M1A1 / Dragon 3535 / Voyager, Legend + różne

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: M1A1 / Dragon 3535 / Voyager, Legend + różne

Postprzez Dorotka » wtorek, 23 sierpnia 2016, 13:03

Upierdliwa robota przy "boczkach"... Listwy między Tuskiem a wanną są w różnych kolorach i trzeba się będzie nieco nagimnastykować...

8-)

Obrazek

Obrazek
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Dorotka » wtorek, 23 sierpnia 2016, 21:45

Korekty, korekty... :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez rollingstones » środa, 24 sierpnia 2016, 05:38

Fajnie. Mam tylko wrażenie że ten piaskowy jest na tym etapie za ciemny. Rozjaśnił bym go
płotka
rollingstones

Postprzez Dorotka » środa, 24 sierpnia 2016, 06:26

rollingstones napisał(a):Fajnie. Mam tylko wrażenie że ten piaskowy jest na tym etapie za ciemny. Rozjaśnił bym go

Ano macie niewątpliwie rację i niewątpliwe rozjaśnię jeszcze. Dzięki za uwagę :!:
Obrazek
Dorotka

Postprzez bohdan » środa, 24 sierpnia 2016, 07:37

Reszta kolorów tez za ciemna. Poza tym nic sie na nich nie dzieje. Wkładasz w model mnóstwo pracy. Szkoda go tak malować
bohdan

Postprzez Dorotka » środa, 24 sierpnia 2016, 08:07

bohdan napisał(a):Reszta kolorów tez za ciemna. Poza tym nic sie na nich nie dzieje. Wkładasz w model mnóstwo pracy. Szkoda go tak malować

Słuchaj Bohdan... Rozumiem, że twoim zdaniem nie umiem go pomalować, na modelu nic się nie dzieje i generalnie jest za ciemny. Niemniej chciałbym żebyś zwrócił uwagę na fakt, że jest to etap kładzenia kolorów bazowych na podkład. Czy mógłbyś mi więc udzielić wskazówki, co takiego twoim zdaniem powinno się tu, na tym etapie dziać? Pod spodem bazy są co prawda położone kolory do "zdrapek" przykryte szuwaksem od AK ale to zdaje się nie teraz powinniśmy o tym rozmawiać. Co do kolorów, być może jest to wina zdjęć, dzieci na wakacje ukradły mi mojego Nikona i muszę sobie radzić jakimś Olympusem. Niemniej każdy z kolorów (wszystko z Tamki) został rozrobiony 1/3 bieli i 1 porcją żółtego. Nomen omen na FB (gdzie chyba idą w lepszej rozdzielczości niż "cięte" z Photobucketa), co niektórzy komentują, że kolory są za jasne i za jaskrawe. Raczej już takie zostaną (za wyjątkiem piaskowego, który dostanie jeszcze sporo bieli) niemniej czekam na twoje sugestie.
Jest jeszcze jedna kwestia związana z tymi kolorami. Na końcu ten czołg pokryty zostanie dość mocno kurzem i w mojej ocenie "wybielanie" kolorów na wyższym poziomie niż 1/3 bieli spowoduje zbytnią "utratę kontrastowości" na etapie końcowym.

Dziękuję Ci za uwagi.

DOPISANE

Zdjęcie w naturalnym świetle:

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez bohdan » środa, 24 sierpnia 2016, 09:39

Moim zdaniem byłoby fajnie gdybys malując budował kolory. kilka warstw bardzo rozcieńczonej farby o rożnym odcieniu. Psikane na niskim ciśnieniu. To dopiero baza pod dalsze prace.
Możesz tez korzystać z tego co jest tu na Pwm. Widziałeś jak maluje Yantom?
bohdan

Postprzez Dorotka » środa, 24 sierpnia 2016, 09:59

bohdan napisał(a):Moim zdaniem byłoby fajnie gdybys malując budował kolory. kilka warstw bardzo rozcieńczonej farby o rożnym odcieniu. Psikane na niskim ciśnieniu. To dopiero baza pod dalsze prace.
Możesz tez korzystać z tego co jest tu na Pwm. Widziałeś jak maluje Yantom?

Widziałem wiele różnych sposobów malowania modeli czołgów i to co mogę o nich powiedzieć to to, że każdy malujący, ma swój (Czy też jeden sposób ma wielu "wyznawców", twierdzących, że tylko ich sposób jest tym najbardziej ok, a reszta jest do bani).
To, o czym piszesz - nazwijmy to umownie "budowaniem koloru" - zrobiłbym, gdyby "mój" Abrams miał być w jednolitym "pustynnym" kolorze. W przypadku tego trójkolorowego kamo uznałem, że łatwiej będzie to zrobić na późniejszym etapie przez modulację olejami dla każdego koloru osobno.

8-)
Obrazek
Dorotka

Postprzez bohdan » środa, 24 sierpnia 2016, 10:11

Oczywiście :) Twój model. Twoja wizja :)
bohdan

Postprzez Dorotka » środa, 24 sierpnia 2016, 12:18

bohdan napisał(a):Oczywiście :) Twój model. Twoja wizja :)

To jedno nie ulega najmniejszej wątpliwości :lol: W każdym bądź razie liczę na twoje uwagi, gdyby mnie moja wizja za bardzo poniosła...

Pozdrawiam
8-)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Seweryn » środa, 24 sierpnia 2016, 15:18

bohdan napisał(a):. Widziałeś jak maluje Yantom?

Tak na T-55, przerysowany na maxa, sztuczny wręcz.
Seweryn
Seweryn

Postprzez bohdan » środa, 24 sierpnia 2016, 15:27

Moze przerysowany moze sztuczny ale chłopak szuka sposobu na ciekawe malowanie. Model to model. Moze wyglądać jak zabawka ale nie musi. Moze być nierealistyczny albo wręcz do bólu realistyczny.
Nie wszystkim podoba sie CM ale to przecież tylko technika. Jedna z wielu
Czemu nie korzystać ? Nie uczyć sie? Nie rozwijać warsztatu który w połączeniu z wyobraźnia daje piękne prace?
bohdan

Postprzez Drunkmaster » czwartek, 25 sierpnia 2016, 09:50

Ogólnie ten abrams (1:1) w trzech kolorach jest nudny do bólu, więc nie ma za bardzo na czym się wzorować. Modulacja trójbarwnego kamo jest trudna, ciekaw jestem jak wyjdzie ten model. Łatwego zadania nie masz. Praca z detalami mi się bardzo podoba, malowanie już nie, ale na rzeczywistym pojeździe też :P

Ciekaw jestem jak to się skończy.
Drunkmaster

Postprzez Dorotka » czwartek, 25 sierpnia 2016, 10:15

Drunkmaster napisał(a):... Ciekaw jestem jak to się skończy...

To jest nas co najmniej dwóch. Co do modulacji tych trzech kolorów też mam obawy, ale mam "zestaw prototypowy" także najpierw poćwiczę sobie na nim... Co do "nudy", może trochę ją złamią elementy w jasnej kolorystyce, kurz i brud. Zobaczymy, sam nie mam wyrobionego zdania, a czołg (1:1) jest jaki jest.

Dzięki za opinię.
8-)
Obrazek
Dorotka

Postprzez pawel700 » czwartek, 25 sierpnia 2016, 12:08

Dorotka napisał(a): każdy z kolorów (wszystko z Tamki) został rozrobiony 1/3 bieli i 1 porcją żółtego. Nomen omen na FB (gdzie chyba idą w lepszej rozdzielczości niż "cięte" z Photobucketa), co niektórzy komentują, że kolory są za jasne i za jaskrawe. Raczej już takie zostaną (za wyjątkiem piaskowego, który dostanie jeszcze sporo bieli) niemniej czekam na twoje sugestie.
Jest jeszcze jedna kwestia związana z tymi kolorami. Na końcu ten czołg pokryty zostanie dość mocno kurzem i w mojej ocenie "wybielanie" kolorów na wyższym poziomie niż 1/3 bieli spowoduje zbytnią "utratę kontrastowości" na etapie końcowym
Producenci farb modelarskich uważają że ich palety barw są zgodne z oryginalnymi kolorami. A potem i tak trzeba się tyle nakombinować, bo na modelu źle wygląda. Wielkość modelu (skala), podkład, techniki brudzenia - wszystko to ma wpływ na kolor końcowy. Może producenci farb powinni do każdego koloru dodać opis dodatkowy jak i z czym używać danego koloru. Wzbogadzić paletę ze względu na skalę modelu. Albo... ograniczyć paletę barw do podstawowych kolorów, bo to i tak nie ma sensu.
pawel700

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat