Kolory kamuflażu Miga-3

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Kolory kamuflażu Miga-3

Postprzez cris » sobota, 24 grudnia 2016, 22:40

W temacie ,,Rusków " jestem zielony jak trawa w maju :mrgreen:
Wiec - czy malowanie Miga -3 zawarte w tym modelu, jest poprawne i wiarygodne ?
http://www.small-wonder.org/Projects/Mi ... 3_2964.jpg
http://www.small-wonder.org/Projects/Mi ... 3_2965.jpg
Myślałem że Migi były malowane po całości na zielono ,albo w kamuflaż czarno/ zielony ,ale zielono /brązowy , fabrycznie na początku wojny w 1941r. -hmm ?
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Reklama

Re: Kolory kamuflażu Miga-3

Postprzez MIRO » niedziela, 25 grudnia 2016, 00:38

cris napisał(a):W temacie ,,Rusków " jestem zielony jak trawa w maju :mrgreen:
Wiec - czy malowanie Miga -3 zawarte w tym modelu, jest poprawne i wiarygodne ?
http://www.small-wonder.org/Projects/Mi ... 3_2964.jpg
http://www.small-wonder.org/Projects/Mi ... 3_2965.jpg
Myślałem że Migi były malowane po całości na zielono ,albo w kamuflaż czarno/ zielony ,ale zielono /brązowy , fabrycznie na początku wojny w 1941r. -hmm ?

I dobrze myślałeś.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez KRYSTEK » niedziela, 25 grudnia 2016, 09:52

KRYSTEK

Postprzez cris » niedziela, 25 grudnia 2016, 17:14

MIRO napisał(a):I dobrze myślałeś.

KRYSTEK napisał(a):http://mig3.sovietwarplanes.com/mig3/mig3.html

A można by tak Koledzy coś więcej w temacie ???
Bo jeden przyznał mi racje ,drugi pokazał przemalowane na biało Migi obrony pl. Moskwy ( a po co ,że i takie bywały ???) ,a mnie raczej chodzi o barwy tego konkretnego egzemplarza Miga Krasnowa
pozdrawiam cris
cris

Postprzez MIRO » niedziela, 25 grudnia 2016, 22:16

Przyznałem Ci rację, bo ją masz. Jeżeli łaciaty, to zielony w czarne łatki.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez cris » niedziela, 25 grudnia 2016, 22:26

Czyli jeśli to malowanie (z tymi 11 gwiazdkami ) to nie ściema ,to powinno być raczej AMT4/AMT6 :?:
cris

Postprzez MIRO » poniedziałek, 26 grudnia 2016, 00:11

cris napisał(a):Czyli jeśli to malowanie (z tymi 11 gwiazdkami ) to nie ściema ,to powinno być raczej AMT4/AMT6 :?:

To późny typ, więc raczej tak. I AII g na spód
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez dewertus » poniedziałek, 26 grudnia 2016, 22:59

MIRO napisał(a):
cris napisał(a):Czyli jeśli to malowanie (z tymi 11 gwiazdkami ) to nie ściema ,to powinno być raczej AMT4/AMT6 :?:

To późny typ, więc raczej tak. I AII g na spód

Tia... sęk w tym, że Migi (podobnie jak i ŁaGGi) latające nad południowym frontem bywały malowane w ciapki zielono-brązowe lub zielono-piaskowe... Co do spodu to nie wiem o jakim kolorze piszesz - "All" to błyszczący zielony więc skąd miałby być na spodzie? Jak już to AMT-7 lub All.Sv.Gol ;o)

W tym przypadku jednak stawiałbym na wtopę producenta - 402 IAP był zaliczany do jednostek elitarnych PVO Moskwy, zatem jeśli ciapki jakieś posiadał to raczej ciemnozielone (takie malowanie dominowało w 402 IAP, choć bywały też ciapki czarne).
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez cris » poniedziałek, 26 grudnia 2016, 23:27

dewertus napisał(a): Co do spodu to nie wiem o jakim kolorze piszesz - "All" to błyszczący zielony więc skąd miałby być na spodzie? Jak już to AMT-7 lub All.Sv.Gol

Dewertus , Mikro chodziło chyba o All g. czyli ''All gołuboj" - niebieski FS 25466 ,bo AMT 7 (też gołuboj :mrgreen: )to chyba trochę później i bardziej w szary wpadający.
dewertus napisał(a): W tym przypadku jednak stawiałbym na wtopę producenta - 402 IAP był zaliczany do jednostek elitarnych PVO Moskwy, zatem jeśli ciapki jakieś posiadał to raczej ciemnozielone (takie malowanie dominowało w 402 IAP, choć bywały też ciapki czarne).

Czyli obstawiałbyś ATM 4 + ''All tiomno -zielonyj" FS 24062 ?
Ale czy te odznaczenia 11 zwycięstw w 41 roku maja sens czy to nie trochę później nastała taka moda?
cris

Postprzez dewertus » wtorek, 27 grudnia 2016, 15:26

Muszę wygrzebać z otchłani jedną knigę poświęconą Migowi to sprawdzę czy coś tam jest więcej na temat tej maszyny i dam znać (w podręcznej czytelni mam tylko materiały dot. frontu leningradzkiego).
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez MIRO » wtorek, 27 grudnia 2016, 19:26

Najpierw o nazewnictwie. Farby stosowane do malowania MiG-ów do 1941 r nosiły nazwę AII (A 2, bądź A drugi) a nie All.
MiG-i były malowane od góry farbą AII z (el. drewniane, płócienne) oraz A-19 (el. metalowe), a od spodu odpowiednio AII g i A-18. Później dodano do tego schematu czarne plamy. Tu zaczynają się schody. Niektórzy mówią też o plamach zielonych, co przez zwolenników czarnego koloru jest negowane. Według nich różnice w nasyceniu koloru łat wynikają ze stopnia rozcieńczenia czarnej farby i dokładności pokrycia. Na czarno-białych zdjęciach widać, że są łaty raz ciemniejsze, raz jaśniejsze, ale co do ich koloru nie można mieć pewności.
Pewność natomiast jest co do innej kwestii. Fabrycznie zielony kamuflaż nie był uzupełniany kolorem brązowym. To mit, który pokutuje od lat 70. Oczywiście nie są wykluczone polowe modyfikacje, ale znów trudno wyrokować na podstawie czarno-białych zdjęć.
Reasumując ja bym dał zielony+czarny (ciemnozielony) albo wziął na tapetę inne malowanie, lepiej udokumentowane i opisane, ot choćby taka sztuka. Maski robi Montex a są znane co najmniej 3 zdjęcia.

Obrazek
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez cris » wtorek, 27 grudnia 2016, 21:40

dewertus napisał(a):Muszę wygrzebać z otchłani jedną knigę poświęconą Migowi to sprawdzę czy coś tam jest więcej na temat tej maszyny i dam znać (w podręcznej czytelni mam tylko materiały dot. frontu leningradzkiego).

Hubert-byłbym wdzięczny
MIRO napisał(a):Najpierw o nazewnictwie. Farby stosowane do malowania MiG-ów do 1941 r nosiły nazwę AII (A 2, bądź A drugi) a nie All.

No tak -''czeski błąd" zasugerowałem się zapisem z postu dewertusa
Były to oczywiście farby półmatowe nitrocelulozowe o nazwie A II ale zawsze z nazwą koloru czyli np ''zielonyj'' i tak jak napisałeś, były one do powierzchni drewnianych i płóciennych .
Farby z sygnaturą samego A- numer były to matowe emalie olejne do powierzchni metalowych . Stąd zapewne na niektórych czarno-białych zdjęciach widać różnicę cienia między centropłatem a skrzydłami w Migach
Ciekawa tabela barw Lotnictwa ZSRR 41r -45r z nazwami FS i odpowiednikami farb modelarskich ,gdzie to jest wszystko fajnie ''naukowo '' wyjaśnione ,zamieszczona jest w Super Modelu Nr.2/2006 ,ale w praktyce dobrać odpowiedni odcień np.zieleni z Gunze to już mordęga
MIRO napisał(a): Reasumując ja bym dał zielony+czarny (ciemnozielony) albo wziął na tapetę inne malowanie, lepiej udokumentowane i opisane, ot choćby taka sztuka.
Obrazek

Jak już to na tapetę można wziąć też i z pięć innych -jak dla mnie o wiele ciekawszych - malowań
poz. cris
cris

Postprzez dewertus » wtorek, 27 grudnia 2016, 22:08

MIRO napisał(a):Najpierw o nazewnictwie. Farby stosowane do malowania MiG-ów do 1941 r nosiły nazwę AII (A 2, bądź A drugi) a nie All.

Dobra, dobra już nie baw się w komisarza Przygodę :mrgreen: ;o) - literówka. Zaś twierdzeniem, że Migi były malowane farbami serii AII trochę poszalałeś. Oznaczenie brało się ze składu chemicznego farby i typu powierzchni (mat, połysk) a nie przeznaczenia typu samolotu do jakiego były stosowane. W 1941 mogła to być niemal dowolna farba zwłaszcza że był to okres dość intensywnych testów różnych specyfików (od czerwca 1941 wprowadzona została m.in seria AMT...). Tak więc mogły to być farby serii AII xxx, AMT-x, AE-x i A-x, przy czym w przypadku niektórych z nich jeśli materiał nie był dedykowany do typu farby stosowano jeszcze podkłady.

Co do zamiennego stosowana plam czarnych i ciemnozielonych to (mogę to jeszcze sprawdzić) ale w rozkazie wprowadzającym modyfikację malowania z czerwca 1941 było dopuszczone stosowanie ciemnozielonego jako alternatywy w przypadku braku AMT-6.

Jakbyś chciał się dobić to w przypadku Migów przemalowywanych w jednostkach i warsztatach polowych powinieneś całkiem pójść po bandzie i przygotować sobie zestaw albo trzech zielonych albo dwóch zielonych + czarny - ze względu na mieszaną konstrukcję MiGi-1/3 w "standardzie z przed czerwca 1941" były malowane dwoma rodzajami farby zielonej które różniły się w odcieniu (co zresztą widać nawet na cz-b zdjęciach). Jedna była do krycia elementów metalowych, druga do drewna. Jeśli Twój egzemplarz został "przemalowany na froncie" to na taki "kamuflaż" tryśnięto AMT-6 (lub inny czarny jaki znajdował się pod ręką) albo równie dowolny kolor ciemnozielony lub jak kto woli czarnozielony.
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez dewertus » piątek, 30 grudnia 2016, 16:43

No dobra, przekopałem bibliotekę i przemęczyłem się z cyrylicą ;o)

Najsampierw kiepska wiadomość - zdjęcia samolotu tego Twojego "asa" nie znalazłem. Jak chcesz to mogę jeszcze poszperać za info o pilocie...

Co do malowania - do czerwca 1941 Migi malowane były AII "Z" lub "E" (elementy drewniane/płócienne (FS24151)) i A-19f (elementy metalowe (FS34151), wymiennie z AII Z sięgano po "zwykły" AII (FS34095); równolegle stosowano też drugi zestaw: AMT-4 (powierzchnie drewniane i płócienne (FS24102)) oraz A-24m (elementy metalowe (FS34102 / FS34098). Spód malowano: po całości A-18f / AII.sw.goł (FS35526) lub duet: AMT-7 (części drewniane/płócienne (FS25190) i A-28m (części metalowe (FS34533).

30 czerwca 1941 został wydany dekret Ludowego Komisariatu Obrony ZSRR "O kamuflażu samolotów, pasów startowych i budynków na lotniskach", który do 20 lipca nakazywał wprowadzenie dwubarwnego malowania masującego AMT-4, AMT-6 i AMT-7). Dla jednostek frontowych i warsztatów polowych ważniejsze znaczenie miała wydana 23 czerwca przez gen.por. P.F. Żigariewa "instrukcja o malowaniu ochronnym samolotów ArmiI Czerwonej". Wg niej samoloty miano uzupełnić o plamy w kolorze AMT-6 (elementy drewniane/płócienne (FS27038)) lub A-26m (elementy metalowe (FS37038)). Przy czym (co ciekawe) w zależności od intensywności malowania (zwłaszcza w przypadku A-26m) uzyskiwano kolor od czarnego przez czarno-zielony do bardzo ciemnozielonego. Także w przypadku konturów nie było reguły (mogły być ostre lub rozmyte - w zależności czy malowano pędzlem czy natryskowo). W jednostkach frontowych dopuszczono stosowanie dostępnych "zamienników". Ze względów praktycznych rozróżnienie farby czarnej ze względu na podłoże stosowano (i to też nie zawsze) w zakładach produkcyjnych, na foncie całość malowano jedną farbą (tą jaka była pod ręką).

Co więcej - mimo iż instrukcja zawierała wzorce rozmieszczenia plam kamuflażu to w początkowym okresie ich układ ograniczony był tylko "finezją" żołnierzy i często stan faktyczny miał niewiele wspólnego z przyjętym wzorcem.

I na koniec wisienka: wiosną i latem 1942 w jednostkach działających na południowym odcinku frontu w warunkach polowych malowano plamy w kolorze pisakowym i/lub brązowym. Zdarzały się też przypadki malowania całośiowo "ala włoch" - cokolwiek to znaczy ;o)
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez cris » piątek, 30 grudnia 2016, 17:24

Dzięki piękne Hubert za zaangażowanie ,fajnie że jeszcze chce się komuś pomagać takim marudom jak ja .
Gdybyś coś tam trafił z tym asem ,a może z jakimś innym znanym to było by super.
Pozdrawiam i wszystkiego naj w nowym roku Ci życzę
cris

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste