sobota, 30 lipca 2016, 19:00

Bardzo dziękuję za słowa otuchy, budowa się ciągnie już prawie dwa lata i obecnie jestem gdzieś w połowie, bo klamka zapadła, będzie diorama. :mrgreen:
Słów otuchy będzie trzeba jeszcze więcej. :mrgreen:
Dzisiaj porobiłem trochę zdjęć prawie już wykończonego modelu, może dziś wieczorkiem je obrobię i wrzucę.
Mam natomiast dwa pytania.

1 czy jest jakaś metoda zrobienia prawie idealnej powierzchni lustra wstecznego. tutaj lusterko ma 3 mm średnicy i pomalowanie na srebrno to trochę za mało.

2. oryginalny samolot miał na prawym boku rakietnicę i magazynek na rakiety. Obejrzałem wiele zdjęć gdzie są rakietnice. ale wyraźnie nie widać ja są mocowane do kadłuba. czy może ktoś dysponuje jakimiś zdjęciami?

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez potez » sobota, 30 lipca 2016, 20:21

Adam napisał(a):
1 czy jest jakaś metoda zrobienia prawie idealnej powierzchni lustra wstecznego. tutaj lusterko ma 3 mm średnicy i pomalowanie na srebrno to trochę za mało.

Wytnij krążek z folii aluminiowej spożywczej i przyklej srebrną błyszczącą stroną na zewnątrz, będziesz miał lusterko

co do pistoletu to wydaje mi się że jest na zdjęciach na stronie wingnutsa. Buł wsuwany w pasek taki jak dla maboi tylko trochę większa średnica, bo za lufe był łapany.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Adam » sobota, 30 lipca 2016, 23:11

Zgodnie z obietnicą zdjęcia zrobione dzisiaj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę pozazdrościłem kolegom pancerniakom brudzenia i ponieważ mój samolot latał w październiku 1918, to założyłem, że było mokro. Na pewno przesadziłem trochę no ale mówi sie trudno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uważne oko dojrzy także, że linki są trochę luźne. Naciągam je już na sam koniec robót.

Zdjęcia robiłem na balkonie chyba trochę za późno, końcówka była robiona z lampą.

Jeszcze takie zdjęcie gazetowe ;o)

Obrazek

Jak dorobię tych parę dupereli to model uznam za zakończony

Powoli kompletuję gromadzenie detali do dioramy.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez xmald » niedziela, 31 lipca 2016, 21:54

Jak dla mnie bardzo kozacki!!! Od reszty nieznacznie odstaje chyba tylko śmigło, ale i tak jest bardzo dobrze pomalowane. Zdecydowanie moim zdaniem twój najlepszy model. Gratulacje - uczta dla oka, a nawet dwóch czy dwojga ;o)
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » niedziela, 31 lipca 2016, 23:57

Faktycznie śmigło wyszło tak sobie, ale widać to dopiero na zdjęciach, no cóż w moim wieku to wzrok już nie ten. :P
Budowa dioramy ruszyła już na poważnie tak wygląda drugi element dioramy jest on w trakcie montażu. czeka go malowanie :->

Obrazek)

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez DUDE » poniedziałek, 1 sierpnia 2016, 07:28

Cześć Adam,
Cóż to? Szyszak dla pilota? :mrgreen:
Dobry będzie i brudny jak przystało na pierwszaka.
śmigło można jeszcze domacać farbą tu i ówdzie:)
pozdrawiamD
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » poniedziałek, 1 sierpnia 2016, 09:08

Co do śmigła to nie powiedziałem ostatniego słowa, ale czekam na wenę twórczą. :mrgreen:
Mam już smutne doświadczenie, że jak nie mam nastroju to lepiej się nie brać za modelowanie.

To nie jest żaden szyszak :P to jest LEJEK, mam jeszcze dwa kubły i zestaw narzędzi.
Na razie gromadzę takie różne duperele, będą też mechanicy, a potem jak to u Adamów bywa będzie WIELKA improwizacja.
Całość muszę tak zaprojektować aby zmieściło się to na półce w gablotce.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Bolo07 » wtorek, 2 sierpnia 2016, 22:31

Dużo nauczyłem się od kiedy jestem na forum. Zwłaszcza tego , ile jeszcze nie umiem :mrgreen:
To prawda, większy model robi wrażenie.
Kiedyś we Francji na wystawie sklepu modelarskiego widziałem niesamowitego SPAD-a VII, oczywiście był to "Vieux Charles" Guynemera. Model był duży, stawiam na 1:32, może nawet 1:24. Nie bardzo potrafiłem się dogadać ze sprzedawcą, jako, że język Moliera nie jest moją mocna stroną, a on ani Szekspira, ani Puszkina nie czytywał w oryginale.
Nieważne, istotne jest to, że model był wykonany z drewna, sklejki, metalu. Obłęd w ciapy :shock: , brakowąło tylko warkotu silnika, jazgotu kaemów i świstu wiatru w naciągach.
Bardzo wtedy żałowałem, że nie miałem aparatu.
Uważam, że Twój "de sieben" śmiało mógłby w tym sklepie stać naprzeciwko niego.

I nie jest za bardzo zabłocony, tylko w sam raz.
Modelarstwo to nie tylko wieczorne dłubanie - to zabawa z historią.
Bolo07

Postprzez Adam » poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 10:14

Tego modelu nie oddałbym na żadną wystawę.
Już moje dwa modele Fokkerów "za aresztowane" przez Muzeum Wojska Polskiego na okres trwania WWI czyli 4 lata, wcześniej miało być krótko, chyba na jeden rok, taką budzą tęsknotę, że o wysłaniu na wystawę nie myślę.

W Weekend zabawiłem się w "stolarkę" ;o) i zabrałem się za przycinanie różnych beleczek.

Obrazek

Obrazek

A oto wynik przycinania.

Obrazek

Całość zaczyna przybierać konkretne kształty.

Obrazek

Trochę poszedłem na lenistwo i drabiny wyciągnąłem z modelu Rollanda C. II.
Widać też figurkę mechanika Odkupiłem od kolegi zestaw Aviattica, trochę mu się zdekompletował, przeszła mu ochota i mi zaproponował, zobaczymy co się da zrobić. Ale mechanicy mają wszystkie członki i głowy :mrgreen: de kompletacja dotyczy pompy paliwa.

Podstawkę na silnik mam zamiar postawić a koła.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Adam » poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 12:09

Żeby nie było, że nic tu się nie dzieje. Nie wiedziałem, że malowanie drewna jest tak żmudne.
Co prawda jest już zdjęcie sklejonych podpórek, ale z kronikarskiego obowiązku pokaże jak to robiłem od początku, aż do wczoraj.
Blat podpórki ogona jest zrobiony z trzech "desek" a w jednej jest dziura po sęku.

Obrazek

Obrazek

Cała stolarka łącznie z drewnianą skrzynką na narzędzia ( pamiętam takie z wczesnego dzieciństwa to założyłem, że były też w czasie WW I) dostały żółty podkład, taki jak na zdjęciu zastosowałem pierwszy raz.

Obrazek

Tak wygląda całość po podkładzie, blat już wstępnie pomalowany, widać sęk.
Wózek do transportu silnika ma już prawie gotowe podwozie.

Obrazek

Skrzynka będzie miała takie narzędzia.

Obrazek

Ta belka nadziana na wiertło będzie elementem do którego będzie zamocowana ośka kół.

Obrazek

Blat już prawie gotowy.

Obrazek

Reszta stolarki dostała kolor bazowy drewna, na zdjęciu to wygląda inaczej niż w rzeczywistości. Ostatnio wymieniłem żarówki w lampkach i mają inną barwę i muszę poeksperymentować z aparatem.

Obrazek

Nie wiem co mnie napadło, ale kupiłem Taurusowe "śruby" , aby moja stolarka trzymała się kupy. ;o)
Na rysunkach z instrukcji wygląda, że to łatwizna, ale na samą myśl, że te drobiazgi mam poutykać w dziurkach to już trzęsą mi się ręce. ;o)
Obok widać już w 99 procentach pomalowane podpórki.

Obrazek

Poprosiłem paparazziego w postaci żony aby mi zrobiła "ukrytą kamerą" niespodziewane zdjęcie ;o) jak robię mój model.

Obrazek

I będę się nim chwalił moim wnukom. :mrgreen:

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez xmald » wtorek, 23 sierpnia 2016, 22:41

Elegancja ;) Bardzo fajne zdjęcie! Twoje dodatki zrobią robotę ;)
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Ripper1 » piątek, 26 sierpnia 2016, 16:11

Adam - chapeau bas.
Ze zdjęcia Twojej kolekcji ( tej co jej "Cerber" pilnuje :D ) wnioskuję że jest to pierwszy szmatopłat a rezultat powala. Szkoda klepać frazesy, trzeba tylko podziwiać efekt i uczyć się z warsztatu.
Ripper1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat