King Tiger, Dragon 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: King Tiger, Dragon 1:35

Postprzez Ostach » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 15:48

Ślicznie Was proszę, nie róbcie tu akademickiej dyskusji na temat ile tych obić powinno być itd itp.

Może ich jest za dużo z deka :D Ale no ok, gdzieś doświadczenie zebrać trzeba!

Jeszcze bez zrobił jakiegoś esdekaefzeta, taki transporter, w wersji z działem i tyle pewnie drugowojennej pancerki. A no i może teciaka :P Współczesne mnie kręcą bardziej :D Ciekawe tylko czy uda mi się nie zrobić więcej niemieckiego złomu...jest w tym coś chyba. No i w drugowojennych widzę, że mogę się wyżyć.

pozdrawiam
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Reklama

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 15:52

Hah, a jaka biedronka piękna. Bura, szara i krzywa :mrgreeen:

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez mnowogro » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 16:31

Obicia efektowne, ale osobiście jestem na "nie" dla tych które tu przedstawiłeś. Przyznam, że z ciekawością oglądam Twoją relację. Przypomina mi, jak różne są podejścia do przedmiotu oraz jak różnie zaczynamy. Idź dalej swoją ścieżką, ciekaw jestem kiedy zaczniesz modyfikować te wszystkie techniki i wyciągniesz z nich coś dla siebie, czy też będziesz leciał z metra... baza... wash... rainsy... obicia... kurz...
mnowogro

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 18:09

Miało być efektownie no to jest
płotka
rollingstones

Postprzez PanzerIII » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 22:35

Ten KM w kadłubie jakiś taki srebrny strasznie się wydaje. Oryginał był bardziej czarny niż srebrny.
Ja bym to zmienił.
Pozdrawiam,
Mariusz Pacek
PanzerIII

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 23:51

Patryk napisał(a):Nie wiem co Ci się Piorek w tej technice nie podoba.

Nie mam nic przeciw stosowaniu biedronki, uważam jedynie, że jest to technika dla dobrych modelarzy. Bo jaki ma sens pociapanie modelu kolorami identycznymi jak wcześniej malowane kamo?? Średnio kumający łapie co wyjdzie po zmieszaniu akurat tych kolorów z dodatkiem białego jeszcze… że niby co, deszcz zmywa oryginalne kolory, albo kurz zalegający na pojeździe ?? Światło, które nas otacza podczas malowania modeli zazwyczaj nie ma pozycji ani kierunku. Stanowi pewien poziom jasności modelu. Jedyne jego atrybuty to kolor i intensywność. Więc najprostsza technika malowania rainsów, opiera się na zastosowaniu różnych tonacji jednego odcienia o tej samej temperaturze (bynajmniej ja tak maluję). Przykładem takiej harmonii jest zastosowanie trzech odcieni tego samego koloru. /mógł by to być szary. Na waszu z brązu van… zmieni nieznacznie kolor/, albo..widzi mi się…ale nie na brązie./ Zdaje się ktoś z hiszpańskich malarzy zapoczątkował tą technikę, ale nie bardzo chciał zdradzić tajniki warsztatu, szczególnie wtedy gdy są specyficzne i traktują o autentyczności wykonawcy. Ale, malowanie modeli jest bardzo prostą dziedziną, która jednak wymaga odrobiny zaangażowania w poznaniu specyfiki koloru i jego mieszania. Interpretacja rzeczywistości nie polega na bezustannym powtarzaniu i powielaniu w kółko tych samych schematów. Tu trzeba zrozumieć prawa fizyki zachodzące w naturze, a kluczem do rozwoju sztuki malarstwa modeli jest świadome zmienianie praw na koszt wyrazu. Ale najpierw trzeba poznać jak działają żeby nikt wam nie powiedział że jesteście niekumaci.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez luck1985 » wtorek, 11 stycznia 2011, 00:06

ewpiga - czas na jakiś tutorial na str Modelarstwo Redukcyjne. Chętnie poczytam o biedronce , obiciach + Twoje foty ;) Coś na wzór tutoriali Miga.
Tyle dobrych modelarzy na tych forach , mają czas na pisanie , to niech ktoś zmontuje filmy na YT. Japonia ma swój kanał , Anglik również , a my ? Nic.....
luck1985

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 11 stycznia 2011, 13:30

Ja biedronkę uznaję jako sposób filtrowania mocarnych kontrastów powstałych przy aerografowaniu, a nie jako robienie rainsow, kurzów i innych pierdół. Do tego lepsze są akryle, bardziej wyraziste, łatwiej można kontrolować itp.
No, ale ja ogólnie nie lubię olejnych, jakoś mi specyfika tych farb średnio odpowiada, używam tylko właściwie do washa i filtrowania kolorów, żeby się przegryzły i stopiły we względną, spójną całość.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Dumo » wtorek, 11 stycznia 2011, 15:44

Adam Obrębski napisał(a):Ja biedronkę uznaję jako sposób filtrowania mocarnych kontrastów powstałych przy aerografowaniu, a nie jako robienie rainsow, kurzów i innych pierdół. Do tego lepsze są akryle, bardziej wyraziste, łatwiej można kontrolować itp.
No, ale ja ogólnie nie lubię olejnych, jakoś mi specyfika tych farb średnio odpowiada, używam tylko właściwie do washa i filtrowania kolorów, żeby się przegryzły i stopiły we względną, spójną całość.

A widzisz ja mam na odwrót używam farb olejnych do wszystkiego od łosza aż po końcowe obicia i powiem że farby olejne lepiej się kontroluje i więcej wybaczają niż akryle, a efekty na prawde ciekawe.
Dumo

Postprzez Panzer » wtorek, 11 stycznia 2011, 19:08

Ja też ostatnio obicia robię olejami na błyszczącym lakierze. Jak coś spartolę to wacik, jeden ruch i po kłopocie.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat