Ki-61 Hien Hasegawa dla odmiany 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ki-61 Hien Hasegawa dla odmiany 1:72

Postprzez Rafako » środa, 3 sierpnia 2016, 07:00

Nie będę się tu wymądrzał bo sam jak na razie mam problemy z metalizerami i dlatego szerokim łukiem staram się omijać wszystko co srebrne, ale w wielu wątkach przewija się temat czarnego błyszczącego jako najlepszy podkład pod metaliki. Może rownież miałeś za "gruby" podkład, który to Surfacer? Ja ostatnio użyłem czarnego 1500 i wyszło całkiem ok. Nie wiem, może to tylko efekt zdjęcia, ale coś za bardzo jak dla mnie błyszczy się czarny pas antyodblaskowy przed kabiną. Za całą resztę a szczególnie za te wszystkie duperelki jak światełka, reflektor i detale kokpitu masz ode mnie wielkie brawa!
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Reklama

Postprzez Murek » środa, 3 sierpnia 2016, 10:44

Może za słabo rozcieńczyłeś farbę, Gunze muszą być rzadziutkie do malowania. Metalizer nr 218 znam, daje ładną powierzchnię ale nietrwałą. Jeśli nie zabezpieczyłeś powłoki to będzie się ścierać przy dotykaniu modelu. Mogło być też tak, że pomalowałeś zbyt grubą warstwą i metalizer (a dokładnie rozcieńczalnik) wszedł w reakcję z podkładem.
Murek

Postprzez zegeye » środa, 3 sierpnia 2016, 10:53

Nie jest źle. Myślę że te jak to nazywasz plamy to może być grubsza warstwa farby... jeśli np w dany punkt psiknąłeś mocniej albo dłużej. Farby jest poprostu więcej w tym miejscu przez co wydaje się ciemniejsza.... Co do pyłu ... tak te farby tak wyglądają po nałożeniu... trzeba polerować. Plamami się nie przejmuj. Po położeniu ciapek zieleni i nałożeniu łosza tylko dodadzą autentyczności :mrgreen:
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Bolo07 » niedziela, 7 sierpnia 2016, 21:53

Rafako napisał(a): Nie wiem, może to tylko efekt zdjęcia, ale coś za bardzo jak dla mnie błyszczy się czarny pas

Szczera prawda. Pas był malowany kilkoma warstwami rozcieńczonej czarnej i granatowej farby naprzemian.
Celowo. Miałem tu pewien zamysł, który przetestowałem dawno temu na tej oto artystycznej wizji messerschmitta z JG3 nad zasypanymi śniegiem bezkresami frontu wschodniego.

Obrazek

Tak, wiem, germaniści suchej nitki na mnie nie zostawią, podkreślam, to tylko moja artystyczna wizja sprzed kilku lat.
Kupiłem sobie aero i próbowałem go uruchomić. Wyszło jak zwykle za pierwszym razem, więc popsikałem ulep białą pactrą, a potem ją przetarłem drobnym papierem ściernym.
I właśnie o te przetarcia chodzi. Wracam znad Stalingradu do Krainy Kwitnącej Wiśni.
Podpatrzonym na forum sposobem ponaklejałem na używane do mieszania farb wykałaczki kawałeczki papieru ściernego

Obrazek

... i poprzecierałem pas przed kabiną i krawędzie natarcia.

Obrazek

Troszkę lepiej ?
Po zabiegu pas przed kabiną potraktowałem matowym werniksem.

Międzyczasie powstaje podwozie.

Obrazek

I podskrzydłowe zbiorniki paliwa.

Obrazek

Pozdrawiam, Bolek.
Modelarstwo to nie tylko wieczorne dłubanie - to zabawa z historią.
Bolo07

Postprzez Murek » poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 18:50

zegeye napisał(a):Co do pyłu ... tak te farby tak wyglądają po nałożeniu... trzeba polerować.

Które farby? Gunze 218? Nic podobnego, jeśli jest dobrze rozcieńczona niczego nie trzeba polerować.
Murek

Postprzez Bolo07 » niedziela, 14 sierpnia 2016, 23:20

Jednym słowem, za grubo i za dużo z tym amelinium :roll:
Następnym razem postaram się zastosować do rad szacownego gremium.

Kawasaki dostał podwozie , stałe elementy rozciętej osłony kabiny i kołpak na śmigło.
Same łopaty jeszcze nie podrapane, przyjdzie na nie pora.

Obrazek

Kalkomanie Techmodu ładne, postaramy się uzyskać efekt w/g obrazka:

Obrazek

Zatem do roboty, powolutku i niespiesznie, z płynami Wamodu pod ręką

Obrazek

Kalkomanie okazały się być bardzo delikatne, może nie to, że rozpadają się podczas nasiąkania wodą, ale niewłaściwie położone trudno przesunąć. Zwłaszcza dało się to we znaki podczas naklejania pasów wzdłuż i wokół kadłuba.
Za to w przypadku napisów i drobnych znaków eksploatacyjnych podłoże z folii jest prawie niewidoczne.

Obrazek

Po naklejeniu, szczególnie dużych znaków, zawsze kilka razy traktuję kalkomanie na zmianę płynami "pod" i "na".
Kiedy już ładnie przylgną, miękkie naklejki delikatnie "przejeżdżam" gładką, małą igłą wzdłuż linii podziału konstrukcji. Wtedy ładnie sie wpasowują, a jak nawet jakaś się przerwie, to tylko dodaje to realizmu. Ot, takie przetarcie na krawędzi blachy.
Aż mi żal go trochę ciapkować, jak tak sobie popatrzę.

Obrazek

Kabina musi być odsuwana, więc z kawałków blaszki dorobiłem prowadnice, przyklejone na CA tak, aby wpasować je do przerytego rowka w kadłubie.

Obrazek

Na dzisiaj sayonara, niedługo ciapki.
Pozdrawiam, Bolek
Bolo07

Postprzez Bolo07 » czwartek, 18 sierpnia 2016, 17:44

Obiecane ciapki:

Obrazek
Bolo07

Postprzez Bolo07 » niedziela, 21 sierpnia 2016, 21:36

Dopiero teraz zauważyłem, że coś się ze zdjęciem zepsuło. :roll:
to jeszcze raz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie upieram się nad idealnym odwzorowaniem każdej plamki kamuflażu, chociaż starałem się wzorować na interpretacji Techmodu. Ważne jest raczej w tego typu cętkach oddanie stylu kamuflażu.

Co o tym sądzicie ?
Bolo07

Postprzez Bolo07 » niedziela, 8 stycznia 2017, 00:19

Witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie w nowym, 2017 Roku !!!

Po małej przerwie zdecydowałem się zaryzykować i zakończyć klejenie mojego małego Kawasaki.

Obrazek

Zapraszam do galerii

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=83074
Bolo07

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat