Sikorsky H-34G.III Italieri 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Sikorsky H-34G.III Italieri 1:48

Postprzez KRL » niedziela, 6 sierpnia 2017, 21:17

Wiatraki „karpie” cz.2
Czas na dłuższą przerwę która wynika z obowiązków służbowych i zapewne przez najbliższe miesiące bedę miał odwyk od sklejania więc odpoczniecie od moich modeli,

Nim to jednak nastąpi drugi z serii wiatraków "karpi" H-34 w barwach SAR.
Model mimo iż jest to model blizniaczy do HAS.1 to różnice są spore w jakości spasowania.

W H-34 mamy inny nos a co za tym idzie odrobinę inną część wypełninia na spodzie modelu.
Krótko mówiąc ma to duży wpływ na spasowanie elementów i nie jest już tak dobre jak w wersji HAS.3.
Oszklenie w ogóle nie pasuje do całości i trzeba sporo szlifowania i szpachlowania by jakoś to wyglądało.

W tylnej części trzeba za pomocą pasków plastiku lub resztek ramek uzupełnić 2mm szparę między oszkleniem a ramką osłaniającom wirnik, podobnie wygląda to od spodu w okolicach nosa.
Na koniec trzeba dorobić do modelu mocowanie linek pod kadłubem i tej biegnącej z boku kadłuba ponieważ producent nie przewidział tego może nie tyle ważnego detalu ale poprawiającego naturalny odbiór modelu.
Dla mnie najtrudniejze jednak było lakierowanie raz że pomarańcz powinień być kolorem Fluo i tak tu jest choć mój aparat nie radzi sobie z tym kolorem w ogóle i na fotkach nie widać że jest to kolor fluo.

Co ciekawe na tym kolorze ledwo widoczny jest też wash który w naturze jest widoczny.
Druga kwestia to kolor srebrny nie jest to imitacja powierzchni metalu, śmigłowiec był lakierowany zwykłą srebrną farbą i to nie w klasycznej formie 2 warstwowej czyli baza + lakier bezbarwny tylko jednowarstwowy RAL 9006 i jedyną jego cechą widoczną w realu na śmigłowcu są "chmury", które są typowe dla tego rodzaju materiału.

Chcąc nadać odrobinę realizmu i naturalności musiałem postarać się by gdzie niegdzie były widoczne te plamki (chmurki). Sporo się przy tym na kombinowałem ale mnie efekt ogólnie zadowala.

Tyle w temacie zapraszam do oglądania:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Na koniec fotka rodzinna:

Obrazek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Sikorsky H-34G.III Italieri 1:48

Postprzez Aleksander » niedziela, 6 sierpnia 2017, 21:50

Bardzo ładny duet bliźniaków :) - brakuje (moim zdaniem) jeszcze wersji z Wietnamu (US Marines)!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez KRL » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 07:02

Aleksander napisał(a):Bardzo ładny duet bliźniaków :) - brakuje (moim zdaniem) jeszcze wersji z Wietnamu (US Marines)!

Są plany na kolejne karpie. :D
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Kukuruźnik » poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 20:30

Bardzo udana praca w niełatwej kolorystyce.
Też lubię rodzinę H-34/Wessex. Na razie zrobiłem tylko HU.5, ale w kolejce HAS.1 i HSS-1 (H-34).
I tu podpowiedź, jeśli masz plany na kolejne "karpie".
Spróbuj zainwestować w H-34 od Gallery Model. Moim zdaniem deklasuje Italerkę. No i ma silnik, który można i trzeba wyeksponować.
Kukuruźnik

Postprzez Łukasz_K » wtorek, 8 sierpnia 2017, 08:42

Fajna żarówa, ale z dwojga braci ten w camo chyba wyszedł ciekawiej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez KRL » wtorek, 8 sierpnia 2017, 09:04

astarott napisał(a):Fajna żarówa, ale z dwojga braci ten w camo chyba wyszedł ciekawiej.

Nie ukrywam w mojej opinii ten byl znacznie trudniejszy do zrobienia i może nie wyszedł mi tak jak tem w camo, choć jestem z niego zadowolony.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Michal J Swiniarski » wtorek, 8 sierpnia 2017, 14:28

Hej,

sympatyczna parka. Co do H-34, zdradz prosze patent na te chmurki na srebrnym?

Co do spasowania to widac konkretny schodek przy przejsciu nosa w kadlub. Tego nie powinno byc. No I chyba rozminales sie z instrukcja co do mocowania schodkow do kabiny. Klejone sa od srodka kadluba w otworach o ktorych wywiercenie Cie prosza I siedza lico w lico z powierzchnia kadluba... Nie bylo w tym modelu takze takich "kapsli" na kola z pontonami w razie ladowania na wodzie?

pozdro,
Michal
Michal J Swiniarski

Postprzez shadowmare » środa, 9 sierpnia 2017, 12:40

O ile mieć 1 to jeszcze zrozumiem ale 2 takie brzydale to już przesada :) Super jest.
shadowmare

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli