Kapitan_Kurt napisał(a):Jeżeli za dużo odprysków, to spróbuję je usunąć, choć mi osobiście się podoba.
Jak ci sie podoba to zostaw! Robisz dla siebie a nie dla nas!
Moderator: xenomorph
Kapitan_Kurt napisał(a):Jeżeli za dużo odprysków, to spróbuję je usunąć, choć mi osobiście się podoba.
konrad444 napisał(a):Top coat w normalnej ilości nic ci z farbami nie zrobi, chodzi o zalewanie nim modelu wtedy owszem mógłbyś uszkodzić farbę. Jeżeli jest matowy to nadaję się pod filtr.
Jeżeli zamierzasz go nakładać na cały model to niea zbytnio sensu, już w tym momencie jet mocno zgaszony i niewiele się na nim dzieje.
Kapitan_Kurt napisał(a):konrad444 napisał(a):Top coat w normalnej ilości nic ci z farbami nie zrobi, chodzi o zalewanie nim modelu wtedy owszem mógłbyś uszkodzić farbę. Jeżeli jest matowy to nadaję się pod filtr.
Jeżeli zamierzasz go nakładać na cały model to niea zbytnio sensu, już w tym momencie jet mocno zgaszony i niewiele się na nim dzieje.
To już nie ważne. Zamowiłem X22 tamiyowiski. Ale i tak dzięki za info.

Kapitan_Kurt napisał(a):I tak już chyba nic nie wyjdzie z tego filtra. Za bardzo się pospieszyłem naklejając kalki.![]()

Kapitan_Kurt napisał(a):To wiem, ale staną się wtedy brązowe.

Komandor napisał(a):Kapitan_Kurt napisał(a):konrad444 napisał(a):Top coat w normalnej ilości nic ci z farbami nie zrobi, chodzi o zalewanie nim modelu wtedy owszem mógłbyś uszkodzić farbę. Jeżeli jest matowy to nadaję się pod filtr.
Pod filtr nie daję żadnego lakieru. Filtr to filtr i jego się nie zmywa, ten efekt ma wniknąć i delikatnie zmienić odcienie farb - tu dajesz 10% farby i 90% rozpuszczalnika. Jeśli myślisz o Washu, to jak najbardziej lakier, ja daję błyszczący akrylowy. Tu powinieneś zmywać i gładka powierzchnia jest w tym wypadku bardzo. Pamiętaj o jednym, to WAŻNE : nie nakładaj filtra, czy Washu na farby olejne, bo szuwaks zmyje Ci warstwę farby. Te gotowe specyfiki AK, Czy MIGa, są na bazie olejnej.
konrad444 napisał(a):Komandor napisał(a):Kapitan_Kurt napisał(a):konrad444 napisał(a):Top coat w normalnej ilości nic ci z farbami nie zrobi, chodzi o zalewanie nim modelu wtedy owszem mógłbyś uszkodzić farbę. Jeżeli jest matowy to nadaję się pod filtr.
Pod filtr nie daję żadnego lakieru. Filtr to filtr i jego się nie zmywa, ten efekt ma wniknąć i delikatnie zmienić odcienie farb - tu dajesz 10% farby i 90% rozpuszczalnika. Jeśli myślisz o Washu, to jak najbardziej lakier, ja daję błyszczący akrylowy. Tu powinieneś zmywać i gładka powierzchnia jest w tym wypadku bardzo. Pamiętaj o jednym, to WAŻNE : nie nakładaj filtra, czy Washu na farby olejne, bo szuwaks zmyje Ci warstwę farby. Te gotowe specyfiki AK, Czy MIGa, są na bazie olejnej.
No a jaki inny efekt da ci matowy lakier? Jeżeli już trzeba dać lakier (a uwierz mi czasami bez tego się nie da) to wtedy matowy da taki sam efekt jak sama farba. Filtr równie dobrze można zrobić z mocno rozcieńczonych farb akrylowych i nakładać z aerografu i wtedy lakier nie ma praktycznie żadnego znaczenia.
Ale lepiej teoretyzować i malować łyżki niż testować i bawić się z technikami na modelach.

Dorotka napisał(a):Jedno jest pewne... Wszystkie czarne przewody nie powinny się tak świecić... Ale jak rozumiem zmatowisz... Co do reszty to chyba za wcześnie żeby coś powiedzieć... Może jeszcze to, że nie wiem gdzie ten silnik miałby się tak obić - przy wyjmowaniu, czy wkładaniu?
Kapitan_Kurt napisał(a):.... Ale te silniki bywają tak obite...

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości