I-16 Type 24 ICM 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: I-16 Type 24 ICM 1:48

Postprzez reddevil » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 12:42

Kamuflaż chyba faktycznie najlepiej pędzlem, nie wiem tylko czy nie łatwiej byłoby Ci kontrolować efekt farbami olejnymi dla plastyków albo olejnymi po prostu.

Dzięki Xmald za radę, popróbuję sobie gdzieś na boku i zobaczę co z tego wyjdzie :D
reddevil

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez posejdon » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 13:52

Jak chcesz się bawić w te różne żebra, wręgi to chyba najlepiej zrobić to na takiej pstrokaciźnie na samym końcu po kalkach. Wtedy wszystko będzie widać tak jak chcesz, żeby było widoczne.
posejdon

Postprzez reddevil » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 15:35

Jak chcesz się bawić w te różne żebra, wręgi to chyba najlepiej zrobić to na takiej pstrokaciźnie na samym końcu po kalkach. Wtedy wszystko będzie widać tak jak chcesz, żeby było widoczne.

Oczywiście masz racje, to ma być taka baza pod dalsze zabiegi typu odpryski farby itd.

Na szczęście okazało się że w toku produkcji I-16 na niemetalowych powierzchniach były szpachlowane, dzięki temu odpadła chyba połowa roboty :D

Tymczasem uzyskałem taki zamierzony efekt:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
reddevil

Postprzez MARIO » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 16:39

Zestaw z ICM w porównaniu do EDUARDA. Jak to się ma?
MARIO

Postprzez posejdon » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 16:47

reddevil napisał(a):
Obrazek

Zaszpachluj koniecznie to łączenie na brzuchu. To było drewno i powinno być gładkie! Chodzi mi o tą poprzeczną szparę. Ta podłużna przy płozie też w sumie mogłaby zniknąć ;o)
posejdon

Postprzez reddevil » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 17:14

MARIO napisał(a):Zestaw z ICM w porównaniu do EDUARDA. Jak to się ma?

Niestety nie wiem Eduarda nigdy nie sklejałem, jeśli chodzi o ICM- to jest bardzo dobrze spasowany i zdetalowany wspaniale się składa no i można w nim wyeksponować silnik.

posejdon napisał(a):
reddevil napisał(a):
Zaszpachluj koniecznie to łączenie na brzuchu. To było drewno i powinno być gładkie! Chodzi mi o tą poprzeczną szparę. Ta podłużna przy płozie też w sumie mogłaby zniknąć ;o)

Dzięki Posejdon za czujność :D Oczywiście do zaszpachlowania.

Pozdrawiam
reddevil

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 20:01

W ramach kibicowania podpowiem, że bardzo rażą szpary niedokładnego spasowania osłon silnika na górnej części. W skali 1/1 pewnie weszły by tam palce najpotężniejszego Rosjanina ;o) Póki go nie pomalowałeś to rozważ zaszpachlowanie tych szpar i natrasowanie linii (popatrz na zdjęcia Iszaków - ich osłony silnika wyglądają na dobrze spasowane). Przednia osłona też ma pokaźną szparę. Zastanawiam się czy to wada modelu ?
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Bercik » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 20:10

Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez reddevil » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 21:21

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):W ramach kibicowania podpowiem, że bardzo rażą szpary niedokładnego spasowania osłon silnika na górnej części. W skali 1/1 pewnie weszły by tam palce najpotężniejszego Rosjanina ;o) Póki go nie pomalowałeś to rozważ zaszpachlowanie tych szpar i natrasowanie linii (popatrz na zdjęcia Iszaków - ich osłony silnika wyglądają na dobrze spasowane). Przednia osłona też ma pokaźną szparę. Zastanawiam się czy to wada modelu ?

Póki co wszystkie osłony przyklejone na blue- tack stąd te szpary.

Bercik napisał(a):Obrazek

Dobry wybór :) Trochę więcej fotek tutaj: http://r-miniatures.blogspot.com/2012/05/polikarpov-i-16-type-24-172-hasegawa.html

Bardzo Dziękuję za linka, świetny model :D będę podpatrywał przy malowaniu górnych powierzchni. :)

Tymczasem zrobiłem biały preshading i pomalowałem wstępnie dół:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie tam eksperymenty :D

Jutro zrobię lepsze zdjęcia bo na tych g widać.
reddevil

Postprzez Damian 1973 » poniedziałek, 30 stycznia 2017, 22:35

Dobry wieczor

Caly czas obserwowalem budowe I-16 Rata.Bardzo fajny Samolot ( budowalem go juz z Eduard ), fajna robota zrobiles.Ale mam krytyka do Ciebie.
Zaczoles juz prace z Farbami, a jeszcze duzo dziur nie jest zaspachtlowanych ,Kadlub/Skrzydla , owiewka nad Motorem , same Skrzydla i owiewka Motoru. Tego nie rozumie.
Damian
Damian 1973

Postprzez Murek » wtorek, 31 stycznia 2017, 14:47

posejdon napisał(a):Zaszpachluj koniecznie to łączenie na brzuchu. To było drewno i powinno być gładkie! Chodzi mi o tą poprzeczną szparę. Ta podłużna przy płozie też w sumie mogłaby zniknąć ;o)
reddevil napisał(a):Dzięki Posejdon za czujność :D Oczywiście do zaszpachlowania.

Malowanie w toku a szpary jak były tak są :?:
Murek

Postprzez reddevil » wtorek, 31 stycznia 2017, 14:54

Damian 1973 napisał(a):Dobry wieczor

Caly czas obserwowalem budowe I-16 Rata.Bardzo fajny Samolot ( budowalem go juz z Eduard ), fajna robota zrobiles.Ale mam krytyka do Ciebie.
Zaczoles juz prace z Farbami, a jeszcze duzo dziur nie jest zaspachtlowanych ,Kadlub/Skrzydla , owiewka nad Motorem , same Skrzydla i owiewka Motoru. Tego nie rozumie.
Damian

Witaj

W sumie też nie rozumiem jak mogłem przeoczyć takie błędy i tym bardziej tego nie poprawić wcześniej, ale nie ma co roztrząsać trzeba to naprawić.

No więc zabrałem się za naprawianie tego co wcześniej zepsułem, szpary na okapotowaniu wynikają z popełnionych przeze mnie błędów przy składaniu bloku silnika. :-|

Niestety musiałem wszystko rozłożyć, pocienić osłony żeby pasowały idealnie do osłony itd... Miejmy nadzieję że jakoś z tego wybrnę :)

W normalnych warunkach pewnie rzucił bym to w diabły ale warsztat zobowiązuje :P :mrgreen:

Tak to wygląda :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A miało być szybko, łatwo i przyjemnie... ehh
reddevil

Postprzez reddevil » wtorek, 31 stycznia 2017, 15:12

A przy okazji zapytam o wcześniejszy eksperyment z białym preshadingiem, waszym zdaniem ma to jakieś szanse powodzenia w efekcie końcowym ?

Pozdrawiam
reddevil

Postprzez Murek » wtorek, 31 stycznia 2017, 16:24

Ma, pod warunkiem, że nie pomalujesz później zbyt gęstą farbą lub zbyt wieloma warstwami.
Murek

Postprzez golf czarny » wtorek, 31 stycznia 2017, 17:58

posejdon napisał(a):
reddevil napisał(a):
Obrazek

Przepraszam ale już to było roztrząsane tutaj viewtopic.php?f=818&t=79831. I jak się okazuje ta szpara poprzeczna jest uzasadniona. Natomiast wzdłużna na osi kadłuba nie.
golf czarny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat