PZL P.7A 1/48 Broplan

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: PZL P.7A 1/48 Broplan

Postprzez hadzi » niedziela, 6 czerwca 2010, 12:34

Przetrzyj opony czarną pastelą (proszkiem na pedzlu), zmatowi je.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Reklama

Postprzez neronek22 » niedziela, 6 czerwca 2010, 22:30

Panowie nie śmiejcie się za głośno ale w końcu załapałem na czym polegał problem matowego lakieru. Przed każdym malowaniem intensywnie potrząsałem pojemnikiem z lakierem zamiast tradycyjnego mieszania. W efekcie na dnie powstał osad czynnika matującego. Na swoja obronę mogę tylko powiedzieć, iż pojemnik jest w kolorze mlecznym i co bardziej ślepy tego nie zauważy. Koła już poprawione :mrgreen: Wot amerykańskaja technologja :lol:
neronek22

Postprzez dewertus » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 08:21

Ciekawy model i mnie się podoba. Duże słowa uznania za wytrwałość w budowie modelu vacu - ja kilka razy próbowałem, ale nigdy nie udało mi się ukończyć, o jakości nie będę nawet wspomiał :mrgreen:
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez qalimar » wtorek, 22 czerwca 2010, 22:53

Porównując zdjęcie i model widać nieścisłość pod wiatrochronem. W realu było tam jakby bardziej pusto....
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez Manfred » środa, 23 czerwca 2010, 08:54

Kiedyś miałem ten model w rękach. Wzdrygnęło mną i odłożyłem go na sklepową półkę. Ty ten model skleiłeś i pomalowałeś. Zdając sobie sprawę z ogromu pracy i zainwestowanych pokładów cierpliowści składam Ci szczere gratulacje i wyrazy podziwu. Z taką werwą można osiągać szczyty.
Manfred

Postprzez neronek22 » środa, 23 czerwca 2010, 23:34

Panowie słowa uznania są największą zapłatą za włożony trud. Jednak powiem szczerze obecnie stres vacu to raczej sfera psychologiczna. Ne będę łgał ze to hasegawa ale paradoksalnie model budowało się wyjątkowo prosto i bezstresowo. Co do wiatrochronu to tu nie będę polemizował. Mam zdjęcia kabiny z wiatrochronem p7 i tak ją wykonałem. Po uwadze kolegi przyjrzałem się fotce i możliwe że iny wiatrochron to również inne rozwiązanie w samej kabinie ale niestety takiego zdjęcia nie spotkałem. Możliwe ze rodzaj owiewki od p11 łączył się z deską rozdzielczą też bardziej 11-tkową gdzie owiewka łączyła się z burtami i od góry nie była zamknięta blachą. Niestety ja na żadne foty z tym związane nie trafiłem a w klasycznej owiewce od góry kabina była zamknięta blachą. To tylko dowód iż konstrukcje pzl-ek to wbrew pozorom jeszcze wiele nierozwiązanych zaskakujących zagadek. Wnioskowanie, że tak było w poprzednim modelu w naszej polskiej radosnej twórczości nie bardzo ma sens czego dowodem może być historia produkcji p.11B
neronek22

Postprzez el Rozito » czwartek, 24 czerwca 2010, 09:50

Niezawodnym sposobem na zmatowienie i przybrudzenie jednocześnie jest Patina Negra Vallejo rozrzedzona wodą (ja dodaję jeszcze glaze medium vallejo dla poprawy układania się specyfiku).
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli