PZL P.8/I Arma Hobby// 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

PZL P.8/I Arma Hobby// 1:48

Postprzez DUDE » poniedziałek, 20 lutego 2017, 11:07

Witam,
Jako zagorzały zwolennik lotnictwa pierwszowojennego dokonałem rozłamu i sięgnąłem po puławszczaka, do którego mam ogromną słabość (szczególnie do wersji z krótkim nosem). Zrobiłem co mogłem, gdyż nigdy wcześniej nie bawiłem się sreberkami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pzdr
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: PZL P.8/I Arma Hobby// 1:48

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 20 lutego 2017, 14:19

Cudo!!!
GrzeM

Postprzez Łukasz Kędzierski » wtorek, 21 lutego 2017, 06:45

Uuuu, podoba się.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez Aleksander » wtorek, 21 lutego 2017, 11:21

Bardzo ładny! Fajne zróżnicowanie blach.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez hadzi » środa, 22 lutego 2017, 09:04

Piekny model, gratuluje!
Niestety producent popelnil latwy do naprawienia blad, w godle Orlinskiego brakuje czarnych pior wewnatrz godla.
W 11 PL I na Br.XIX z przelotu do Tokio Orlinski stosowal swoje godlo osobiste z czarnymi piorami wewnatrz godla 11 PL potem 121 EM.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez barszczo » środa, 22 lutego 2017, 09:26

Jak na pierwsze sreberka wygląda świetnie.
barszczo

Animal Planet

Postprzez shadowmare » środa, 22 lutego 2017, 12:55

Super jest!
shadowmare

Postprzez GrzeM » środa, 22 lutego 2017, 19:48

hadzi napisał(a):Niestety producent popelnil latwy do naprawienia blad, w godle Orlinskiego brakuje czarnych pior wewnatrz godla.
W 11 PL I na Br.XIX z przelotu do Tokio Orlinski stosowal swoje godlo osobiste z czarnymi piorami wewnatrz godla 11 PL potem 121 EM.

Może faktycznie? Ale na Breguecie na zdjęciu CAŁE skrzydło godła jest ciemne (czarne? - tak podobno twierdził sam Orliński). W P.8 na zdjęciu skrzydło jest białe, widać tylko małą ciemną plamkę w środku, jakby rząd ciemnych tych najmniejszych piórek?
GrzeM

Postprzez potez » środa, 22 lutego 2017, 21:18

Ten pierun ze skrzydełkiem był taki sam tylko kolory mogły być różne. Brakuje wewnętrznych piórek 8-)
tutaj ze stratusowych Polskich Skrzydeł jest dokładny rysunek w innych kolorach ale podobno też Orliński:
Obrazek
Ewidentnie ktoś zgubił środkowe piórka w trakcie robienia projektu, w Aj-Pressie na bokorysie godło z piórkami jest namalowane całe na biało.
Ot kolejny "problemik" w tym modelu.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez GrzeM » czwartek, 23 lutego 2017, 16:09

potez napisał(a):tutaj ze stratusowych Polskich Skrzydeł jest dokładny rysunek w innych kolorach ale podobno też Orliński:
Obrazek

Ale to przecież nie jest P.8!
GrzeM

Postprzez hadzi » czwartek, 23 lutego 2017, 16:19

GrzeM napisał(a):
potez napisał(a):tutaj ze stratusowych Polskich Skrzydeł jest dokładny rysunek w innych kolorach ale podobno też Orliński:
Obrazek

Ale to przecież nie jest P.8!

To jest akurat 1 wersja godla osobistego Orlinskiego z jego SPADa S.61C1 z 11PL, na Br.XIX uzyl tego samego - bo to ten sam okres. Byla gdzies fota tego P.8 w publikacji. Widac czarne piora w srodku.
Obrazek wystarczylo wpisac w googla...
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez MarCo » czwartek, 23 lutego 2017, 20:03

hadzi napisał(a):Byla gdzies fota tego P.8 w publikacji. Widac czarne piora w srodku.

Jurek ma rację, wewnątrz brakuje czarnych piórek. Zdjecia są często publikowane, nawet w stosukowo niemłodych Monografiach Lotniczych (skąd cytuję poniżej):

Obrazek

Dodatkowo, choć model pięknie wykonany, to ja zawsze zachęcam do szukania zdjęć. Szachownica blach, tak ładnie zróżnicowanych, ma niewiele wspólnego z obiektem rzeczywistym (co wg mnie nie umniejsza modelowi - uwaga na marginesie, drobnym druczkiem i takie tam).

Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 23 lutego 2017, 20:25 przez MarCo, łącznie edytowano 1 raz
MarCo

Postprzez iras67 » czwartek, 23 lutego 2017, 20:19

MarCo napisał(a):
Dodatkowo, choć model pięknie wykonany, to ja zawsze zachęcam do szukania zdjęć. Szachownica blach, tak ładnie zróżnicowanych, ma niewiele wspólnego z obiektem rzeczywistym.

Wiem że blacha była zabezpieczana lakierem bezbarwnym -a żeby farba mocno przylegała i nie niszczyła - szlifowano powierzchnie blachy kierunkowo albo w krążki-Metoda powszechnie stosowana w wielu konstrukcjach w okresie międzywojennym na świecie . Na P.8 i prototypach P.11 stosowano ten pierwszy sposób szlifowania. Taka blacha pod innym kątem jest jaśniejsza a innym ciemniejsza stąd takie różnice. Przerabiam to przy budowie modelu P.8 z blachy aluminiowej i tak właśnie to staram się odwzorować. Blachy obserwowane z innego kierunku mocno zmieniają odcień z jednego są jasne z innego ciemne...
Co do samego modelu. przydało by mu się nitowanie.
iras67

Postprzez MarCo » czwartek, 23 lutego 2017, 20:35

iras67 napisał(a):Wiem że blacha była zabezpieczana lakierem bezbarwnym -a żeby farba mocno przylegała i nie niszczyła - szlifowano powierzchnie blachy kierunkowo albo w krążki-Metoda powszechnie stosowana w wielu konstrukcjach w okresie międzywojennym na świecie . Na P.8 i prototypach P.11 stosowano ten pierwszy sposób szlifowania.

To się zgadza, rzeczywisćie niektóre blachy "świecą" inaczej na różnych fotkach. Pomimo to - wyrażnie jaśniejsze pasy na skrzydłach pozostają zawsze w tych samych miejscach niezależnie od kierunku z jakiego zrobiono zdjęcie. Zmodyfikowałem poprzedni post, żeby była jasność - podoba mi się ten model. W P.8-1 można odtworzyć ten rysunek blach w dużym stopniu, jest sporo zdjęć. Z dwójką gorzej, ale też od biedy da się.
MarCo

Postprzez GrzeM » czwartek, 23 lutego 2017, 21:04

MarCo napisał(a):
hadzi napisał(a):Byla gdzies fota tego P.8 w publikacji. Widac czarne piora w srodku.

Jurek ma rację, wewnątrz brakuje czarnych piórek. Zdjecia są często publikowane, nawet w stosukowo niemłodych Monografiach Lotniczych (skąd cytuję poniżej):

Obrazek

To zdjęcie oczywiście znam, choć nie w tak dobrej jakości, pisałem przecież o tym:
GrzeM napisał(a):W P.8 na zdjęciu skrzydło jest białe, widać tylko małą ciemną plamkę w środku, jakby rząd ciemnych tych najmniejszych piórek?

Natomiast teraz widać, że to są faktycznie piórka a nie plamka nad końcówką rozrusznika Viet'a. Tak samo brzechwa ("piórka") na końcu strzały na tym zdjęciu też wygląda na czarną. Dotychczas myślałem, że to koniec pasa zwisającego z kabiny. Jak to się człowiek ciągle czegoś uczy! Dzięki Panowie!!!
GrzeM

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli