Steyr 1500 kommandeurwagen 1/35 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Steyr 1500 kommandeurwagen 1/35 Tamiya

Postprzez modelarz_2002 » czwartek, 29 grudnia 2016, 11:56

Witam jakiś już czas temu rozpocząłem taki projekcik będzie on zarazem moim pierwszym warsztatem na forum. Jak na razie przeważnie podglądałem różne cuda jakie tworzycie, ale teraz sam postanowiłem się z czymś zaprezentować.Taki krótki wstępik: ,,Większość sukcesów Wehrmachtu była owocem pracy znakomicie wyszkolonej kadry oficerskiej. Aby umożliwić im poruszanie się pomiędzy oddziałami, szczególnie na wyższym szczeblu dowodzenia, należało stworzyć odpowiednie pojazdy. Obok bardziej pospolitych Kübelwagenów czy zdobycznych Citroënów 11CV postanowiono stworzyć pojazd dla wyższej kadry dowódczej. Kommandeurwagen był pojazdem znacznie lepszej klasy. Został zaprojektowany na bazie ośmioosobowej ciężarówki 1500A/01 Steyra. Dla zwiększenia komfortu ilość miejsc zmniejszono do 5, umożliwiono rozłożenie przedniego siedzenia na miejsce do spania. Kanapy były wykonane za skóry. Oprócz tego samochód miał bardzo dobre osiągi na drodze i w terenie. Osiągał prędkość 100 km/h, a tylne zawieszenie piórowe dodatkowo poprawiało komfort pasażerów. Kommandeurwageny służyły najlepszym dowódcom niemieckim na każdym froncie drugiej wojny światowej".Dla chcących się coś więcej dowiedzieć o tym pojezdzie ukazuje stronke:http://www.fahrzeuge-der-wehrmacht.de/Artikel/Steyr_1500A.html . Fajny opis dostępny na:http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/tamiya/tam35235.html. Wracając do zestawu to wg mnie modelik tamki naprawdę pierwsza klasa tylko gdzieniegdzie doszło troszkę szpachli i maskowania śladów po wypychaczach.Do modeliku praktycznie nie przewiduje kupnych waloryzacji może najwyżej żywiczne koła od black dog, ale to się zobaczy. Dodałem skrajniki od rb i kawałeczek łańcuszka tejże firmy. Jest już steyerek praktycznie sklejony doszły jedynie różnesmaczki w postaci szczegółów wnętrza jak i ,,zewnętrza".Poskrobałem klamki od wewnątrz i z zewnątrz dodałem pare kabelków,różne uchwyty i mocowania zrobione z puszeczki po coli nawiew na nogi i kratki nawiewu w desce rozdzielczej.Podwoziu dorobiłem przewody hamulcowe z drutu i dodatkowe resory stosowane z tego co rozumiem w późnych wersjach steyerów 1500.Doszły też gniazdko elektryczne,pedały,tablice wykonane również z puszki.Wyszło to wszystko jak wyszło,ale już chyba nie będę przy nim nic poprawiać i pójdzie do podkładowania. Malowanie samochodziku planowane pudełkowe trójkolorowe z Arden 44/45 rok, ale to jeszcze nie jest nic pewnego. Proszę o rady i aby nie za ostrą ;o) krytykę.Poniżej wstawiam zdjęcia z postępu prac nad samochodzikiem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zwaloryzowane drzwiczki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Drobnica wszelaka:
Obrazek
Obrazek
Rameczka:
Obrazek
"Waloryzacja''zaczepu:Obrazek
Zdjęcie na, którym się powzorowuje budując kokpit(oczywiście jest to egzemplarz specjalny-prezencik urodzinowy dla marszałka Mannerheima od Hitlera, a ja robię wersje pózno uproszczoną na podstawie wojennych doświadczeń, lecz trochę elementów było wspólnych.)
Obrazek
Pozdrawiam modelarz_2002
modelarz_2002

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Steyr 1500 kommandeurwagen 1/35 Tamiya

Postprzez Murek » czwartek, 29 grudnia 2016, 20:26

Fajny temat ale nie widać zdjęć poza fotką z epoki :(
Murek

Postprzez modelarz_2002 » czwartek, 29 grudnia 2016, 23:07

Murek napisał(a):Fajny temat ale nie widać zdjęć poza fotką z epoki :(

Bardzo dziwne u mnie wszystko było okej i fotki były widoczne. :oops:
Pozdrawiam modelarz_2002
modelarz_2002

Postprzez Sherman » czwartek, 29 grudnia 2016, 23:21

Link do zdjęcia musi się kończyć .jpg wię taki "https://lh3.googleusercontent.com/DkdoViAqdjipl4a3RX5iaN9Ukde7boqBWltDcNWp-1EO2UrhB8s3r0EhYLhU4PoEz-wIxHV7mOPuKw=w2400-h1350-rw-no" nie zadziała.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez fragles » piątek, 30 grudnia 2016, 09:10

Nic nie tracisz. Ja widzę zdjęcia wszystkie, i właściwie coś widać tylko na fotce z epoki. Po prostu faszyści 70 lat temu robili lepsze zdjęcia przy pomocy pudełeczka z obiektywem i światłoczułej szybki.

Sherman napisał(a):Link do zdjęcia musi się kończyć .jpg wię taki "https://lh3.googleusercontent.com/DkdoViAqdjipl4a3RX5iaN9Ukde7boqBWltDcNWp-1EO2UrhB8s3r0EhYLhU4PoEz-wIxHV7mOPuKw=w2400-h1350-rw-no" nie zadziała.

Zadziała, zadziała. Nie musi się kończyć ".jpg".
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Sebastian » piątek, 30 grudnia 2016, 17:27

Ja też nie widzę zdjęć a chętnie bym pooglądał. :mrgreen:
Sebastian

Postprzez MiSza » piątek, 30 grudnia 2016, 18:34

Nic nie widać.....
MiSza

Postprzez modelarz_2002 » piątek, 30 grudnia 2016, 22:52

fragles napisał(a):

Nic nie tracisz. Ja widzę zdjęcia wszystkie, i właściwie coś widać tylko na fotce z epoki. Po prostu faszyści 70 lat temu robili lepsze zdjęcia przy pomocy pudełeczka z obiektywem i światłoczułej szybki.

Sherman napisał(a):Link do zdjęcia musi się kończyć .jpg wię taki "https://lh3.googleusercontent.com/DkdoViAqdjipl4a3RX5iaN9Ukde7boqBWltDcNWp-1EO2UrhB8s3r0EhYLhU4PoEz-wIxHV7mOPuKw=w2400-h1350-rw-no" nie zadziała.

Zadziała, zadziała. Nie musi się kończyć ".jpg".

Witam i na wstępie małe sprostowanie faszyści 70 lat temu to był Mussolini i jego świta jeśli chodzi o III Rzeszę to jest to klasyczny przykład nazizmu z ich świetnymi jak napisano pudełeczkami, a o nią pewnie chodziło. Tak w ogóle to zdjęcie z epoki pochodzi od fińskiego fotografa zrobione je bodaj w Immoli w 1942 na 75-te urodziny marszałka Mannerheima, a w tym kraju jako tako ani tego ani tego nie było :->chociaż był w osi. . W razie potrzeby odsyłam np do wikipedii, a jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Tyle w kwestii merytoryczno historycznej. Co do fotek to zgadam się że trochę słabo wyszły :oops: , jednak już nic nie zmienię i zdjątka z tego okresu prac nad modelem nie wstawię bo już walnięty 1. kolorem kamo(dunkelgelb).Postaram się trochę ten stan rzeczy polepszyć i spróbuję jutro wstawić nowe i lepsze :) i przy lepszym oświetleniu.
Pozdrawiam modelarz_2002
modelarz_2002

Postprzez cooper69 » piątek, 30 grudnia 2016, 23:31

Powtarzając za kolegą ze zdjęciami "nie masz problemu" bo ich po prostu nie widać.
Używając usług "darmowej" firmy google już tak jest. Teraz żeby nie było kłopotów z widocznością trzeba być na ich krótkim pasku czyli używać usług i ich przeglądarki czyli Chrome. Jest coraz więcej ludzi, którzy nie używają i nie chcą ich "darmowych" usług i programów.
Zainteresuj się może innym hostingiem zdjęć. Na przykład Imgur, Flickr lub podobny.
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71

Obrazek
cooper69

Postprzez modelarz_2002 » sobota, 31 grudnia 2016, 22:14

Dzięki za rady co do zdjęć, wstawiam fotki mam nadzieję że tym razem nie będzie problemów ;o):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Drobniczka:
Obrazek
Obrazek
Waloryzowane drzwiczki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rama:
Obrazek
Obrazek
Tym czasem modelik zapodkładowany minią pod obdrapania:
Obrazek
I moje skromne miejsce pracy:
Obrazek
A i jeszcze zmieniła mi się koncepcja modelik będzie miał kamo zimowe na pózno wojenne 3 kolorowe kamo i zdjęcie na którym spróbuję się powzorować podczas malowania wyczytałem że pojazd z SS:
Obrazek
oraz moja modelarska inspiracja z zagranicznego forum:
Obrazek
Pozdrawiam
Pozdrawiam modelarz_2002
modelarz_2002

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 1 stycznia 2017, 12:27

Naucz się czysto sklejać i malować, następnie bierz się za przeróbki. Niestety na obecnym etapie wygląda to słabo. Widać plamy kleju o raz dużą niestaranność.
Paweł Leszczyński

Postprzez Sebastian » poniedziałek, 2 stycznia 2017, 15:48

Ja nadal poproszę o zdjęcia z epoki :) a druga sprawa jakby kolega zniszczył ten egzemplarz to mam "dziewicę" do opchnięcia za śmieszne pieniądze. Info na priv nie chcę tu robić giełdy bo ogłoszenie jest na giełdzie.
Sebastian

Postprzez modelarz_2002 » poniedziałek, 2 stycznia 2017, 21:57

Sebastian napisał(a):Ja nadal poproszę o zdjęcia z epoki :) a druga sprawa jakby kolega zniszczył ten egzemplarz to mam "dziewicę" do opchnięcia za śmieszne pieniądze. Info na priv nie chcę tu robić giełdy bo ogłoszenie jest na giełdzie.

Jak na razie nie myślałem nad zakupem dziewicy i tą starą "ladacznicę" postaram(łem) się doprowadzić do ładu. Niektóre "kiepskie" miejsca trochę zamaskowałem(i tak modelik planuje zrobić leciuśko zdezelowany stąd część tych "mankamentów"użyję jako baza pod bruzding) i obecnie modelik jako tako podmalowany dostał podstawowego dunkelgelba i kamo rot braun i olivegrun, ale niestety nie mogę sobie jakoś czasu wydzierżawić-ach ta szkółka ;o) -by zrobić jej jako taką w miarę sesje zdjęciową. Jak troszkę go złapie być może na weekendzie to się wstawią. Pare fotek z epoki dostępnych na stronie:
http://www.kfzderwehrmacht.de/Homepage_ ... 500_a.html
oraz
http://www.achtungpanzer.com/steyr-1500-a-series.htm
oraz
http://www.zuckerfabrik24.de/steyrpuch/steyrv8_1.htm
i tu
http://www.german.o5m6.de/steyr_command.html
Pozdrawiam modelarz_2002
modelarz_2002

Postprzez modelarz_2002 » środa, 25 stycznia 2017, 22:06

Witam po krótkiej przerwie autko dostało już trochę kolorków zrobione zostało zimowe kamo sposobem znanym i lubianym na lakier do włosów trochę go po urozmaicałem filtrem od miga do białych powierzchni. Zrobiłem coś a la rainsy, umalowałem kółka i inne elementy pomaziałem dach. Sami zobaczcie jak to wyszło fotki robione na szybko, ale może co koledzzy forumowicze uchwycą ;o)
[url]Obrazek[/url]
[url]Obrazek[/url]
[url]Obrazek[/url]
Pozdrawiam modelarz_2002
modelarz_2002

Postprzez Krocionorzec » czwartek, 26 stycznia 2017, 10:13

A nie lepiej zrobić zdjęć (zdjątek?) nie na szybko żeby można było coś na tym modelu (modeliku?) zobaczyć? Gdzie ci się spieszy?
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat