Odkopię ten prehistoryczny wątek, nie lubię bałaganu, ale przymierzam się bardzo powoli do samolotów ( dotychczas pancerka ) i padło na ten samolot. Model 1/48 Tamiya Vb trop. Generalnie na początek ma być prosto z pudła, ale z jakąś wierność z pierwowzorem chciałbym zachować
Na razie zdjęcia znalazłem 2 zdjęcia . To na początku wątku i to poniżej
http://foto.zso14.pl/JG/spit5b/ufx.jpg.
To poniżej znalazło się w ostatnio w Polish fighter colour w dość dużym formacie i dobrej jakości . I zaczęło mnie kilka rzeczy męczyć oczywiście poza tym co zostało opisane wyżej :
konstrukcyjne
-kabina bez dodatkowego opancerzenia ,
-raczej brak wzmocnień na skrzydłach
-lusterko raczej okrągłe
końcówki skrzydeł do sprawdzenia i pomierzenia. zobaczymy co Shackledy ma mądrego do powiedzenia w tym temacie .
malowanie
- schemat malowania jak rozumiem pustynny ( DE/MS/AB ) , kołpak czerwony - wersja najbardziej prawdopodobna
- litery kodowe ( na zdjęciu nie za bardzo widać białego obramowania - inaczej ja go nie widzę ) , ale widzą go inni , bo ilustracje kolorowe co i rusz ( osprey i inne takie ) widzą białe obramowanie liter kodowych.
Moja teoria jest tak , ze pierwotnie były białe i zostały przemalowane , ale nie jakoś super dokładnie dlatego minimalnie białe widać , ale nie tak że powstało obramowanie ( są zdjęcia spitfire z 601 z białymi literami ).
Z drugiej strony o teza o obramowaniu może mieć logiczne podstawy , bo : samoloty na tym obszarze działań miały podobnie. A w monografii Spitfire Jarskiego jest zdjęcie wraku Spitfire z 601 sq , który właśnie takie czarne litery kodowe z
Ale ja tego nie widzę.
W kalkach mam pełen wybór:
Tamiya - bez obramowania ( całe czarne )
Kagero Top Color - z obramowaniem takim nie do końca białym ( lekko żółtawym )
Model Maker - z obramowaniem białym
Co do literatury to mam Ospreye . monografie Jarskiego , in action , Shackledego i A. Price jakiś walk around squadrona Jeszcze będę szukał, człowiek 10 razy patrzy i cały czas coś wypatrzy.
Jak ktoś ma przemyślenia to niech się podzieli. Wszystkim się przyda.