F-35 Lightning II

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

F-35 Lightning II

Postprzez KRL » wtorek, 2 maja 2017, 14:17

F-35 Lightning II

Na wstępie pozwolę sobie na kilka zdań objaśnienia kwestii istotnych związanych z tym modelem.
Model jest częścią projektu w którym dla jednej z instytucji nazwijmy je kulturalnych mam wykonać model tego samego współczesnego mysliwca w trzech skalach.

Zleceniodawca życzy sobie żeby modele były w jak największym stopniu podobne a najlepiej byłoby gdyby były identyczne a odróżniała je jedynie skala i jak powiedział zamawiający mają być DOSKONAŁE.

W pierwszym momencie miał to być F-22 ale brak dobrego modelu w skali 1:32 spowodował że w końcu ustaliliśmy że będzie to F-16 było rozważane także F-18. Jednak pojawiła się informacja że na rynku za chwilę będzie dostępny F-35 w skali 1:32 i staneło na tym modelu.

Reszta to już moje decyzje jak mają wyglądać, jakie modele itd.
Skala 1:48 i 1:32 nie pozwala na wybór natomiast w skali 1:72 modeli jest kilka wybór padł na:
Hasegawę w skali 1:72, KH w skali 1:48 i Italieri 1:32.

Na początek postanowiłem zbudować najmniejszy z modeli uznając że to co dam radę zrobić na modelu w tej skali bedzie znacznie łatwiejsze do odtworzenia na większych modelach a mają być możliwje jak najbardziej podobne.
Pracę rozpocząłem nie mając jeszcze największego z modeli ale na podstawie fotek zestawu stwierdziałem że będę musiał wprowadzić kilka zmian w najmniejszym z modeli. Głównie w tylnej częsci .
Usterzenie poziome które w modelu w skali 1:72 jest odlane w całości z kadłubem a w KH i Italieri są to osobne elementy podobnie z powierzchniami sterowymi na skrzydłach. Dodatkowo konieczne będzie wykonanie dodatkowych przetłoczeń.
Co ciekawe w każdym z modeli linie podziału i nity są w zasadzie oddane identycznie najwięcej detali jest widoczne na modelu w skali 1:48 ale to akurat najmniejszy z problemów wszystko dopasuje do największego modelu w skali. Zaznaczam przy tym że różniece między 1:72 a 1:32 są znikome i w zasadzie dotyczą braku nitów co jest proste do wykonania. Nie wiem czy Hasa jest tak dobra czy model Italieri tak słaby ale jak napisałem już w portfolio to także kwestia wyglądu samego F-35.

Postanowiłem pójść na łatwiznę i w pierwszym momencie wykonałem drobne nacięcia przy usterzeniu poziomym między kadłubem i na klapach i slotach tak by dać wrażenie że te elementy są wklejone osobno.
Jednak moje podejście do tego było co tu dużo mówić marne wykonanie zbyt szybkie i równie marne i miedzy kadłubem a usterzeniem poziomym pojwiła się nie szparka a rów.
Zmieniłem więc plan i postanowiłem wykonać ten element jak w większych modelach odcinając tylną część i wykonując ją jako osobne elementy.
Tym sposobem moje pierwotne plany legły w gruzach byłem pewny że taki model skleję w „chwilkę” a na końcu wyszło jak w modelu w większej skali czyli ok 80godzin. Cała masa przeróbek których za bardzo nie widać na pierwszy rzut oka. Ale chodziło ogólnie o zbliżenie wszystkich trzech modeli do siebie.
Dodatkowo musiałem zakupić drugi zestaw Hasy i paski tworzywa by wykonać dodatkowe elementy których brakowało w modeli Hasy a były w pozostałych . Dzięki drugiemu zestawowi miałem także dwie dysze wylotowe co zaowocowało wykonaniem tego charakterystycznego uskoku na końcu dyszy.

Reasumując model dał mi w kość poświęciłem mu znacznie więcej czasu niż myślałem i nabrałem WIELKIEGO respektu do modeli w skali 1:72. Postanowiłem że wykonam jeszcze jeden taki model tym razem w locie na własną pólkę.

Lakierowanie to także pracochłonna zabawa za sprawą tych paseczków i wycinanek.
Wszystkie efekty są natomiast wykonane pod włąsciwym kolorem z użyciem czterech kolorów, biały, czarny, niebieski i żółty. Kolor włąsciwy jest wymieszany z TC w takiej proporcji by uzyskać włąsciwe krycie w jednej warstwie i dokłądnie na modelu jest położona jedna warstwa włąciwego koloru. Model na końcu potraktowałem fitrem oddającym efekt HG ale bardzo delikatnie tek że jest widoczny jedynie w bardzo ostrym oświetleniu najlepiej w słońcu.

Kalki pochodzą częściowo z zestawu i dodatkowo kalki caracal, uzbrojenie to Attack squadron mieszany z zestawowym
Model doskonały niestety nie wyszedł resztę ocenicie sami.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Reklama

Re: F-35 Lightning II

Postprzez iras67 » wtorek, 2 maja 2017, 15:31

Czemu te fotki takie dziwne .Nie chodzi tylko o jakość ale też kadrowanie. Pokazałbyś z perspektywy oglądającego stojący na lotnisku.Więcej spodu - chociaż z tego co wiem ten zestaw jest bez komór uzbrojenia ale podwozie ... No i zdjęcie trzecie aż mnie oczy zabolały :mrgreen: wymień na inne . Znając Twoje poprzednie dokonania-jakość gwarantowana ale zdjęcia słabe.
ps.Bardzo jestem ciekaw tego zestawu Italeri- Cena jak na nich jest wysoka, ale na zdjęciach "tyłu nie urywa" jak na tą skalę.
iras67

Postprzez piotr dmitruk » środa, 3 maja 2017, 01:19

Jest dobrze, nawet bardzo.

Co to jest TC, z którym mieszasz kolor, i jak się robi filtr do HG ?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez KRL » środa, 3 maja 2017, 06:54

TC czyli Tone Controler dostępny w produktach modelarskich pod nazwą Transparator, jest to bezbarwna baza miesza się z TC kolor w określonej proporcji tak by uzyskać odpowiednią siłę krycia bez nadmiernego rozcieńczania produktu.
W tym wypadku wymieszałem TC z kolorem Glass Prism w proporcji 15:1 jak się okazuje zbyt oszczędnie i efekt nie jest tak mocno widoczny jak w przypadku F-22 galeria tu: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=83740. Tam wymieszałem TC z Glass Prism w proporcji 8:1

Cały zabieg w celu uzyskania efektu powłoki Have Glass (HG), reasumując mieszam TC + kolor w proporcji + 20-30% rozcieńczalnika i nakłądam na całą powłokę podobnie jak lakier bezbarwny ale w cienkiej warstwie.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 3 maja 2017, 10:44

Podoba się!
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Atlis » środa, 3 maja 2017, 15:54

KRL zrób fotki tak, by w końcu było widać Have Glass...

piotr - Transparator to nazwa komercyjna, pod którą Mig Jimenez sprzedaje tzw. matte medium (emulsja poliuretanowa oidp) do farb akrylowych. Ponieważ akryle nie znoszą dużego rozcieńczania, dodając medium utrzymasz lepkość farby i można pryskać przezroczyste warstwy. Ale jeśli malujesz Tamkami, Gunze H (Mr Hobby) czy lakierami Gunze C (Mr Color) lub MRP, to sobie nie zawracaj gitarę. Rozcieńczać te farby MLT 10:1 nie jest żadnym problemem. Ja osobiście używam Winsor&Newton Matt Medium z serii Galeria, 250ml kosztuje koło 40zł, przydatna sprawa do pracy z pigmentami, do dioram itp. Ale do modeli samolotów, o ile nie męczysz się Vallejo czy innymi podobnymi farbami - raczej zbędne.

Co do Have Glass - to robi się tak, że się kupuje odpowiedni kolor FS pod F-35 lub F-16, na przykład MRP-280 FS36170, i do tego lakier perłowy Have Glass, MRP-278, się pryska i się ma. Bez kombinowania.
Atlis

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli